Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 12:53 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie dziewczyny,
Jestem w okolicach 5 tyg. ciąży i lekarka przepisała mi Dafnegin - oczywiście na moje objawy grzybicze. Czy któraś z was stosowała juz ten lek? chciałabym u was potwierdzić jego skuteczność. główna substancja czynna tego leku to cyklopiroksolamina 100 mg. szczerze mówiąc nie jestem pewna kompetencji tej lekarki, bo nie zaleciła mi żadnych witamin oprócz kw. foliowego i stwierdziła że na usg dopochwowe jest jeszcze za wcześnie bo i tak nic nie zdoła zobaczyć. najwcześniej kazała przyjść za 3-4 tygodnie.
a tak dodatkowo wspomnę że do tej pory na profilaktykę przeciwgrzybiczą- choć jak sie okazuje nie do końca skuteczną, skoro grzyb powraca - miedzy wcześniejszymi infekcjami brałam oprócz lactovaginalu też floragyn.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesć dziewczyny,
ja jestem w 23 tc, pierwsze usg miałam robione chyba pod koenic 2go miesiąca i już było widać bijące serduszko:))) w I trymestrze stosowałam nystatynę, pomogło na dość długo, teraz znowu sie jakaś infekcja pojawiła i dostałam clotrimazolum dopochwowo, trochę się obawiam, bo to już silniejsze, a osłonowo lactovaginal - już pomogło, mam nadzieję, że nei wróci

a swoją drogą nie rozumiem dziewczyn, które nie chcą stosować globulek, skoro to najzdrowsze nie jest, to po ma przechodzić przez cały organizm, przecież maluszek je to, co my. w końcu parę dni można się przemęczyć

i nie zapomnijcie wziąć leków dla swojego partnera, bo be ztego można sie leczyć w kółko i będa nawroty

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasiulek79 pisze:
Witajcie dziewczyny,
Jestem w okolicach 5 tyg. ciąży i lekarka przepisała mi Dafnegin - oczywiście na moje objawy grzybicze. Czy któraś z was stosowała juz ten lek? chciałabym u was potwierdzić jego skuteczność. główna substancja czynna tego leku to cyklopiroksolamina 100 mg. szczerze mówiąc nie jestem pewna kompetencji tej lekarki, bo nie zaleciła mi żadnych witamin oprócz kw. foliowego i stwierdziła że na usg dopochwowe jest jeszcze za wcześnie bo i tak nic nie zdoła zobaczyć. najwcześniej kazała przyjść za 3-4 tygodnie.
a tak dodatkowo wspomnę że do tej pory na profilaktykę przeciwgrzybiczą- choć jak sie okazuje nie do końca skuteczną, skoro grzyb powraca - miedzy wcześniejszymi infekcjami brałam oprócz lactovaginalu też floragyn.

Kasiulek ja mam podobnie. Ale mi przepisali Nystatynę i clotrimazol w kremie. Podobno to najbezpieczniejsze podczas pierwszego trymestru. Jak sie zapytałam co dla męża usłyszałam, że nie ma takie potrzeby skoro nie ma objawów. Ale ja nie o tym chciałam... Dziewczyny powiedzcie mi co o tym myślicie. Nystatyne biorę, bo sie ze mnie dosłownie lało :oops: a teraz mam takie plamienia.... nie za mocne ale są. Mam jeszcze kilka globulek do konca kuracji. Trochę się boję :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Z mezami to jest tak, ze my zarazamy ich a oni potem nas :? Z tym, ze u facetów grzybica czesto przebiega całkiem bezobjawowo. A leczyc trzeba parę a nie tylko kobiete. Nam lekarz doradził, zeby mąż sie smarował clotrimazolum 2-3 razy dziennie. Pomogło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

netii pisze:
Z mezami to jest tak, ze my zarazamy ich a oni potem nas :? Z tym, ze u facetów grzybica czesto przebiega całkiem bezobjawowo. A leczyc trzeba parę a nie tylko kobiete. Nam lekarz doradził, zeby mąż sie smarował clotrimazolum 2-3 razy dziennie. Pomogło.

neti ale ja to wiem szkoda tylko że lekarz nie :evil: Bardziej martwia mnie te plamienia. Albo jest to wynik podrażnienia nadżerki przez nystatynę :roll: już nie wiem co mysleć..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kofijka, ja w I trymestrze tez brałam nystatynę, nie miałam żadnych plamień. pójdź do lekarza, nawet jeśli to normalne, nie zaszkodzi zapytać. zamiast sie zamartwiać, idź sprawdzić i będziesz mogła spokojnie spać:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elaaga pisze:
...dzisiaj zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie nie wiem czy w pierwszym trymestrze można stosowac clotri... bo do lekaża mogę dopiero iśc za 2 tygodnie.

To juz pewnie wiesz, ze nie można (dopiero od II trymestru), ale jak tylko smarowałaś na wierzchu to nic dziecku nie powinno być, miałam podobny problem, brałam jeszcze gorsze ściwnstwo bo pimafucort.

A w ogóle to mam ciagle jakies zapalenie, w cytologii II grupa, żadna z typowych bakterii, teraz miałam posiew, zobaczymy, jutro sie dowiem, od początku ciazy brałam nystatynę, potem clotrimazol, potem macmirror i nic nie pomagało. Ostatnio dostałam globulki robione w aptece na bazie antybiotyku amoksycyliny + nystatyna w duzej dawce 500 i nareszcie przeszło. Dzieki temu znowu moge sie kochać, bo wcześniej to był koszmar...

Offline Wyświetl profil  

Czesc dziewczyny
jestem w polowie 36 tygodnia, termin porodu mam na 9.10.07 .. od paru dni czuje swedzenie i mam lekkie uplawy.........

Wizyte u gina mam dopiero 20.09 i niestety do tego czasu jest na urlopie.... jakis miesiac moze poltora temu mialam przepisany lek macmiror complex 500 dopochwowo, wtedy po wzieciu 3 globulek wszystko wrocilo do normy...... i moje pytanie czy ktoras z Was stosowala ten lek pod koniec ciazy? bo szczerze mowiac boje sie teraz uzywac globulek ,gdy do porodu tak blisko ...a z drugiej strony mam juz dosc tego grzybka.

Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!! Jestem w 8 tygodniu ciaży.Od paru dni odczuwam swedzenie i pieczenie przydatków.Chciałam zastosowac clotrimazolum,ale nie wiem czy to nie zaszkodzi maleństwu>?? Bardzo prosze o szybką odpowiedz:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przydatków? Jak chcesz Clotrimazolem dotrzeć do przydatków? :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja DAFNEGIN stosowałam dopiero teraz (prawie 23 tydzien). No ale nie bardzo pomogło.NO i mysle ze skoro lekrza przepisał to jest bezpieczna

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kózka pisze:
Witam!! Jestem w 8 tygodniu ciaży.Od paru dni odczuwam swedzenie i pieczenie przydatków.Chciałam zastosowac clotrimazolum,ale nie wiem czy to nie zaszkodzi maleństwu>?? Bardzo prosze o szybką odpowiedz:)

Lepiej nie. To lek bezpieczny od II trymestru, no, ale jeśli lekarz zapisał, bo nie wynika to jasno z twojego postu, a to w sumie maść bez recepty

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

masc dziecku nie zaszkodzi..natomiast globulki od 3 trymestru :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie dziewczyny. Mam pytanko czy któraś z Was brała lek Gynoxin? Ja mam przepisane 3 globulki i mam je brać co trzy dni. To jest już mój 4 lek - brałam nystatyne, natamycyne, macmirror 500 i nic :( juz mnie wykańcza ta grzybica. Od jutra zaczynam diete - musze wyeloiminować cukry, bo one też wpływają, a ja z nimi przeginam niestety :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam podobnie, braąłm wszytko co wymieniasz, przesło na miesiąc po robionych globulkach z amoksycitiliny, teraz biorę gyno-femidazol ( nie widzie poprawy, ale dopiero 3 wziwełam a jest 15) mam jeszcze w zanadrzu robioy kolejny lek z gentamycyny ...

