Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:13 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość

Moja corka 18 lipca skonczy 10 miesiecy. Od urodzenia byla bardzo spokojnym dzieckiem, oczywiscie plakala ale bardzo szybko zaczelam odczytywac o co chodzi. Nie mam problemow z karmieniem, z usypianiem jedynie co to albo jest okropny len albo cos nie tak. A mianowicie: na brzusku bardzo lubi lezec potrafi turlac pilke badz wyciagnac reke po zabawke ktora trzymam w gorze. Przekreca sie z brzuszka n plecy i odwrotnie jak juz musi. Dopiero niedawno zaczela siedziec ale tylko z podparciem. Ale jak dam jej kubelek z klockami to wyrzuca je, stuka nimi o kubelek, dyskutuje, gaworzy ze hej. Ale nie raczkuje nawet sie nie przemieszcza. Zauwazylismy ze bardzo zadko probuje przeniesc ciezar z jednej reki na druga i kombunuje nogami ale na razie bez skutku. Jak damy jej zabawke w niedalekiej odleglosci to jak zobaczy ze nie siega to rezygnuje. Czasem potrfai przekrecic sie i bawic stopami albo lezy na brzuchu i bawi sie rekoma. W czwartej idziemy do neurologa bo moja pediatra powiedziala ze powinna juz o wiele wiecej umiec wiec albo len albo cos jest nie tak. A Wy jak myslicie? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Neurolog wszystko sprawdzi.
Każde dziecko jest inne i nie zawsze wszystko robi książkowo.
Daj znać co ci powiedział.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

twoja córcia to chyba leniuszek :D każdy bobas rozwija sie inaczej ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam dziweczyny

Mam pytanie o spanie z glowka skierowana w prawa strone - moja Amelia najpierw spala tylko z glowka na prawo - powiedziano, mi ze to czeste i ze nie mam sie czym martwic.
Ostatnio obraca glowke coraz czesciej w druga strone, ale prawa jest nadal dominujaca - czy to powod do zmartwien, czy skoro jest juz poprawa to wszystko jest dobrze? Innych objawow jak prezenie itp nie zauwazylam, tylko ta glowka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kurcze...mój maluch ma prawie trzy miesiące i chwyatany za rączki podnosi się ale głowka mu leci :( .do tego jak śpi na boczku strasznie się wygina,czasami az sie nie da patrzec taka główka odgięta.do tego dużo i strasznie płacze i jest taki nadpobudliwy...latam po lekarzach ale każdy tylko że zdrowy jest,że tak dzieci mają... szkoda ze wczesniej sie w temacie nie zorientowalam bo ten płacz od półtora miesiąca sie gzdzieś ciągnie :( .a lekarze....szkoda gadać

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moj synek po urodzeniu cały czas miał główke odgieta w prawa strone. Świat z lewej strony wogole go nie interesował. Po wizycie u lekarza stweirdzono u niego kręcz szyjny. Jeździłam z nim na rehabilitacje raz w tygodniu przez prawie rok. Siedział dopiero jak miał 8m-cy i potem wszystko szybko nadrobił.Dziś ma 15m-cy i goni, że nie mozna za nim nadazyc, niedawno zakonczylismy rehabilitacje. Dzieki niej moj synek jest w 100%sprawny i prosty. To jedyna droga do dobrych rezultatów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Hala ale siedzenie w 8 msc zycia dziecka to wclae nie jest pozno..kazde dziecko jest inne..a co do rehabilitacji to ja mam to samo zdanie..dzieki Pani doktor ktora nie zlekcewazyla ani jednego objawu moj synek szybko trafil na rehabilitacje teraz rozwija sie super..wsyztsko mamy juz za soba...asymetrie i napiecie miesniowe..lepiej chuchac na zimne niz potem zalowac...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jamaika:) Ja mam podobny problem... mi lekarka kazała ćwiczyć z synkiem 5x dziennie podnoszenie za rączki do pozycji siedzącej. Wydaje mi się, że z każdym dniem jest lepiej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mój synek tez z początku ciągle odwracał głowe na prawo, pani neurolog poradziła podkladac wałeczek z pieluszki pod glowę z tej strony i wtedy dziecko przekręca ją w druga stronę. pomogło. oprocz tego stwierdzono wzmozone napięcie mięśniowe i tez zaczęliśmy rehabilitację

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zosia123 pisze:
jamaika:) Ja mam podobny problem... mi lekarka kazała ćwiczyć z synkiem 5x dziennie podnoszenie za rączki do pozycji siedzącej. Wydaje mi się, że z każdym dniem jest lepiej.

