Przepis na indyka (kurczaka) w bialym winie i smietanie:
mieso z udka indyka pokrojone w kostke ok. garsci???
1 cebula
3-4 pieczarki
200ml bialego wina
200ml rosolku rozrorobionego w wodzie
150ml smietany nie kwasnej
natka pietruszki
sol, pieprz do smaku
Mieso indyka solimy i obtaczamy w mace. Smazymy na oleju na zloto, dodajemy pokrojona drobniutko cebule i dusimy ok.5 min pod przykryciem. Dodajemy wino i rosolek i gotujemy nastepne 15 min i dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy przez nastepne 15 min, wylaczamy gaz i po chwili dodajemy smietane oraz drobniutko pokrojona pietruszke - sporo, conajmniej pol peczka. Pyszniaste - polecam! Mozna podawac z ryzem, najlepiej tym pol-dzikim, tzn. bialym zmieszanym z czarnym lub kasza jeczmienna.