O tym twoim nie słyszałam ale nie robiłabym sobie większych nadziei...
Jestem juz w połowie 7 miesiaca walcze od początku ciazy i jak móiwe miesiac był spokój...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja juz dwa razy mialam grzyka w ciazy i stosowalam masc monistat 7 pomoglo,ale po dwoch miesiacach grzybek wrocil tyle,ze troszke lzejszy i krotko byl,ale lekarz robiac mi badania stwierdzil,ze mam grzybka jeszcze wewnatrz wiec przed porodem poda mi antybiotyk w kroplowce 9pencyline),ktory ma oczyscic i wyleczyc grzybice tak aby dzidzius nie zarazil sie przy porodzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja już czasem nie mogę ;( mam dość. Lekarz mi powiedział, że trzeba to wyleczyć, bo podobno takie infekcje przyczyniają się do wycieku wód płodowych a co za tym idzie do wcześniejszego porodu. Wystraszyłam się... Ja spróbuje diety bez węglowodanów - zobaczę, a nóż będzie choć troszkę lepiej...Ja już piorę bieliznę ręcznie, wyparzam ją wrzątkiem., prasuje, nie stosuje żadnych środków zmiękczających czy płynów do płukania tkanin, podmywam, się azulanem, staram się nie używać płynu do higieny intymnej - kurde prawie wszystko zrobiłam,więc nadzieja, ze odstawienie cukrów - zmiana diety mi pomoże choć troszkę. Życzę wytrwałości.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny.
Niestety też mam ten problem :( grzybica. Dostałam wczoraj leki GYNO FEMIDAZOL i ORUNGAL. Lekarz powiedział że pierwszy lek jest nie szkodliwy w ciąży a drugi na początku może być szkodliwy ale do 12 tyg a teraz już nie w 17 tyg ... nie udowodniono niebezpiecznych zastosowań w ciąży tego właśnie leku.
Hm sama już nie wiem. Wszędzie pisze że orungal nie wskazany :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Edyta24 witaj i współczuje - wiem co przeżywasz :( co do leków to powiem tak, ja dostałam teraz gynoxin, nie znalazłam jeszcze żadnej dziewczyny która to brała, a w ulotce napisane, że nie stosować w ciąży, ale ja myślę sobie tak, że lekarz chyba wie co robi, nie chce zrobić krzywdy dziecku. Ja miałam ciążę zagrożona, więc chyba tym bardziej nie ładowałby mi leków niebezpiecznych ( tak sobie to tłumacze). A na większości ulotek pisze, że nie można brać. Ja ufam mojemu lekarzowi i mam nadzieję, ze będzie ok. Tobie tez życzę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

mama_80 pisze:
Edyta24 witaj i współczuje - wiem co przeżywasz :( co do leków to powiem tak, ja dostałam teraz gynoxin, nie znalazłam jeszcze żadnej dziewczyny która to brała, a w ulotce napisane, że nie stosować w ciąży, ale ja myślę sobie tak, że lekarz chyba wie co robi, nie chce zrobić krzywdy dziecku. Ja miałam ciążę zagrożona, więc chyba tym bardziej nie ładowałby mi leków niebezpiecznych ( tak sobie to tłumacze). A na większości ulotek pisze, że nie można brać. Ja ufam mojemu lekarzowi i mam nadzieję, ze będzie ok. Tobie tez życzę.

Dziękuje :) za odp :)
Właśnie ja nie mam zaufania do żadnego lekarza...niestety:( ale to wynik tego co już przeszłam.

Ale też mi się wydaje że gdyby nie było to konieczne by mi tego nie przypisała.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]