ćwiczylam wlasnie,ale ostatnio on sie wogule nie chce podciagac...rączki do góry i ani myśli,wogóle...nie wiem co jest grane,jutro z lekarzem pogadam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my cwiczymy metoda voyty na asymetrie.lekarze ignorowali objawy min.to ze nei lubi lezec na brzuchu ze ma zacisniete piastki ze glowka chyli mu sie w jedna strone.dopiero jak sama zaczelam drazyc to dostalam skierowanie na rehabilitacje.po 6 tyg widze juz znaczna poprawe.polecam bdb neurolog dr Banaszek przyjmuje w Warszawie na ul.Lucerny w osrodku Elpis

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny, ja przepraszam moze za glupie pytanie ale lekarz kazal wam ciagnac dziecko za raczki by usiadlo??? :shock: mi nic o tym nie mowil :?
jak powinnam z nim "cwiczyc"??? i co w ogole robic? przepraszam, naprawde w szoku jestem!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To ja tez juz sie zaczynam bac. Moj Tomus strasznie sie wygina, robi mostek i jak lezy na brzuszku ciagle odchyba glowe na prawo. Piatki tez zaciska mega mocno. Ale obraca sie normalnei tzn z plecow na brzuszek i z brzuszka na plecki, glowke tez utrzymuje w gorze baardzo dlugo. Czy mam powody do niepokoju?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc ja ez mam problem z napieciem miesniowym u mojego malucha nie bylo praktycznie zadnych objawow tylko pieknie trzymal glowke jak mial 1 miesiac :shock: lekarz mowil ze jest silny a on po prostu byl napiety miesnie grzbietu go ciagly :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak czytam wasze posty i zastanawiam sie skad sie bierze teraz tak duzo dzieci z problemem napiecia miesniowego.Kiedys sie tak o tym nie slyszalo albo lekarze nie mieli o tym takiej wiedzy. Moja mama ma nas troje i z zadnym nie miala tego problemu..Mam dwoje dzieci :Klaudia ma prawie 6 lat a Kubus jutro konczy roczek.
Klaudia miala wzmozone napiecie miesniowe przy czym stwierdzono to u niej w wieku 4 m-cy tez chodzilam na rehabilitacje.Majac 6,5 m-ca juz stala w lozeczku a tydzien pozniej usiadla ,przeszla nie majac roku.
Kubus natomiast ma obnizone napiecie miesniowe.Juz w pierwszym m-cu zycia zauwazylam asymetrie ciala ale poniewaz nabawil sie zapalenia oskrzeli wiec tak jak z corka na rehabilitacje trafilismy gdy mial 4 m-ce.U niego rozwoj jest inny,usiadl dopiero w dzien gdy konczyl 10 m-cy,pozniej pelzal az w koncu raczkowal.Jutro konczy roczek i nie sadze zeby przeszedl sam o wlasnych silach.Na razie chodzi przy meblach.Rehabilitantka powiedziala mi ze dzieci z obnizonym napieciem miesniowym robia wszystko troche wolniej niz dzieci ze wzmozonym napieciem miesniowym i zeby sie nie martwic bo tak naprawde kazdy maluch ma czas na samodzielne chodzenie do 18 m-ca zycia choc w ksiazkach jest inaczej.Mnie martwi co innego zauwazylam u malego ze wszystkie bluzeczki maja dluzszy jeden rekawek wiec skraca ktoras strone.
Lekarz uwaza ze to minie a ja po Klaudii wiem ze niezupelnie,w jakims stopniu ta asymetria pozostaje.Z Klaudia bylo to samo a pozniej byly klopoty z nogami plaskostopie
pantofle ortopedyczne a teraz buty ortop.i cwiczenia na kregoslup.Jestem przygotowana ze z malym bedzie to samo.Ktoras z was napisala ze powodem klopotow z napieciem miesniowym moze byc cos w ciazy ,niedotlenienie w czasie porodu,a ja oprocz tego uslyszalam jeszcze od lekarza ze musialam byc bardzo zestresowana w ciazy(faktem jest ze jestem nerwus) i ze dzieci mogly sie ukladac na jedna strone.Mysle ze tak naprawde to lekarze jeszcze wszystkiego na ten temat nie wiedza.
Joanno ja bym poszla do pediatry po skierowanie do neurologa moj maly tez sie odginal na jedna ze stron.glowe do tylu i zaciskal piastki.Lepiej dmuchac na zimne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WITAM!
Mam syna który skończył 2 misiące, jesteśmy po porodzie kleszczowym, był owinięty pępowiną co doprowadziło do niedotlenienia. Stwierdzono u niego słabe napięcie mięśniowe. Chodzimy na stymulację prawidłowego rozwoju gdzieś około miesiąca i wyniki są szokujące. Potrafi już sam ładnie trzymać główkę leżąc na brzuszku. Jedno co mnie martwi to badanie USG głowy. Mój synek ma asymetrię komór bocznych.. jedno mówią że to groźne, inni że wszystko jest OK.. i jak tu zaufać lekarzom?!
Może któraś z Was ma na ten temat jakieś pojęcie :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czy ktoś może zna ośrodek rehabilitacji w Dąbrowie Górniczej dla dzieci, a może samych rehabilitantów godnych polecenia??Moja 8 -tyg córeczka Tosia ma wzmożone i obniżone napięcie mięśniowe i dostałam właśnie skierowanie na rehabilitacje....Proszę o pomoc....mama Tosi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chciałam się jeszcze dowiedzieć czy rechabilitowane wzmożone napięcie mięśniowe może NIE zaniknąć (unormować się) i jeśli tak by było to czym grozi to na przyszłość???

