Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:24 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczynki , które są nauczycielkami i przebywają od jakiegoś czasu na l-4 mam dla was taką dobrą radę, sprawdzcie w swoim miejscu pracy (zapytajcie księgową) czy jest w szkole założony tzw fundusz chorobowy, jeśli tak to napiszcie pismo do dyrektora, że w związku z trwająca chorobą ponosicie spore koszty np na leki, czy wizyty lekarskie i wówczas szkoła powinna wam przyznać dofinansowanie, ja właśnie dziś dostałam z tego tytułu 650zł

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki, gdybyś mi jeszcze mogła napisać dlaczego mam nie wracać, byłabym bardzo wdzięczna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dlatego, bo Kodeks Pracy mówi, że na L 4 nie można zmienić i wypowiedzić warunków pracy, a po macierzyńskim trzeba zatrudnić pracownika na warukach nie gorszych od tych sprzed macierzyńskiego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Rozumiem więc, że jeśli wrócę teraz to dyrektor ma prawo zmieić mi warunki pracy na gorsze i że nie jestem chroniona przez prawo, a on nie jest zmuszony by w tym roku szklnym dać mi tyle samo godzin co i w poprzednim. Jeśli więc wrócę we wrześniu do pracy to nie powinno być zaskoczeniem jak będę miała mniej godzin i nie będzie to wbrew prawu,jeśli natomiast nie wrócę we wrześniu to po powrocie z macierzyńskiego dostanę tyle samo co teraz miałam? Nie wiem czy jasno sie wyraziłam. Kurcze szkoda mi stażu który zaczełam w tamtym roku jeśli nie wrócę we wrześniu to mi on przepadnie a tyle sie namęczyłam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanie do orientujących się w temacie. Już wiem, że dałam się wrobić z podpisaniem trzeciej umowy na czas określony. Ta umowa kończy się 30 sierpnia, dzieciaczek przyjdzie na świat w listopadzie. Jestem sobie od początku wakacji na L4. Wiem, że umowa musi być przedłużona do czasu porodu. Ale czy na takich samych warunkach jak ta, która się skończyła?Miałam pełny etat, a teraz po wakacjach w związku z łączeniem klas miałabym go tylko pół - gdybym wróciła do pracy. Czy muszę od nowa spisywać umowę, czy ta, którą mam teraz automatycznie ulega przedłużeniu (co byłoby korzystniejsze dla mnie)...Niestety zmienia się u mnie dyrekcja i nowa pani dyrektor z moim wykształceniem po prostu weźmie sobie moje godziny. Szkoda, że nie wywalczyłam wcześniej umowy na czas nieokreślony...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jaki masz stopień awansu ??
Nas nie obowiązuje w tym momencie KP tylko KN.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem nauczycielem kontraktowym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Więc wystarczy, że jutro pójdziesz do Twojego ( jeszcze starego) dyrektora i poinformujesz go o tym, że zgodnie z prawem KN Twoja umowa w dniu kiedy stałaś się nauczycielem kontraktowym powinna byc zawarta na czas niokreślony i prosisz o taką własnie umowę z datą nadania stopnia awansu. Jeśli nie to, możesz zagrozic sądem pracy.
KN roz.4 Art. 10.4 4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki za radę...:)Już po rozmowie, nie jestem do końca pewna, czy argumentacja dyrektora jest słuszna, ale tu muszę się zagłębić dokładnie w kartę nauczyciela. Jestem nauczycielem kontraktowym, ale rozpoczynając pracę 1.09 2006 jako wychowawca klasy 1 byłam dopiero w trakcie studiów podyplomowych z edukacji zintegrowanej (jestem oligofrenopedagogiem).
W związku z tym, że konieczna była zgoda kuratorium, umowę mam na czas określony. W 99% ulegnie zmianie od 1.09.2007 na czas nieokreślony...Czyli jest ok:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pytałam już gdzie indziej ale tu widzę że dziewczyny znają się na sytuacjach związanych ze szkołą.
Jestem w 15tc . Jestem nauczycielem kontraktowym od roku. 31 sierpnia kończy mi się druga umowa na czas określony. Teraz mam dostać trzecią no i liczę że będzie na stałe. Tylko u mnie w szkole nikt nie wie że jestem w ciąży. Z końcem roku to był sam początek i u lekarza byłam już po zakończeniu roku szkolnego. Nie miałam jak poinformować dyrekcji. I teraz nie wiem czy moge podpisać umowę za dwa tygodnie bo mają być na pierwszej radzie. Czy też mam iść najpierw do dyrekcji i powiedzieć że jestem w ciąży. Czy nie będą mieli pretensji że teraz dopiero mówię albo jeśli podpiszę i nic nie powiem czy nie będę miała problemów? To już będzie 17 tydzień. Na razie nic po mnie nie widać. Przepraszam że tyle napisałam ale może ktoś mi coś doradzi.
A więc krótko - kiedy mam powiedzieć?
Dziękuję za pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W sumie to się dziwię, dlaczego dajecie się tak rolować. Dyrektorzy bazują na nieznajomości KN przez nauczycieli.
Wracając do Twojej sprawy. Z dniem nadania stopnia nauczyciela kontraktowego, powinnaś otrzymać umowę na czas nieokreślony. Ale ponieważ takowej nie dostałaś, więc łąski Ci nie robią, jaśli dają Ci ją teraz. Prawo im to nakazuje. W zasadzie to prawo złamali nie dając Ci tej umowy w zeszłym roku ( o ile pracowałaś na cały etat i zatrudniona byłaś od 1 września). Mozesz straszyć prawnikiem , związkami i sądem pracy. nas obowiązuje KN a nie KP w tym przypadku. Nie jest istotne kiedy i gdzie im powiesz o ciąży, bo i tak musisz dostać umowę na czas nieokreślony. To zależy od ciebie. A tak podsumowując, to w ogóle nie musisz mówić. To nie jest obowiązek.
Podaję jeszcze raz paragrafy, które można przecież sprawdzić
KN roz.4 Art. 10.4 4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

