Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:00 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Od 9 miesiaca moze dziecko jezdzic w foteliku przeznaczonego dla maluchow i pod warunkiem ze juz dobrze siedzi ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć.
Mam pytanko. Czy wasze dzieciaczki też tak często rozbijają się jak mój Adaś. Gówniarz łazi wszędzie, podnosi się przy wszystkim czego może się złapać, chodzi przy wersalce albo fotelach i.. upada często. I to zazwyczaj na głowę, do tyłu. Dziś poleciał ,,na pysk". Krewka poleciała z dziąsełek, tam gdzie górne jedyneczki wychodzą. Płakał tak żałośnie...
A może jakiś kask ochronny mu kupić? :wink:

Kilka fotek wklejam.

W Zakopanem
Obrazek

Zabawa ulubioną butelką
Obrazek

I jeszcze jedno zdjęcie z pielgrzymki
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dor - moja MiniDziewczynka juz sie tak nie rozbija. Ale jak tylko nauczyla sie wstawac przy czyms, to zdarzalo jej sie puszczac i upadac - wlasnie do tylu. Teraz juz troszke lepiej u niej z rownowaga :wink: Czasem kilka minut wystoi bez trzymania, a jak ma upadac, to na ogol rozglada sie i upatruje sobie cos, czego moglaby sie zlapac. Oczywiscie czasem sa to tak stabilne rzeczy, np. pieluszka lezaca na lozku :? A wogole to super jest Twoj Adas. Ale chyba raczej drobny jest - czy tylko tak na zdjeciu wyglada?
Lece obcinac dziecku pazurki..

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No, raczej drobny jest.
Nie wiem ile waży ale przypuszczam, ze ok. 8.5 kg

Elf - nie pójdziemy na air show.
Przed chwilą zderzyły się samoloty.
Z okien mam widok nad lotniskiem.
:cry:

Ostatnio zmieniony sob wrz 01, 2007 5:24 pm przez Dor, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj jak upada to z gracja i bez halasu :lol: ale jest z tych ostroznych i narazie nie ufa wszystkim przedmiotom :wink:

Lazilam dzisaj po sklepach i wkoncu znalazlam krecje na wesele dla mnie i meza bo Enzo juz ma dawno kupiony garniturek lniany ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dor- właśnie przeczytałam w necie o tym wypadku :( aż mnie zmroziło :(

Zuzak jak się nie ma czego złapać to albo przykuca albo na kolanka leci, ale zdarza jej się z półobrotu rąbnąć głową o szafkę albo mały stolik. Generalnie ciągle ma gdzieś jakieś zadrapania od "biegania" po ogródku u babci :roll:

My na wesele jedziemy za tydzień a ja oczywiście nie mam się w co ubrać... mieliśmy dziś iść poszukać jakiejś kiecki, ale Zu wstała o 5.30... Dałam jej wodę, przysnęła, odłożyłam do łóżeczka i.. obudziła się jak wychodziłam z pokoju... Nie była głodna (butlę w akcie desperacji wcisnęłam jej pół godziny później) tylko nie mogła zasnąć... A ja ze zmęczenia i bezsilności wobec własnego dziecka się rozpłakałam :roll: I jakoś tak nie miałam potem natchnienia na zakupy ;)

Byliśmy za to na placu zabaw. Zaparkowałam Zuzi rowerek przy pustej ławce i bawiliśmy się na róznych sprzętach, a w tym czasie dwa maluchy pożyczyły sobie rowerek :? rozumiem, że rózne zabawki na placu zabaw są "wspólne" dopóki właściciel nie idzie do domu, ale jeden chłopiec był ciut za duży na nasz sprzęt i w ogóle (nie wiem jak i kiedy) coś tam odkręcili i odwrotnie skręcili i już się bałam, że zepsuli, ale Krzysiek naprawił... Może jestem jakaś dziwna, ale ja nie pozwalam Zuzi dotykać czyichś zabawek bez pytania... Mama urwisów siedziała na ławce za ogrodzeniem na drugim końcu więc się powstrzymaliśmy od interwencji, ale trochę nerwów się najadłam...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Masz racje co do rowerka, to juz przesada a najgorsze ze matka nic nie powie :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nie mam tych problemów. Mieszkamy w swoim domku.
Ale jak Zuzka była m,niejsza mieszkaliśmy w bloku. Do dziś pamiętam jak ,,bawiła się'' zabawkami które brałyśmy na podwórko. Dzieci bawiły się a ona stała i patrzyła. Nie zabierały jej, po prostu ona nimi się nie bawiła tylko wolała patrzyć jak one się bawią.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Za Lidka juz minely te czasy kiedy sobie wargi rozbijala. Pierwszy raz tak szybko raczkowala po podlodze z kafelek, ze sie przewrocila i ju krewka...a drugi to wstawala przy lawie i sie jej razka z nozki zeslizgnela i wiadomo. Teraz to juz bardziej stabilna. Wczoraj np. wziela i wlazla mi na rure od kaloryfera, ta na dole a raczkami sie trzymala tej u gory...
A poza tym to chce, zeby jacaly czas prowadzac za jedna raczke i jej sie bardzo to podoba:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moje dziecko przesuwa sie do przodu na czworakach!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wow Lidka jue chodzi za jedna raczke :shock: gratuluje!

