Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

emila wszyscy nauczyciele maja po 18godzin dydaktycznych w tej szkole i nic wiecej. nie wiem, jak to tam jest w tej szkole, ale wydaje mi sie, ze nauczyciele sa tam zatrudnieni wg KN, mysle ze gdyby bylo inaczej - obiloby mi sie to o uszy... Zreszta w tej chwili nie ma to dla mnie znaczenia... i tak musze "podzielic zwolnienie i odwolac tamto... ech...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moderator ma rację i nie wszyscy nauczyciele mają 18 dydaktyczny np. świetliczanka 26 i to zegarowych.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

celtynka- proponuję jednak zapoznać się choc troszeczke z KN. Jest tam wyraźnie napisane, że nauczyciel pracuje 40 godzin w tym 18 dydaktycznych. Reszta to zdobywanie dodatkowych kwalifikacji, konferencje , wywiadówki, sprawdzanie prac uczniowskich i przygotowanie do lekcji. Ale to tak na marginesie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To ja chyba nie rozumiem KN:(

Według mnie jest napisane wyraznie, ze czas pracy nauczyciela nie powinien przekraczac 40 godzin tygodniowo. Dla nauczyciela w gimnazjum, liceum itd. etat to 18godzin, dla bibliotekarki 30itd.

Nie wiem, może mam nieaktualna wersję KN, patrze nie tam, gdzie powinnam albo Groszek odbiera mi rozum. Podobno kobiety w ciazy głupieją;) Wszystko mozliwe:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

celtynka pisze:
emila wszyscy nauczyciele maja po 18godzin dydaktycznych w tej szkole i nic wiecej. nie wiem, jak to tam jest w tej szkole, ale wydaje mi sie, ze nauczyciele sa tam zatrudnieni wg KN, mysle ze gdyby bylo inaczej - obiloby mi sie to o uszy... Zreszta w tej chwili nie ma to dla mnie znaczenia... i tak musze "podzielic zwolnienie i odwolac tamto... ech...

aazz7 Ooooo, jednak napisalam, ze chodzi mi o ta szkole, konkretnie. Nie pisalam ze wszysycy wszedzie maja po te oslawione 18godzin.

Zapomniałam dodac, że moderator na pewno ma racje, w koncu dlatego jest moderatorem:) Gdzie mam szukac tego 40godzinnego etatu w KN? :( Chcialabym wiedziec, na przyszlosc...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Art. 42. 1. Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień.

2. W ramach czasu pracy, o którym mowa w ust. 1, oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel obowiązany jest realizować:

1) zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, w wymiarze określonym w ust. 3 lub ustalonym na podstawie ust. 4a albo ust. 7;

2) inne czynności i zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem zajęć opiekuńczych i wychowawczych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów;
3) zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tych zajęć dydaktycznych faktycznie jest dla nauczycieli 18 godzin, ale jak widać jest jeszcze punkt 2 i 3, które zajmują resztę czasu pracy włącznie do 40 godzin tygodniowo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chodzi o to, że nauczyciel jest specyficznym zawodem. Realizując 18 lekcji w tygodniu MUSI sie do nich przygotować. W końcu Twoja praca to nie tylko zajęcia w wszkole, ale również zebrania, rady pedagogiczne, papierologia, przygotowanie do zajęć, sprawdzanie prac uczniów, zeszytów... Stąd etat nauczyciela to 40 godzin, jak w każdym innym zawodzie, ale w ramach tych 40 godzin tygodniowo jest 18 lekcji... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję za odpowiedzi:) Juz jestem madrzejsza.

A w szkole... ech... Dyrektorka celowo wprowadzila mnie w blad. kazala mi jechac do ZUSu, jezeli tak mi zalezy na przedluzeniu itd, po czym dowiedzialam sie co i jak, skserowalam sobie odpowiednie art. z KP i pojechalam z powrotem do dyrekcji. Pytam dyrektorki: "Czy pani wie, ze mam rację?". Odpowiedz bez zajakniecia "Tak". W poniedzialek ide do kadrowej z zaswiadczeniem o tym, ze jestem w 4tym miesiacu.

Postepowanie dyrekcji pozostawiam bez komentarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam ponownie,dawno mnie nie bylo tu. Tym razem mam takie pytanie: co zrobilybyscie w mojej sytuacji? Tak jak juz pisalam w poprzednich moich watkach(przypomne moze, bo wiem ze czytac tego wszystkiego sie nie chce) mam umowe do konca sierpnia(obecna jest 4-ta, czyli traktowana jest jako "bezterminowa", ze tak powiem) a termin porodu wyznaczony mam na ok. polowe wrzesnia. Rozmawialam z dyrektorem wczesniej i na pewno podpisze ze mna kolejna. I moje pytanie brzmi co najlepiej zrobic: isc na zwolnienie powiedzmy jeszcze teraz w sierpniu czy od wrzesnia?Wspomne, ze nowa umowe musze podpisac najpozniej 3 wrzesnia i podjac prace.Wiem, ze pracowac juz raczej w stanie nie bede(dyro wczesniej niby mowil ze bede musiala na jakies 2-3 dni sie stawic do pracy). Mam nadzieje, zew miare jasno sie wyrazilam. Poradzcie mi cos :x

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to jeszcze ja zapytam: od lipca stałam się nauczycielem kontraktowym, sierpniowa umowa będzie moją 3 umową w tej szkole (pierwsza była jednak na zastępstwo),czy dyrektor musi ze mna podpisać umowę na czas nieokreślony??(tak tu wyczytałam)Powiedział mi w czerwcu,że dostanę umowę na rok:(Dodam,że rozpoczęliśmy starania o dzieciątko no i boję się,że termin moge mieć na maj/czerwiec/lipiec - umowa mi wygaśnie i może jej ze mną nie przedłużą:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

rewa-proponuję pokazać dyrektorowi KN
cytrynka-co Ci daje pójście juz teraz na L-4??