KN jest KN a życie życiem. Nauczycieli czekających na pracę jest masa i albo podpiszesz co dadzą albo nie masz pracy. U mnie w szkole nawet mianowani mają po dwie umowy roczne. Na cały etat i zatrudnienie od 1 września do 31 sierpnia.
Ale dzięki za potwierdzenie że mówić nie muszę. Takie wsparcie się przydaje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ebis-ale to jest wbrew prawu! Dlaczego nie interweniujecie u prawników? Jak możecie dać się tak traktować? Każcie sobie dać uzasadnienie na piśmie, dlaczego zatrudniono was nie tak jak "mówi" obowiązujące obecnie nas ( nauczycieli) prawo . Powodzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja znowu o tym samym, ale chce sie upewnic:(

Bylam dzis w szkole (dla doroslych - moze to ma jakies znaczenie), gdzie mam umowe do konca sierpnia br. P.dyr. powiedziala, ze moze byc problem z godzinami dla mnie. Dala mi do zrozumienia, ze umowy w tym roku nie podpisze ze mna. Dodam, że w lipcu "stałam się" nauczycielem kontarktowym.

Czy nieprzedłużenie umowy jest zgodne z prawem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobno to ma znaczenie, że pracujesz w szkole dla dorosłych. Moja koleżanka też tak pracuje i to że mają stopnie nadania awansu zawodowego, to tylko dlatego, żeby nie byli pokrzywdzeni jako nauczyciele, gdy przejdą do innych szkół. Przede wszystkim ich pracodawcą są sejmki samorządowe - chyba ( dowiem się więcej, jak koleżanka wróci z wakacji).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aha. Jeśli wykładnią prawną jest w Twojej placówce KN, to nie mają prawa nie podpisać Tobą umowy, bo w zasadzie już to powinni zrobić, o czym było wcześniej. Jeśli jednak nadrzędny jest KP, to niestety mogą to zrobić , co zamierzają. Mam jednak nadzieję, że sprawę da się uratować. Powodzenia.
Aha, jeśli nie wręczyli Ci do tej pory wymówienia to nawet kodeks pracy powinien Cię ratować, bo obowiązuje okres wymówienia, zależny od ilości przepracowanych lat. Walcz i nie daj sie spławić banałami. Musisz się jednak zaopatrzyć w wiedzę podpartą paragrafami .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

olcia tylko ja mam tam umowe na czas okrslony, wiec mysle, ze okres wypowiedzenia nie obowiazuje:(

Obowiazuje chyba KN (etat to 18 godzin, a nie 40)

Jest jeszcze jeden problem. Wpadlam na to w nocy, bo z tego wszystkiego nie mogla spac:( Boje sie ze popelnilam straszny blad :cry:. Jestem na juz zwolnieniu, lekarz wyjezdza i juz mi wystawil. Zwolnienie mam do 17 wrzesnia. Czy 1 wrzesnia szkola moze podpisac ze mna umowe czy tylko ja przeedluzyc? Dla mnie to ogromna roznica, bo teraz mialam niecaly etat, a teraz mam miec caly + wyzza pensje za kolejny stopien. Dodam, ze pracuje jeszcze w ogólniaku i o ta szkole mi chodzi, bo ona jest "glowna".

BŁAGAM DZIEWCZYNY POMÓŻCIE, BO ZAMARTWIĘ SIĘ NA ŚMIERĆ :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oczywiście masz rację, zagalopowałam się. Niestety w tej kwestii Ci nie pomogę. Na takich sprawach się nie znam, ale proponuję portal "literka", tam jest dużo kompetentnych osób, które zną prawo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

olcia zazdzwonilam do kadrowej od nas ze szkoly, juz wiem mniej wiecej jak to zalatwic:) Musze miec zwolnienie do 31sierpnia i potem drugie od 1wrzesnia, na ten sam termin, co to. bedzie problem, bo musze to stare zwolnienie wycofac:(

dziewczyny, zanim cokolwiek zrobicie, policzcie do 10 i nie badzcie nadgorliwe, tak jak ja. Szkoda nerwow

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

celtynka pisze:
Obowiazuje chyba KN (etat to 18 godzin, a nie 40)

W KN etat to też 40 godzin, W TYM 18 dydaktycznych! :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]