Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 3:37 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
1 żółta kartka

Jak to możliwe, zeby w tych czasach, doswiadczony, dlugoletni lekarz, zastepca ordynatora nie zrobil badania przeziernosci karkowej i nie zbadal obecnosci kosci nosowej???Jak mozna sie dopuscic takiego niedopatrzenia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maminka_85 dokładnie w dzisiejszych czasach kiedy technika poszła na przód powinno wykonywać sie wszystkie możliwe badania

a co do przezroczystości karkowej robi sie ją miedzy 11 a 14 tc
znam osobiście dużo kobiet w ciąży które nie miały robionego takiego badania - bo wszystko zależy od lekarza czy skieruje na nie pacjentkę czy nie. ja to badanie miałam robione w 11 tc i wyniki były książkowe ( sama sie upomniałam o nie )

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przenosze watek do dzialu szpitale lekarze polozne opinie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tacy lekarze niestety są i strasznie takich ludzi potępiam tylko najgorsze jest to,że nie wszystkie kobiety wiedzą co to jest przeźierność fałdu karkowego i kto ma im o tym powiedzieć jak nie lekarz :x :x :x :!: :!: :!:,a potem jest pretencja o Pana Boga jak pójdzie coś nie tak.
Niestety takich mamy lekarzy musimy być WSZYSTKOWIEDZĄCE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Moim zdaniem to jest ogromne niedopatrzenie, tym bardziej że to zastępca ordynatora, i ponoć świetny lekarz...Myslalam, że sie oddaje w rece kompetentnego specjalisty, ale sie pomylilam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witaj tez nie miałam tego badania...
nie wiedziałam o nim, dopiero tu na forum wyczytałam tuż przed wizytą i gina i okazało sie że już za późno na to..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lena13 pisze:
a potem jest pretencja o Pana Boga jak pójdzie coś nie tak.

Tak na chłopski rozum... brak takiego badania nie pociaga za sobą zadnego niebezpieczenstwa, wiec jak cos nie tak, to nie wina lekarza... badanie tylko stwierdza stan faktyczny, ale oczywiscie powinno byc zrobione :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no mi tez lekarz nie zrobil tego badania dlatego jak go zmienilam to nowy lekarz zamiast tego badania poprostu w pozniejszych tygodniach zmierzyl dlugosc kosci nosowej i na tej podstawie stwierdzi ze jest ok

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ToJa pisze:
Maminka_85 dokładnie w dzisiejszych czasach kiedy technika poszła na przód powinno wykonywać sie wszystkie możliwe badania

Nie zgadzam się, ja uważam, że należy robić POTRZEBNE badania, a nie wszystko jak leci.
Ja też nie miałam przezierności karkowej zrobionej i wcale nie uważam tego, jako strasznego uchybienia mojego lekarza...
Wszystko inne było OK, więc nie zrobił. A poza tym, jak już ktoś pisał, nie pociąga to badanie za sobą nic konkretnego...

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

monisien pociąga za sobą strach i panikę jak coś wyjdzie nie tak i żadnych konkretów.
Także nie miałam tego badania, lekarka stwierdziła, że poważniejsze wady wyjdą i tak wyjdą w USG połówkowym, a zespołowi Downa, często towarzyszą właśnie inne wady... typu wady serca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No właśnie, isztar6, nie pociąga za sobą nic dobrego...
Tylko się stresujesz.
Z wadami i tak teraz nic nie zrobisz, a i tak wszystko wyjdzie na dokładniejszym badaniu na 100%.
Więc po co się stresować dodatkowo :?: :D

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Badanie przezierności karkowej nie jest obowiązkowe i obligatoryjne. Jak chodzisz na NFZ to zapomnij o badaniu jak się nie upomnisz i nie wybłagasz, prywatnie w większości przypadków wykonują ale to rówież zależy od sprzętu jaki posiadają.
Ja miałam robioną bo sam lekarz mi to zaproponowal jako coś normalnego i oczywistego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Chodziłam prywatnie-pierwsze usg mialam w 12 tygodniu, czyli idealnie zeby zbadac te przeziernosc i kosc nosowa...Potem w 21 tyg mialam usg polowkowe juz u innego lekarza, tez prywatnie, i ognisko hiperechogenne sie w serduszku pojawilo :? Od razu mnie zapytal czy byla robiona przeziernosc i bardzo byl zdziwiony ze nie...Strasznie sie strachu najadlam, ale na szczescie u wybitnego specjalisty od markerow genetycznych okazalo sie ze wszystko jest w idealnym porzadku-a ostatnie usg wykazalo, ze ogniska juz nie ma :D :D
Mimo to jestem zla na tego pierwszego lekarza, bo mnostwo lez wylalam ze strachu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja chodzilam nie prywatnie (tzn do prywatnej przychodni, ale ze skierowaniem z rejonu) i mialam zarowno badanie przeziernosci karkowej, jak i kosci nosowej.. I absolutnie nie musialam upominac sie o nie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Lena13 pisze:
Tacy lekarze niestety są i strasznie takich ludzi potępiam tylko najgorsze jest to,że nie wszystkie kobiety wiedzą co to jest przeźierność fałdu karkowego i kto ma im o tym powiedzieć jak nie lekarz :x :x :x :!: :!: :!:,a potem jest pretencja o Pana Boga jak pójdzie coś nie tak.

Niestety takich mamy lekarzy musimy być WSZYSTKOWIEDZĄCE

mój lekarz w przychodni również nie powiedział mi o tym badaniu, w ogóle zrobił usg tylko w 7 tygodniu, o kolejnym wspomniał dopiero przed 20tym tygodniem. Na szczęście od czego książki, broszury i internet. Wiedziałam o tym badaniu i poszłam na nie prywatnie. Szkoda, że lekarz prowadzący ciążę nie informuje o nim. To BARDZO WAżNE badanie!
Większość rzeczy trzeba dowiadywać się na własną rękę. Chodziłam też do innego lekarza prywatnie i było podobnie, z tym że ten "prywatny" przynajmniej odpowiadał na pytania, które zadawałam, bo "państwowy" nawet tego nie robił.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]