Ja polecam Szpital Świętej Zofii w Warszawie. Urodziłam tam dwa moje dzieciaczki.
Pierwsze było wcześniakiem. I muszę tu napisać, ze Pani doktor, która opiekowała się moim Maleństwem była, taka jak powinna być: ciepła, konkretna i wspierająca. Wszystkie koleżanki, które już naprawdę dużo później odwiedziły ją w Przychodni w sytuacjach krytycznych z mojego polecenia tejże Pani, były naprawdę zachwycone Jej profesonalizmem i podejściem do dzieci.
Opieka w obu przypadkach była dobra, choć w drugim mogę powiedzeć, że wręcz super! Pewnie przyczyniła sie tu opieka, prowadzącego moją ciążę lekarza, który szczęśliwie dla mnie miał w dzień narodzin dyżur. Ale położna, która nami sie opiekowała pokazała nam wspaniały sposób na zmniejszenie bóli. Być może wszyscy go znają, jeśli chodza do Szkoły Rodzenia, my niestety przy naszym piewszym dziecku nie dokończyliśmy edukacji, a przy drugim stwierdziliśmy że nie warto drugi raz zaczynać. A jednak myślę, teraz ze warto.
Poza tym można wcześniej obejrzeć sale porodową. My wybraliśmy poród rodzinny, w tych salach są wanny, drabinki, piłki, worki, stołeczki i składane na różne sposoby łóżko, fotel dla Męża

muzyczka, przyciemnione światełko i sale są kolorowe, co jeszcze nie pamietam.
Warto też wcześniej wypełnić sobie papierki, to jest możliwe na pewno jak sie ma położną lub lekarza z tego Szpitala.
Po narodzinach dzidziuś jest z Mamą, chyba że Mama wymaga opieki lub np. prosi o pomoc położną. Tylko wcześniaczki są w specjalnej sali oddzielnie, zazwyczaj w inkubatorach, co jest smutne dla Mamy która jest oddzielnie, ale zawsze moze do Maluszka póść o każdej porze.
Jedzonko z tego co pamietam też zupełnie smaczne. Dzieki temu Mama będzie wiedziała, mniej wiecej, co może jeść w domu

, Oczywiscie wszystko bez przesady jeśli chodzi o ilość.
Pobyt jest krótki max 3 dni jeśli Mama i dziecko są zdrowe. Chyba prawie każda Mama, szczególnie przy pierwszym dzicku, che jak najszybciej wrócić do domu, choć różnych obaw jest wtedy dużo.
W ciągu tych 3 dni na pewno nauczą jak kąpać dzidzię, myć, smarować kremem pupkę, opatrywać pępuszek, pomogą przystawiać do piersi,poradzą jak radzić sobie z popękanymi brodawkami i z nawałem pokarmu.
Minus to koszty, niestety to chyba jeden z droższych Szpitali w Warszawie.