Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 2:15 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Aaliyah a ile ma Twoja Kinia ? ;)

Moja od urodzenia miala 2x2

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila pisze:
Cytuj:
Pulsujące ciemiączko u zdrowego dziecka to coś zupełnie normalnego
oczywiscie ze tak...zadna sepsa... :roll:
ciemiaczko pulsuje kiedy maluszek..placze....je...jest zmeczony...przy jakims wysilku...to zupelnie normalne :wink:

Przecież napisałam, że nie mówię o zdrowych dzieciach, u których jest to zupełnie normalne. Napisałam, że pulsujące ciemiączko przy dodatkowych objawach może być objawem sepsy. Prawda?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nikamo Kinia miała po urodzeniu ciemiączko 3x3 ;)

Ja nigdy nie słyszałam że pulsujące ciemiączko to coś złego nawet u chorego dziecka, słyszałam że wypukłe ciemiączko to niepokojący objaw

Z netu ;)

Na główce noworodka znajdują dwa miękkie pulsujące miejsca. Są to ciemiączka, które odgrywają ważną rolę podczas porodu umożliwiając przedostanie się główki przez drogi rodne. Ciemiączko przednie znajdujące się na czubku głowy ma kształt rombu o szerokości około 5 cm. Jest płaskie , ale może się uwypuklać podczas płaczu, bądź przy wzroście ciśnienia śródczaszkowego, natomiast wgłębienie może sugerować nam odwodnienie( obie sytuacje wymagają wizyty u lekarza). Proces zamykania się przedniego ciemiączka zaczyna się w wieku około 6 miesięcy. Zakłada się, że w wieku 1,5 roku ciemiączko przednie powinno ulec całkowitemu zamknięciu. Ciemiączko tylne jest dużo mniejsze na kształt trójkąta i zamyka się zwykle do 3 miesiąca życia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ok, muszę sprostować.
Pulsujące ciemiączko nie jest objawem sepsy samej w sobie. Ten objaw pojawia się przy sepsie, jeśli wywołana jest ona zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych.

Dodane:
Niepokojącym objawem jest zapadnięte ciemiączko. Może oznaczać odwodnieine.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Pulsujące ciemiączko nie jest objawem sepsy samej w sobie. Ten objaw pojawia się przy sepsie, jeśli wywołana jest ona zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych
. owszem...jest to objaw jeden z wielu przy sepsie...ale mama zwroci uwage napewno na szereg innych objawow...pulsujace ciemiaczko przy sepsie jest wynikiem bardzo wysokiej temperatury i moze sie pojawic w kazdej innej infekcji przebiegajacej z goraczka...wiec nie jest charakterystycznym objawem przy sepsie... :wink:

Cytuj:
Przecież napisałam, że nie mówię o zdrowych dzieciach, u których jest to zupełnie normalne. Napisałam, że pulsujące ciemiączko przy dodatkowych objawach może być objawem sepsy. Prawda?
prawda..ale moze sie tez pojawic podczas goraczki a ta towarzyszy wielu schorzeniom wiec nie ma co laczyc tego z sepsa...a zapalenie opon mozgowych predzej nam zasugeruje naprezone wypukle ciemiaczko...nie pulsujace... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila racja :)

A przy okazji, Samuel to przepiękne imię :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]