Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 9:58 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 159  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Teoretycznie nie mozna bo może ogrzać sie tylko część mleka w pojemniku-ta od zewnatrz- jeśli nim nie "wstrząśniesz"przed podaniem to dziecko moze sie poparzyć:( ale co z tego jak teoria swoje a praktyka swoje?Wiem też że teorretycznie trzeba dziecku ubranka prasować albo pieluchy -bo to jakby nie było sterylizacja dodatkowa-ale znam mamy które rozwieszają pranie tak że pożniej od razu nakładaja ciuszki na dziecko nie prasujac,albo nie wygotowywują przepisowych 5min we wrzątku butelek-tylko zalewają wrzatkiem-wylewają wodę i przygotowują w takiej butelce mleczko...dokładnie znam 4 mamy osobiście które albo podgrzewały(już nie bo wyrosły dzieci i jedzą z talerza) albo podgrzewają mleka w mikrofali i jeszcze od tego dziecko nie zachorowało ani się nie poparzyło...dlatego pytam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Clover - dawno nie zaglądałaś na wrzesien ;) zapraszamy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasiu-zaglądam:)jestem na bierząco nawet-tylko jak juz w nocy nadrobię to nie mam siły pisać:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Odnosnie podgrzewania mleka w mikrofali to slyszalam od madrych ludzi, ze promienie tzw "mikro fale" zabijaja wszystkie zdrowe rzeczy w mleku i dziecko pije bezwartosciowy bialy plyn!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Iwona!Ja też to słyszałam:)ale w takim razie ja jem same bezwartościowe rzeczy-bo prawie wszystko jem z mikrofali :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Clover nie wiem czy to dotyczy tylko mleka ale wydaje mi sie, ze to co my staruchy jemy jest mniej wazne niz takie niemowlece mleczko :D A tak w ogole to chcialam sie pochwalic, ze tez mam juz tajemniczy, zamkniety kuferek od pani z PBKM :D
Odezwij sie Kochana czasem na wrzesniowkach :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Juz wiekszosc dziewczyny napisaly co kupywac, a co nie.

Powiem jak bylo u mnie:
*termometr do wanienki zbedna sprawa, temp. mierzylam lokciem
*nozyczki-nie takie specjalne dla dzieci, bo sa za grube. najlepiej kupic takie ciniutki do skórek. Swietnie sie obcina paznokcie i dzieci nie maja zadziorów
*na poczatku najlepsze kaftaniki i ubranka niezakladane przez glowe. Zwykle bawelniane.
*duuuuuzy recznik z kapturkiem, z malego szybko sie wyrasta;to samo dotyczy sie rozka. Mialam maly, ale po miesiacu gora dwa i juz "pa pa".
*stylizatora nie mialam bo butelki najwyzej zalewalam goraca wod, obecnie myje normalnie pod kranem
*fotelik obowiazkowy-ja mialam razem z wozkiem
*gondola-niby nosidelko do bani
*obecnie kupilam podgrzewacz do butelek, bo zamierzam powoli odstawic mala od piersi

Acha i dziewczyny polecam kupic wkladki laktacyjne, ale takie z materialu. Sa pakowane chyba po 3 pary i kosztuja ok 40 zl.Na poczatek wydaje sie drogo, ale jak sobie teraz pomysle ile wydalam na te noralne to szok. Kupowlama z Johnsona albo Penaten bo byly dla mnie najbardziej chlonne. Przez 6 miesiecy 2 paczki na miesiac, liczac 2*18*6=216zl ......... A tak to tylko do pralki sie wrzuci i juz gotowe :wink:

Jak cos sie jeszcze przypomni to dam znac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Justynia daj znać jak coś Ci się przypomni. Ja chętnie skorzystam z porad doświadczonych mam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A czy ktos moze uzywal samonosnych wkladek laktacyjnych? LILYPADZ bodajze forirma.. kosztuja ok 90 zl, ale zastanawialam sie czy czasem ich nie kupic...

