Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:34 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: pn lip 09, 2007 3:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 02, 2006 8:39 pm
Posty: 3743
Lokalizacja: Bydgoszcz
Składniki ciasta:
500 g mąki (w trakcie robienia trzeba dodawać trochę więcej)
100 g cukru,
100 g smalcu,
2 jaja,
250 ml mleka (szklanka :) ),
25 g drożdży,
1 paczka cukru waniliowego,
sól

Składniki nadzienia :
300 g białego sera (ja daję nawet 350 g),
1 jajo,
100 g cukru.

Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, jajka utarte z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem (ciepłym-letnim). Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz (roztopiony) i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki (jak wyżej zaznaczyłam trzeba dodawać trochę mąki). Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.

Ja dziś jeszcze zrobiłam inny kształt drożdżówek i chyba są nawet lepsze - rozwałkowane ciasto na kółka zabezpieczyłam wałeczkiem ukulanym z ciasta i w tak powstały "koszyczek" wlałam masę serową...

wieczorem jak będę mieć czas, to wkleję zdjęcia...

a oto zdjęcie (tyle zostało z 10 upieczonych sztuk :) ):

Obrazek

i jeden z 2 pochłaniaczy moich wypieków (żywa reklama drożdżówek ;) ):

ObrazekObrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Pobraliśmy się 27.04.2002


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob lip 28, 2007 4:23 pm 

Rejestracja: śr lis 29, 2006 9:32 am
Posty: 2218
Lokalizacja: Niemcy
Slinka mi juz cieknie, ale mam pytanie! Do jak cieplego piekarnika wkladasz buleczki i jak dlugo je pieczesz i w jakiej temperaturze? Ja to musze miec wszystko dokladnie- bo raczej uzdolniona kulinarnie nie jestem :oops: :oops:

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz sie 05, 2007 7:58 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 02, 2006 8:39 pm
Posty: 3743
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ja to robię na wyczucie i szczerze powiem nie pamiętam :shock: Po ok. 15 - 20 min. zaglądam, jak drożdżówki wyglądają i potem co jakiś czas, aż będą złociste... A piekę w temp. 180 - 200 st. C, ale zaznaczam, że mam beznadziejny piekarnik i zawsze w czasie pieczenia kombinuję ze zmianą temperatury w zależności od wyglądu ciasta... nie mam termoobiegu.
Za 2 tyg. się przeprowadzam i kupujemy nowy piekarnik z termoobiegiem... jak tylko upiekę w nim te drożdżówki to napiszę co i jak (temp. czas pieczenia itd.)

_________________
Obrazek
Obrazek
Pobraliśmy się 27.04.2002


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra