Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:32 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Cześć Kochane napiszcie mi proszę czy to normalne i czy wasze Dzieci też tak mają,bo ja już od zmysłów odchodze co prawda Majcia była dosyć często badana przez różnych lekarzy i żaden nic nie powiedział na ten temat,ale ja podejżewam u Córci krzywice ponieważ pocą się jej strasznie stópki do tego stopnia,że śpioszki są wilgotne i na dodatek są prawie cały czas zimne ciepłe są wtedy gdy wstanie po dłuższym spaniu-rączki również ma spocone i główka poci się jej zazwyczaj przy jedzeniu jak śpi i od ręki jak ją noszę-uważam,że Maja nie jest za ciepło ubrana,bo cały czas kontroluje jej plecki i zazwyczaj są ciepłe i nigdy nie spocone :cry: :cry: :cry: .
Napiszcie mi jeszcze jakie są objawy napięcia mięśniowego,bo w tej sprawie też martwi mnie jedna rzecz Maja od pewnego czasu napina się i unosi nóżki do góry i kilka razy spróbowałam podnieść ją za rączki do pozycji siedzącej i sama się podciągneła bez mojej pomocy,a ostatnio strasznie wygina mi się przy karmieniu-jak zacznie jeść to jest spokój,ale już przy końcówce jedzenia wygina się cała do tyłu wykręca gwałtownie główke w różne strony-myślałam,że to z powodu najedzenia ale gdy powróci do właściwej pozycji to je znów i za chwile jest to samo-nie wiem czy ja wymyślam sobie te głupoty czy poprostu są to postępy rozwojowe-Błagam wyraźcie swoje zdanie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lena! u Mojego Andrzeja to samo...stopeczki mu się pocą...rączki troszke mniej..ale też czasem są zimne i mokre...
lekarz stwierdził,że mógł to odziedziczyć po mnie...bo ja do dziś niestety walcze z tą bardzo uciążliwą i krępującą :oops: :oops: :oops: przypadłością....
krzywice wykluczono.....ale ja i tak się troche martwie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak dzidzia przy jedzeniu wygina sie to albo:
- daj jej drugiego cyca bo moze się wścieka że juz nic nie leci a dzidzia jeszcze by pociągła pare razy
- albo dziecko dostaje kolki podczas jedzenia
- albo chwilowa niechęć do cyca
Moja Karolinka tak robiła i sie okazało, że poprostu juz jej nic nie leciało z piersi dlatego się wściekała. Teraz jak juz widzę że pomału zaczyna się wściekać daję jej drugiego cyca i juz tak nie robi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja wszystko rozumiem i wiem,że tak Dziecko może się zachowywać jak się karmi piersią,ale ja karmie butelką-przepraszam zapomiałam o tym wspomnieć

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że powodem tej "ruchliwości" przy karmieniu może byc poprostu to, że Dzidzia rośnie i nie ma ochoty już tak spokojnie leżec i jeśc ;) Moja córcia miała dokładnie tak samo, a teraz to w ogole szok co ona wyprawia :) Nawet ostatnio zaczeła podszczypywac mnie pod pachą 8)
Co do pocących się stópek, to doprawdy nie wiem, co Ci poradzic... Moge jedynie napisac, że miałam podobny problem, bo Asia ma od urodzenia zimne i wilgotne dłonie. Martwiłam się o to bardzo, bo wydawało mi sie, że jest jej ciągle zimno... W końcu bardzo fajna położna wyjaśniła mi, że niektóre dzieciaczki mają poprostu taką urodę... Nie wiem, może ze stopami jest tak samo?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że niedawno o tym ktoś zakładał temat.
Przede wszystkim krzywica to nie tylko nadmierna potliwość. Wystarczy zrobić badania i się więcej nie martwić. Należałoby pobrać krew do badania na poziom wapnia, fosforu, fosfatazy alkalicznej oraz metabolitów witaminy D3, a także wykonać zdjęcie rentgenowskie nadgarstka. Nie można stwierdzić krzywicy tylko i wyłącznie na podstawie potliwości dziecka.
Rączki i nóżki mogą być zimne a spocone, bo dziecko tak reguluje temperaturę ciała, a czasem "bo tak".
Dzieck przy jedzeniu (zwłaszcza z butli) może się wyginać i być bardzo niespokojne, bo np. przeszkadza mu łyknięte powietrze. Trzeba karmienie przerwać, podnieść do beknięcia i podać butlę z powrotem.
Nic też dziwnego w tym, że dziecko samo się podciąga do siadania, jak się im to umożliwi. W końcu dzieciaczki to bardzo silne stworzonka są. Mój synek w 3 dobie po urodzeniu podciągnął się sam na palcach lekarki i sam się za jej palce trzymał. Odruch chwytania zanika z czasem, ale to nie znaczy, że dziecko nie może legalnie podciągać się do pozycji siedzącej ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki Wielkie za odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witajcie lena jesli jeszcze tu bywasz napisz jak tam z twoim dzieckiem znalazlam ten temat poniewaz moj maly tez poci sie przy jedzeniu i czesto ma spocone nozki i zimne i raczki a cieple ma jak spi
rowniez boje sie ze to objaw krzywicy :?
ten temat jest jakby napisany przezemnie dlatego prosilabym o odpowiedz szczegolnie interesuje mn ie czy to normalne ze dziecku jest cieplo a ma zimne i spocone raczki i nozki i ze tak poci sie przy karmieniu (chociaz przy karmieniu to traci energie i to mogloby byc powodem)
a nie jest to przypadlosc rodzinna ze tak powiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiem ze dorosly troche inaczej "ma" ale ja odkad pamietam zawsze mam zimne dlonie i sie poca ;/ to przez krazenie. moze byc upal i moz emi byc goraco a i tak czasem mam lodowate dlonie :| moze dzieci tez tak maja- taki jakby ich "urok". a poza tym jelsi dziecku jest cieplo- dotknac karku- to nic sie nie stanie ze ma zimne stopki- moja cale dni chodzi bez skarpetek - bo juz zaczyna chodzic- bo tak wygodniej i tak jakos ja tez cale zycie na boso chodze po domu a jak ma zimne stopki a w domu jest upal to sie nie martwie

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki MamaOlivki za odpowiedz ale ja boje sie ze to moze krzywica :cry: lub jej symptomy
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

wlasnie majowki podpowiedzialy mi ze to moze byc nadmiar witaminy d3

ale wciaz podtrzymuje moje pytanie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja ma identyczne objawy:( Ale jesli chodzi o wiercenie sie przy jedzeniu to ja juz odkrylam co za tym stoi: malej zapowietrza sie smoczek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moim synom też się zdarza że mają zimne stópki a spocone , ale u nich prawdopodobnie jest to spowodowane alergią.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jejku mój synek też ma zimne i sposono stopy i dłonie - ale nie wiedziałam że to może być objaw krzywicy! przy jedzeniu poci mu się tylko nosek - bo długo nie ciągnie

w środę będę u pediatry to się popytam...

a ile dajecie witamin? ja mu daję cebionmulti 4-5 dropel (nie mam osobno wit d) a sama biorę witaminki dla kobiet karmiących i tam też jest wit d

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja daje devikap 2 krople a dodatkowo jest w mleku. Wyczytalam ze norma to od 400-800j, a z tego co obliczylam to moja dostaje ok 1400j. Wydaje mi sie ze nie mozemy popadac w paranoje. Spocone zimne nozki nie sa objawem krzywizny. Jesli ktoras z Was chce miec pewnosc musicie zrobic swoim dzieciaczkom badania.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]