Ja dzisaj bylam na wycieczce rowerowej z synkiem, pozniej skladalismy pomiszczenie gospodarcze na ogrodku no a na kolacji mielismy goscia :-) W miedzy czasie Enzo zajal reszte mojego czasu bo marudny przy zabkowaniu no i nie sypia prawie wcale ,dzisaj spal np na rowerze 30 min :-/

A pochwale sie ze rano zrobilam sobie male spa a jak wrocilam z wycieczki rowerowej to dom byl caly posprzatani i obiad czekal, moj francuzik sie dzisaj wykazal :-)

Moj spiacy rowerzysta ;-)
Obrazek

a tu oglada swoja ulubiona bajke, cisza wtedy na calego nie ma go :-)
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehe :) Enzo jest słodki :)

Zuzak też chodzi za jedną rączkę, albo podtrzymując się jedną rączką ściany. Czasem robi jeden kroczek, a dziś widziałam dwa kroczki :) I tak jak Lidka lubi się wspinać na wszystko :lol:
Tak już się przyzwyczaiłam do tego, że jest mobilna, że jak Dor napisała o chodzeniu do przodu na czworaka to musiałam się mocno skupić o co chodzi i dlaczego dużymi literami :oops: :oops: :oops: uściski dla Adasia!

Dziś poranek na pocieszenie po wczorajszym :) o 5.30 tylko woda i pobudka o 7.30 :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja powiem szczerze ze nawet ni probowalam za jedna raczke :oops: nie przyszlo mi do glowy, za to z tym byciem wszedzie to wiem dobrze jak to jest, dzisaj znalazk miejsce pod schodami gdzie byly kwiatki, aby tam wejsc odsunal park i wywalil ziemie ktora za chwile chcial zjesc, pozatym wspina sie na schody :-/ i zaczy na nie bac sie upadkow :roll:
Od kilku dni strasznie figluje w wannie az sie boje i chyba kupie ochaniacz dmuchany na kram i mate antyposlizgowa coby sie nie zabil bo wstaje bez zastanowienia i dzisaj przewrocil sie 2 razy i ostro walnal ,na szczescie nawet nie zapisknal :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elf a gdzie wasze fotki? :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A my dzis juz nie spimy od 5:30 :roll: Lidka poszla teraz z babcia na podworko i juz slyze przez okno, ze caly czas cos kombinuje :wink:

Obrazek poczyta mi ktoś bajeczkę?

Obrazek hmm ciekawe co by tu z nim zrobić..

Obrazek :D :D :D :D :D

Obrazek no i oczywiście z mamusią

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj :) kolejny słodziaczek :)
Może dziś wieczorem ja też coś wkleję (jak coś ładnego będzie ;) muszę z aparatu przerzucić)

Justynia serdecznie ci współczuję takich pobudek.
U nas coraz lepiej tzn Zu włączyła syrenę dopiero o szóstej. Dałam od razu butlę bo i tak wstawałam o 6-tej żeby zawieźć małą przed pracą do babci. Zjadła, nie obudziła się nawet przy zmianie pieluszki więc w końcu w piżamie ją wiozłam :lol: otworzyła oczy dopiero jak wychodziłyśmy z domu :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spiesz sie pochwalic ze wkoncu mamy pierwszego zeba, dolna prawa jedyneczke :lol: sam Enzo nie moze sie ndziwic co mu tam stuka jak gryzie zabawki :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gratulacje ząbala!!!
Oliwcia trzymana za jedną rączkę zrobi kilka kroków, ale pewniej czuje się trzymając jedną rączką mamę, a drugą tatę :lol: a mnie ciągle rozczula taki bąbel. czasem z niedowierzaniem patrzę jaka ona jest wielka :wink:
bajek nie ogląda. wogóle tv to u nas żadkosc. za to uwielbia wodzi łapkami po ekranie, bez względu na to czy włączony, czy nie. wciska się wszędzie, ostatnio też zaczęły ją interesowa schody, więc w końcu doczekałam sie bramek zabezpieczających. u znajomych w sobotę stale właziła między sofę, a fotel - szkoda tylko że dało się wejśc, ale z wyjściem gorzej, bo w tej dziurze nie mogła się obrócic. ostatnio ulubionym zadaniem jest grzebanie w szafkach lub pod komodą jak cos tam wpadnie. jakże wtedy super przechyla się żeby dostzrec jak sięgną rączką, żeby cos wyciągnąc... jak kładę sie na podłodze jako przeszkoda, to depcze po mnie i zaraz jest po drugiej stronie. no i pyskuje na maxa... a dzis piła z tatą herbate z kubka. nawet nieźle jej to szło ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gratulacje zęba dla Enzo.

Ja pierwszy dzień w pracy po wakacjach.
Mamy zmianę dyrektorów. Ciekawe jak to będzie.
Same niespodzianki. Miałam nie mieć wychowawstwa - a tu 1 klasa. 31 osób. I jeden rodzynek - gość już notoway na policji. Ciekawie się zapowiada.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Matko pierwszoklasista notowany na policji :shock:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]