Bardzo proszę o odp. ponieważ rechabilituję już Emilkę (met. vojty) od ponad 2 miesięcy i nie widzę specjalnych efektów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam! u mojego malego rozpoznano dzis asymetrie ciala i problem z napieciem miesniowym.. mamy zaczac rechabilitacje wiec szukamy..
Jest to dla mnie nowosc..
Chcialam wlasnie zapytac czy rechabilitacja moze nie pomoc... czy maly moze nie chodzic.. :roll:
napiszcie mi prosze bo wymiekam :|
aha i mam klas malego na brzusiu caly czas ale on az sinieje z placzu.. dlaczego mam tak katowac dziecko :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam! Mam 3 miesięcznego synka - ładnie się rozwija,na pelckach leży symetrycznie, główkę układa na obydwa boki w zależności jak coś go zainteresuje, podciągany za rączki ładnie ciągnie główkę (sam też próbuje ją podnieść ), trzymany w pionie potrafi długo utrzymać sztywno główkę, leżąc na brzuszku ładnie i długo trzyma w górze główkę i kręci nią na wszystkie strony, podpiera się na przedramionach i ma otwarte łapki, czaem uda mu się z brzuszka przewrócić na plecki. Jest spory ma prawie 70 cm długości i waży 8100. Jedno co mnie niepokoi to to, że jak tak sobie leży podnosi do góry nóżki - dokładnie stópki. Mówiłam o tym lekarzowi ale on na to, że wszystko jest dobrze, że nie mam powodów do niepokoju. Co o tym sądzicie? Będę wdzięczna za wszystkie rady i spostrzeżenia - bo może szukam dziury w całym, ale jestem strasznie przewrażliwona, mimo, że już mam jedno zdrowe dziecko, ale to przewrażliwienie zostało chyba po stracie ciąży:(.
Cieplutko pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]