Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:39 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zestawy witamin

Czy brałyście w ciąży jakieś zestawy witamin? Słyszałam ze nie można zazywać niektórych preparatów, ale są tez takie specjalnie na okres przed ciążą, w ciąży i podczas karmienia. Kupiłam dziś zestaw witamin (D, E, C, B) z kwasem foliowym i mienerałami. Jest to preparat przeznaczony dla kobiet w ciąży. Mam jednak wątpliwości, czy mozna zazywać witaminy w tabletkach, czy to jest 100% bezpieczne? Nie byłam jeszcze u lekarza, dopiero jak wrócę do polski :) jestem w 3 tygodniu, nie choruję na nic. Dziękuję za odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja od samego początku (kiedy okazało się że jestem w ciąży) biorę prenatal classic oraz dodatkowo kwas foliowy. Są też inne jeszcze zestawy witamin, trzeba wybrać sobie odpowiedni dla siebie. Moja koleżanka kupiła inny zestaw witamin, ale jej organizm niezbyt je tolerował i musiała je zmienić. Dlatego pierwszy raz kupiłam małe opakowanie, a później już takie duże na 3 miesiące.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam przyszłą mamunię! a ja brałam od 2 miesiąca feminatal N i do tego folik. tak zalecił mi lekarz, więc myślę, że dobrze robisz zażywając zestaw dla kobiet w ciąży. pozdrowienia!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziękuję mamusiom :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mój lekarz do końca 3 miesiąca każe mi brać tylko folik, a po skończeniu 3 miesiąca mam sobie wybrać któreś z tych witamin: Prevital forte, Materna, Feminatal, Elevit Pronatal, Prenatal.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To znaczy że wcześniej nie powinno się brać innych witamin w tabletkach? Czy to może stanowić jakieś zagrożenie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zagrożenie to raczej nie ale mi też jeszcze nic poza folikiem nie kazał łykać. Na początku chyba ma się tzw. "własne zasooby". Najważniejszy jest kwas foliowy a na resztę poczekaj na konsultację z lekarzem choć pewnie i na to są różne szkoły. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję przyszłej mamusi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Acha zapomniałam dodać- u mnie zaczął się 11 tydzień.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gratuluję :)
no skoro taki zestaw jest z folikiem, i przeznaczony na ciążę to chyba wszystko ok :) ale lepiej uważać i pytać. A kupiłam taki, bo w sklepie nie było samego folika.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem teraz na wszystko przewrażliwiona :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

troche jestem zdziwiona że przy Feminatalu lekarz jeszcze zaleca folik??
ja zazywałam folik przed poczeciem a odkąd dowiedziałam się o ciąży p.dr przepisała Feminatal N i powiedzaiała zeby już nie łykac dodatkowo Folika,bo Feminatal ma go w składzie!!! więc nie łykam---dobrze robię???
dodam że to 4 tc!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja przed ciaza lykalam folik pozniej w ciazy a Prenatal za zgoda lekarza dopiero w 7 miesiacu poniewaz mialam caly czas bardzo dobre wyniki. Zbliza sie lato...jest pelno owocy warzyw teraz witaminy z nich beda ciezarnym najbardziej potrzebne. Poki nie trzeba to nie faszerujacie sie zadnymi dodatkowymi ale pijcie soczki duzow warzyw i owocow jezdzcie dla was i dzidzi to najzdrowsze. A jak cos sie pospuje w wynikach to wtedy witaminy pod postacia tabletek.Pozdrawiamy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny
ja od początku biorę prenatal ma w swoim składzie kwas foliowy w dawce 800 mg a to wystarczająca dawka ale sama brałam do 3 miesiąca folik dodatkowo bo w necie wyczytałam że nie zaszkodzi a pomóc może... w pierwszej ciązy byłam u lekarza dopiero w 3 miesiacu i dopiero wtedy zaczęłam brać kwas foliowy a to trochę za późno a córcia urodziła sie zdrowa i bez żadnych wad cewy nerwowej...czytałam gdzieś że dobrze brać witaminy wzbogacone o jod, że niby dziecko bedzie mądrzejsze:) chyba feminal ma ten pierwiastek dodatkowo... mam nadzieję ze mdłości was bardzo nie męczą bo mnie chciały zamordować:) ale w 15 tyg minęły by teraz powrócic w 20 ze zgagą, zawrotami i bólami głowy ale 4 tygodnie pomiędzy były super...
pozdrawiam pogłaszcie brzuszki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kupiłam sam kwas foliowy :) przeczytalam,że w pierwszym okresie nie wskazane są inne witaminy,najlepiej sam kwas, a tamten zestaw zacznę brać po 3 miesiącach. Ale wiem, że wystarczajaca dawka to 400 mg

Ostatnio zmieniony ndz cze 04, 2006 8:59 am przez Karolla, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie lekarz zalecił nadal łykać folik plus feminatal (7 tydzień). Widać co lekarz to inna rada :? W każdym razie przed poczęciem jak i podczas 1 trymestru folik jest bardzo ważny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to ja w takim razie chyba też będe jeszcze dodatkowo łykac folik razem z feminatalem!!!! chyba nie ma obawy przedawkowania??kwasu foliowego??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej raczej nie ma obawy przedawkowania standardowo piszą ze należy przyjmować ok 800 j, a nawet jeśli pojawiły sie w rodzinie problemy z cewą nerwową to 4000 j dziennie więc jak weźmiesz 1200 to raczej nie przedawkujesz:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny tu macie wszystko opisane o kwasie foliowym ile i kiedy oraz jakie produkty są w nigo bogate. to nie jste rekalam więc moze admin nie usunie tego linku

http://www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=1065

buźka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przez pierwsze dla miesiace barłam kwas foliowy i żelazo :)

a teraz od miesiaca feminatal N :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej. moj lekarz do 18 tygodnia zalecal branie tylko kwasu foliowego. potem troszke pogorszyly mi sie wyniki i od dwoch tygodni biore zelazo (sorbifer) - ale tez tylko co drugi dzien. wierze, ze moj lekarz wie co robi... pozdrowionka

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]