Pozdrawiam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam kochane mamusie - mam do was pytanie co prawda nasz bobas urodzi sie dopiero w styczniu, ale ja juz po woli mysle sobie co i jak. Wczoraj chcialam cos kupic, ale zupelnie nie wiedzialam jak to zrobic od czego sie zabrac.
Dlatego mam do was pytanie jesli nasza dzidzia urodzi sie w styczniu, to co musze kupic bodziaki itd czego wiecej a czego mniej.
Jak to ubierac tzn w jakiej kolejnosci? Licze na wasza pomoc. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super temat :D

iwona0202 pisze:
Clover nie wiem czy to dotyczy tylko mleka ale wydaje mi sie, ze to co my staruchy jemy jest mniej wazne niz takie niemowlece mleczko :D A tak w ogole to chcialam sie pochwalic, ze tez mam juz tajemniczy, zamkniety kuferek od pani z PBKM :D
Odezwij sie Kochana czasem na wrzesniowkach :D

O jakim kuferku mowa?? Kto to jest pani z PBKM?? ależ jestem ciekawska... :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

animar81 pisze:
Witam kochane mamusie - mam do was pytanie co prawda nasz bobas urodzi sie dopiero w styczniu, ale ja juz po woli mysle sobie co i jak. Wczoraj chcialam cos kupic, ale zupelnie nie wiedzialam jak to zrobic od czego sie zabrac.
Dlatego mam do was pytanie jesli nasza dzidzia urodzi sie w styczniu, to co musze kupic bodziaki itd czego wiecej a czego mniej.
Jak to ubierac tzn w jakiej kolejnosci? Licze na wasza pomoc. Pozdrawiam

Wprawdzie moja mala urodzila sie w pazdzierniku, no ale styczen juz przeszla :wink: No to tak powinnas kupic:
* z 5 par bodzikow z dlugim rekawkiem
* tyle samo kaftanikow tez z dlugim rekawkiem
*mozna po 2 sztuki bodow i kaftanikow z krotkim rekawkiem
*jakies bluzki z dlugim rekawkiem
*spodenki
*rajtuzki
*sweterek
*oczywiscie kombinezon
*i czapeczka

Ja pamietam jak ubieralam mala to miala np na sobie body z dlugim rekawem, rajtuzki, bluzka z dlugim rekawem i czapeczka no i pakowana w kombinezon(jak bylo baaardzo mrozno). A jak temp. utrzymywala sie okolo 3-10 stopni to byly dodatkowo spodenki i skarpetki i zamist kombinezonka kurteczka. Pamietaj, ze w wozku dziecko jes jeszcze dodatkowow czyms przykryte. ja mialam cieplutki spiworek i polecam kupic.Dlatego nie trzeba bylo nózek cieplo ubierac.Acha no i zasada, ze im dziecko ma wiecej warstw na sobie tym mu cieplej. I z reguly dziecko powinno miec o jedna warstwe wiecej ubran niz dorosli. Wiesz kazde dzieci inaczej reaguja na zimno. Jezeli Twoje malenstwo ma cieply karczek na spacerze to znaczy, ze jest ok i jest mu cieplo. Pielegniarka mi powiedziala, ze lepiej zeby dziecku bylo troche chlodniej niz mialoby sie przegrzac.To chyba na tyle :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lemonka pisze:
2. UBRANKA:
• Body długi rękaw – 6 szt.
• Body krótki rękaw – 5 szt.
• Śpioszki – 3 szt.
• Koszulka długi rękaw – 2 szt.
• Pajacyki cieńsze – 4 szt.
• Cieplejsze pajacyki – 2 szt.- ZALEŻY OD PORY ROKU
• Czapeczki – 2 cienkie
• Skarpetki – 3 pary
• Sweterki, bluzy zapinane z przodu– 2 szt.- ZALEŻY OD PORY ROKU
• Spodenki – 1 szt.
• Rajstopki – 3 szt. -NIE NA POCZĄTEK

POŚCIEL I PIELUCHY:
• Pieluchy tetrowe – 10 szt.- JA MAM OK 20- POŹNIEJ SIĘ JE CIAGLE GDZIEŚ ZABIERA I TRACĄ SIĘ SZYBKO- A PO CO CZĘSTO PRAĆ
• Pieluchy jednorazowe – 2 x 44 szt.- TAK,ALE TRZECIA TO JUŻ 2 LUB 3
• Pieluchy flanelowe – 4 szt.- NIE UŻWAM,MAM TETROWE
• Kocyki – 2 cieńsze i 1 cieplejszy- OJ TAK!!!!!
• Pościel (poszewki) z ochraniaczem na łóżeczko – 1 szt.
• Becik-rożek – 1 szt.
• Prześcieradełka do łóżeczka – 3 szt.
• Karuzela nad łóżeczko

