izammm
Moja kolezanka wybrała porod w wodzie. Ale jak mi opowiedziala to w rzeczywistosci jak by sie nie odbyl w wodzie. A wyglada to tak: W I okresie porodu czas przebywania w wodzie nie powinien przekraczać 30 min. Ponowna immersja wodna po 30min. przerwy na kolejne 30 min i tak w kolko, przejście do chłodniejszej temperatury powoduje odruch wypierania płodu, co znaczy, że dziecko szybciej się rodzi i wlasnie urodzila na zewnatrz poza wanna. Ja za to rodzilam naturalnie i kiedy mialam skurcze polozna kazala mi pojsc do lazienki pod prysznic a mezowi kazala polewac brzuszek jak zaczely sie skurcze parte to szybko na fotel i Kingusia była:-)
mam tez druga kolezanke ktora wybrala porod w wodzie w zasadzie dwa lata temu i faktycznie urodzila prosto do wody. Była zadowolona:-)
Jezeli nie masz przeciwskazan do produ w wodzie to mozna sie nad tym zastanowic i moze z tego skorzystac faktycznie woda zmniejsza skurcze
Przeciwskazania to:
- choroby układu krążenia
- nadciśnienie
- ciężka niedokrwistość
- choroby naczyń
- choroby skórne
- choroby infekcyjne
- patologia ciąży ( krwawienia, łożysko przodujące, nieprawidłowe położenie płodu i inna patologia...)
- zaburzenia porodu (słaby postęp I i II okresu, zaburzenia czynności serca płodu).
Pozdarwiamy!!