Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:08 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Metoda Vojty
Awatar użytkownika

Witam.
Moje dziecko ma niedlugo rozpaczac rehabilitacje metoda vojty troszke sie zaczelam martwic bo podobno to dziecka boli. Czy sa jakies mamy ktore chodza z dziecmi na w/w rehabilitacje? Jesli tak to moze zdradzicie co sie robi na tych zajeciach i w gruncie rzeczy czemu wasze dzieci na nia uczeszczaja?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj.metoda voyty wcale nei boli dzieci.polega na uciskiwaniu odpowiednich punktow i jednoczesnym przytrzymywaniu np.reki czy nogi co powoduje cwiczenie odpowiednich miesni.dzieci placza przy niej ale nei ze wzgledu na bol tylko na to ze nie moga w momencie cwiczen w pelni kontrolowac sytuacji np.nie moga obrocic glowy bo jest ona przytrzymywana.jezeli twoj bobas ma cwiczyc ta metoda to ty bedziesz cwiczyc razem z nim.rehabilitant pokaze ci cwiczenia i ty w domu bedziesz wykonywac je z maluszkiem 4 razy dziennie.
ja cwicze juz z moim synkiem 2 miesiace z powodu asymetrii.cwiczenia przynosza efekty.choc na poczatku jest bardzo trudno.dziecko bardzo placze ale trzeba byc silnym mowic sobie ze to dla dobra dziecka i na glos powtarzac mu ze slicznei cwiczy chwalic je a po pewnym czasie bedzie tylko marudzic. zycze wytrwalosci i sukcesow.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

karolka22 a moglabys mi napisac na czym polegala ta asymetria u twojego dziecka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maly ukladal sie w ksztalcie litery C tylko odwroconej.prechylal glowke w jedna strone.mial zacisniete mocno piastki w wieku 4,5 miesiaca,spal na jednym boku.a z jakiego powodu ty bedziesz cwiczyc z maluszkiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj tez woli spac na lewym boku a wiekszosc rzeczy robi prawa reka wiec ja juz nie wiem. Moj mial porazenie splotu barkowego. i mamy isc dla wzmocnienia reki bo z nia juz ok chwyta wszystko ale wlasnie mniej glowke przekreca na prawo choc juz teraz troche lepiej. A w ksztalt liery C czasem sie wygina ale na chwile tak sobie lata
Martwi mnie jeszcze bo zaczal podnosic pupe i robic mostek nie wiem czy to normlane

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Astrid, okazało się, że te ćwiczenie które mam wykonywać to właśnie metoda Vojty :-) Nie bój się, to dziecka nie boli, ono jest po prostu niezadowolone ze zmuszania go do przyjęcia danej pozycji

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem juz ale dziekuje :lol: najgorsze jest to ze to my musimy na to patrzyc i jeszcze z nimi to wykonywac. Kurcze kiedys o tym wszystkm nie mowiono i kestesmy zdrowe :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Kurcze kiedys o tym wszystkm nie mowiono i kestesmy zdrowe

wiesz nei do konca tak jest.wniektore osoby z wada postawy np.wystajacymi lopatkami,plaskostopiem mogly by nie miec tego gdyby wlasnei kiedys cwiczylo sei metoda voyty.
polecam do czytania ksiazke dr Banaszek ona jest wlasnei o tych cwiczeniach i o wadach i wogole mysle ze warto przeczytac
ostatnio na wizycie rehabilitantka powiedziala mi ze gdybym na tym etapie zatrzymala sie z cwiczeniami to maly nie umial by ladnei trzymac lyzki dlugopisu itp.mialby problemy z pisaniem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak dokladnie cofam to co napisalam dzisiaj bylam u rehabilitanta i powiedzila mi wlasnie o tym. Genralnie powiedziala ze u nas wsio ok ale wlasnie ze moze kiedys miec problemy to nas zapisze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak tam wam ida cwiczenia???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czekam na termin jak to zwykle bywa. 7 wrzesnia maja nam zadzownic i cos wiecej bede wiedziec.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też chodziłam na rehabilitację metodą Voyty, nie zgodzę się że to nie jest bolesne dla dziecka, spróbujcie to na sobie... :wink: TA metoda
jest bardzo skuteczna. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My ćwiczymy tą metodą. Póki co dopiero żeśmy zaczęły i mamy tylko jedno ćwiczonko do wykonywania. Obserwując małą sądzę że ją to raczej nie boli a płacze z tego powodu że muszę trzymać jej sztywno główkę co ją chyba najnormalniej irytuje i stąd te protesty.
Pozatym zrobię wszystko żeby jej pomóc a sądzę że jak ona będzie większa to pewnie mi podziękuje że jej to robiłam bo dzięki temu (mam nadzieję) zanikną jej wady postawy które ma.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam
Czy któraś leczyła tą metodą wade stóp?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
mój synek ma 3.5 miesiąca i też np. wygina się w literę C z brzuszkiem na zewnątrz, robi czasami mostki na czubku głowy i pupie i chyba preferuje jedną stronę ciała. Myślicie że jest to wskazanie do konsultacji neurologicznej? (pediatra nic niepokojącego nie zauważyła). Dziękuję za odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

atramsto pisze:
Witam
mój synek ma 3.5 miesiąca i też np. wygina się w literę C z brzuszkiem na zewnątrz, robi czasami mostki na czubku głowy i pupie i chyba preferuje jedną stronę ciała. Myślicie że jest to wskazanie do konsultacji neurologicznej? (pediatra nic niepokojącego nie zauważyła). Dziękuję za odpowiedzi

Zadaj to pytanie tutaj... :wink:
http://www.forum.e-mama.pl/viewforum.php?f=63

Takie mostki to raczej normalny etap rozwoju bo dziecko przygotowuje się w ten sposób do przewrotów...
A co do wyginania w literkę C to jak jesteś zaniepokojona to wizyta u neurologa rozwieje wątpliwości...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam moja coreczka skonczyla 3 miesiace wlasnie i mamy taki klopot bo odwraca glowke bardzo czesto w prawa strone, na rekach jak jest to odchyla jeszzce do tylu i w bok dostalismy skierowanie na metode Vojty, ale slyszalam ze na metoda jest dosyc przestarzala i dobra dla wczesniakow, co o tym myslicie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przestarzała? Nie , nie wymyślili na jej miejsce innej, jest radykalna dość inwazyjna, dlatego mamy rezygnują z niej na rzecz Bobatha, bo rehablitacja trwa dłużej , ale odbywa się to w łagodniejszej formie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

slyszalam ze bobatha jest lzejsza dla dzieciaczka i chyba dla rodzicow tez ale ja chyba nie mam na to z abardzo wplywu ktora metoda :?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]