KOSMETYKI:
• Płyn do kąpieli NIVEA – 1 szt.
• Ręczniki z kapturem – 2 szt.
• Wanienka – 1 szt.
• Termometr kąpielowy – 1 szt.
• Waciki, patyczki z wacikami
• Oliwka NIVEA – 1 szt.- LATEM LEPIEJ NIE UŻYWAĆ
• Krem NIVEA na każda pogodę
• Krem do pupy SUDOCREM
• Chusteczki nasączone do pupy
• Proszek do prania LOVELA – 1 szt.- PROPONUJĘ PŁATKI MYDLANE
• Nożyczki do paznokci
• Szczotka do włosków – 1 szt.

APTECZKA:
• Fiolet do pępka/spirytus i waciki- SPIRYTUS SIĘ ZDECYDOWANIE LEPIEJ SPRAWDZA+ PATYCZKI DO USZU
• Sól fizjologiczna- JESZCZE NIE UŻYWAŁAM
• Termometr lekarski
• Czopki PARACETAMOL (50 mg, do 5 kg)
• Krople do noska STERIMAR- POWIENIEN JE LEKARZ PRZEPISAĆ,A SKORO JEST SÓL....
• Krople na kolki SAB SIMPLEX- I DIETA DLA MATKI
• Nadmanganian potasu do kąpieli przy wysypce- SKROBIA ZIEMNIACZANA LUB EMOLIUM- OLEJEK DO KĄPANIA
• Saszetki TANTUM ROSA- Z 2-3 SZASZETKI- POTEM POLECAM RUMIANEK
• Duże podpaski- W SZPITALU DAJĄ, A W DOMU1 PACZKA WYSTARCZY-POTEM PODPASKI
• Maść na pękające brodawki- BEPANTHEN PLUS

KARMIENIE:
• Wkładki laktacyjne
• Odciągacz pokarmu- NIE POTRZEBNE,JEŻELI JEST ZA DUŻO DO CIEPŁY PRYSZNIC I LEKKO UCISKAĆ PIERSI,A POTEM BĘDZIE TYLE POKARMU ILE DZIDZI POTRZEBUJE
• Butelki ze smoczkiem- NIE, JEŻELI KARMI SIĘ PIERSIĄ
• Smoczek uspokajający- ALE NAJZWYKLEJSZY
• Herbatka HIPP laktacyjna- BAWARKĘ POLECAM
• Herbatka ułatwiająca trawienie HIPP i uspokajająca- MLEKO MATKI WYSTARCZY DO 6M.Ż, A PO NICH DZIECKO MOŻE MIEĆ PROBLEMY Z BĄCZAMI

AKCESORIA:
• Wózek, folia przeciwdeszczowa
• Łóżeczko + materacyk
• Komoda
• Przewijak
• Fotelik/nosidełko
• Lampka nocna- NAJLEPIEJ TAKA MALUTKA,BY WIDZIEĆ DZIECKO
• Torba z przegródkami na spacer
• Nawilżacz powietrza

DLA MNIE
• Koszula rozpinana – 2 szt.- CYCKI Z NIEJ WYCHODZĄ,LEPSZE SĄ NA RAMIĄCZKACH- PRZY KARMIENIU MOŻNA ŁATWO SPUŚCIĆ JE
• Luźne majtki – 5 szt.-NAJLEPIEJ TAKIE Z SIATKI- TRZYMAJĄ DOBRZE PODKŁADY POPORODOWE
• Biustonosz do karmienia – 2 szt.- JA DO DZIŚ NIE UŻYWAM

3. UBRANKA
Body lub koszulki 2-3 rozm.56
3-4 długi rękaw rozm.62
3-4 krótki rękaw rozm.62
Śpioszki 2-3 rozm.56
6-7 rozm.62
Kaftaniki 2-3 rozm.56- TAK,ALE NAPEWNO NIE TEN ROZMIAR,NAJLEPIEJ 62 OD RAZU
4-5 rozm.62
Pajacyki 2-3 rozm.62
Skarpetki 2
Buciki (miękkie) 1-NIEPOTRZEBNE DZIDZI BUCIKI
Czapeczki cienkie (rozm.38 ) 2
Czapeczki grube 1
Rękawiczki – niedrapki ew. 1
Spodenki ew. 1

piszę wg tego co mi było przydatne....mam nadzieję,że trochę pomogłam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny wyczytalam na stronie producenta bambino - ze mydelko jest przeznaczone dla dzieci powyzej 1 miesiaca zycia.