Offline Wyświetl profil  

Cześc dziewczyny!
Jestm nowa na forum. Chcialabym uzyskac porade w sprawie mojej sytuacji. Jestm obecnie w 18-tym tygodniu ciąży, dyrektorke juz powiadomiłam. Mam umowę do 31.08.07 r. Bylam zatrudniona w "zastępstwie" za panią, która poszła na urolp zdrowotny(pól roku) a potem na bezpłatyn ( 1 rok). Napialam "zastępstwo" w czudzysłowiu, poniważ na umowie nie mam wzmianki na tem temat, tzn mam normalna umowe na czas okreslony. Tylko ustnie z dyrektorem ustalam, ze pracuję do momentu powrotu tej pani. dzoniłam do kuratorium i tam mi powiedziano, ze naetw taka umowa ustna sie tez liczy i moze mi dyrektorka ( bo od kilku dni jest nowa szefowa) nie przdłużyc umowy do nie porodu. Czy byloby to zgodne z prawem ? :( Czy wogole taka umowa ustna jeszcze obowiązuje skoro ktos inny jest dyrektorem a poprzedni przeszedl na emerytrue i nie moze juz wpływac na takie decyzje? POMÓŻCIE!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam jeszcze jedno pytanie! Jestem juz na zwolnieniu i bede do konca ciąży. Dyrektorka mi powiedziała,że nie wie jak podpisac ze mna nowa umowe bo musi rozdzilic godziny na trzy nauczycielki tzn na mnie , pania ktora wraca z bezplatnego i jeszcze jedna , ktora pracuje normalnie :D. Mnie przeciez i tak nie będzie w pracy a uczyc ktos musi, więc one we dwie i tak wezmą wszystkie godziny. Nie rozumiem obaw dyrektorki? ! Czy ona musi gdzieś w dokumentach wykazac przydzial godzin dla mnie? Wogóle dla mnie to wszystko jest strasznie poplątane :cry: .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Moim zdaniem to co jest na papierze podpisane przez pracodawce i pracownika się liczy. Więc nie ma wzmianki o umowie na zastępstwo więc nie ma obaw. W razie co do Sądu Pracy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

glupielok-z tego co wiem, umowa na piśmie jest ważna, a ustnie to można się umawiać na randki. Postrasz sądem. masz czarno na białym , że jesteś zatrudniona na czas określony, a nie na zastępstwo. Nigdzie nie musi Ciebie wykazywać, ale pod warunkiem, że nie wrócisz, a tego to ona na 100% nie wie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanie, bo już się gubię w tym wszystkim...Jestem w 7 miesiącu ciąży. Umowa kończy mi się 31.08. Dyrektor chce zmienić mi ją na czas nieokreślony. O czerwca cały czas jestem na zwolnieniu lekarskim i tu pytanie: czy ja bedąc na zwolnieniu mogę podpisać umowę? Zaznaczę, że pytałam dyrekcji, czy to zwolnienie nie musi być wystawione do końca sierpnia, a później od początku września. Dyrektor orzekł, żeby tak nie robić, tylko brać na miesiąc. Teraz to się zastanawiam, czy dobrze zrobiłam, że go posłuchałam...mam zwolnienie do 20 września..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję za porady :D juz jestem spokojniejsza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wlasnie, jak teraz sa wakacje to zwolnienie nie jest chyba konieczne skoro umowa jest do konca sierpnia. Termin porodu jest ok polowy wrzesnia to powinnam wziac zwonienie od poczatku wrzesnia, nie?Ale musze podpisac umowe nowa wlasnie na poczatku wrzesnia. Jak to wyglada waszym zdaniem? Ide podpisac umowe 5-ta umowe (jestem kontraktowym wspomne, zaczelam w zeszlym roku klejny stopien awansu na mianowanie) mam nadzieje, ze teraz juz na czas nieokreslony i od razu wreczyc zwolnienie? A tak przy okazji: jak potem jest z macierzynskim-jak sie to zalatwia, bo z tego wszystkiego sie pogubilam? Prosze o wyrozumialosc :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Od kilku miesięcy przebywałam na zwolnieniu lekarskim spowodowanym zagrożoną ciążą. Na czas wakacji nie brałam już zwolnienia, z resztą dobrze sie czułam, a od września chcę wrócić do pracy w szkole. Niestety na radzie pedagogicznej dyrektor obdzielił mnie mniejszą ilością godzin niż w ubiegłym roku, czyli pozbawił części wynagrodzenia. Wiem że postąpił wbrew kodeksowi pracy, co mam robić? gdzie sie zwrócić? czy jakaś kara przysługuje za takie traktowanie kobiety w ciąży?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]