*5.06.2005 12tc
*31.07.2006 10tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sylwia-zuza ja też tak kiedyś wyczytałam i się wstrzymałam z zakupem, a chciałam sie zdecydowac na serię bambino. Pytałam później panią w sklepie i powiedziała, zę jak najbardziej mydełko nadaje sie do pielęgnacji dziecka od pierwszych dni.

Wraz z dzieckiem rodzi się mama.

Offline Wyświetl profil  

Wyprawka była opisana w magazynie "Twoje 9 Miesięcy". Nie pamiętam, w którym numerze. Ale można zadzwonić do redakcji i poprosić o perzysłanie numeru archiwalnego (22 5499337) lub jeśli jesteście z Warszawy, warto iść na kiermasz dla ciężarówek w najbliższą sobotę od 10.00 do 16.00. Centrum handlowe Land, stacja metra Służew, Wałbrzyska 11, I pietro, lokal 186. Można kupić numery archiwalne i otrzymać naprawdę fajne prezenty. Moja koleżanka była na ostatnim, a ja idę teraz:-)
Ania

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

"Lami:O jakim kuferku mowa?? Kto to jest pani z PBKM?? ależ jestem ciekawska... "
Chodzi o Polski Bank Komórek Macierzystych-bank krwi pępowinowej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kobietki, zastanawiam się czy kupować leżaczek dla dziecka?
Z jednej strony wygodna sprawa, bo gdzie by malca nie przenieśc (w obrębie mieszkania oczywiście), to łózeczka nie przetargam (pół zartem, pół serio), poza tym kiedy maleństwo nie będzie spało wątpię żeby grzecznie leżało i zajęło się samo sobą.
Z drugiej strony nie każde dziecko chce w leżaczku leżeć, myślę kiedy byłby mi przydatny - jedynie w wypadkach kiedy musiałabym wyjść do kuchni tak na prawdę, bo w pokojach z powodzeniem można ułożyć dziecko na łóżku.
Wydatek to niewielki, nie szkoda mi pieniędzy (żeby nie było, że skąpiec :|), ale zastanawiam sie na ile mi się przyda takie udogodnienie.
Jak było u was?

Wraz z dzieckiem rodzi się mama.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maddie_fe oczywiście wszystko co wymieniłam w wyprawce to tylko tak orientacyjnie :) Ja sama nie kupiłam dokładnie wszystkiego tak jak na listach. Pytałam koleżanek, sama próbowałam pewne rzeczy przemyśleć, czytałam wypowiedzi na forach... zresztą każda z nas sprawdzi wszystko "w praniu". Bo według niektórych koleżanek cos jest/było bardzo przydatne a według innych ta sama rzecz jest do bani ;) Dlatego chętnie slucham wszystkich rad i wyciągam wnioski dla siebie. Np. koleżanka zachwalała koszulę do karmienia z rozcięciami na piersi. Dostałam ją od niej w spadku. Przymierzyłam w domu... makabra. Wszystko przez te rozcięcia wyskakuje. W zyciu nie ubrałabym jej w szpitalu! No i tak to właśnie jest :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

prosty leżaczek z usztywnianymi pleckami to nie duży wydatek a na pewno sie przyda. Wszyscy znajomi polecają a koleżanka używała prawie bez przerwy. Co prawda w pierwszych miesiącach raczej się sie powinno ale potem można postawić w kuchni i robić obiad a dziecko sie delikatnie buja, poza tym przenieść do innego pokoju gdzie akurat siedzimy przy komputerze albo tam gdzie chcemy posprzątać i cały czas mamy na oku nasze maleństwo które się nie nudzi bo patrzy jak czymś się zajmujemy.

Moim zdaniem bardzo przydatna sprawa a w porównaniu z innymi wydatkami to całkiem niewiele (poza tym są zawsze używane)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 159  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]