Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 9:44 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 159  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

margolciu
1. Proponuję Ci coś kłaść jednak do wózka na tę wyściółkę. Dzieci są różne. Mój pierwszy bobas i drugi też lubi sobie chlupnąć mleczkiem na boki. Więc wszędzie kładę go na czymś, co mogę szybko wymienić, czego mam dużo, mogę prać na bierząco - czyli na pieluchach czy to flanelowych czy tetrowych. Wyściółkę raz Ci zabrudzi i będziesz czekać aż się wypierze i wyschnie.

2. Myślę, że taki kącik do przewijania jest bardzo praktyczną sprawą. Nie musisz się tułać to tu to tam, zginać się nad łóżkiem, szukać potrzebnych rzeczy. Ja mam komodę zakupioną w Ikei. Ma blat składany na pół, więc jak nie używam, składam przewijak i zajmuje mniej miejsca. Pod blatem do przewijania jest półka, niżej szuflady. Obok mam półkę z wszelkimi kosmetykami, chusteczkami, przyborami do pielęgnacji (typu aspirator, sól fizjologiczna, patyczki, waciki itp.) I jak już sobie malucha rozbebeszę z pieluchy na wygodnej dla mnie wysokości, nie muszę się zastanawiać, czy mam pod ręką wszystko na wszelki wypadek, gdyby mi wpadło do głowy wyczyścić mu ucho, przemyć pępek czy coś innego. Jak urodziło mi się drugie dziecko, zorganizowałam drugi kącik do przewijania w łazience, bo kiedy starszy śpi w pokoju dziecięcym (w który jest kącik nr 1), to tam właśnie latam z młodszym :)

3. Chyba każdy mobilny sprzęt, typu bujacze, leżaczek, kołyska, wózek, to przydatna sprawa. Dobrze jest mieć w czym zabrać dziecko w dowolne miejsce w domu. I czy to leżak czy kołyska to znaczenia nie ma. Ważne, żeby było wygodnie.
:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth dzięki wielkie za podpowiedzi :lol:

Nie ma to jak doświadczona mama!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny a czy ktoras z Was ma czy planuje zakup wozka quinny buzz? wyglada super ale nie wiem jak z funkcjonalnością..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moje male wprawdzie jeszcze w szpitalu ale dodam swoje

Laktator avent - w pierwszych dniach uwazalam ze jets do bani, teraz nieoceniony (75D normalnie teraz 75E). Mialam z nim problemy z powodu wciagnietych sutkow ale mi w spzitalu pani dala ucieta strzykawke, 2 razy tym sciagalam i jak poszlo to juz moznabylo laktatorem ciagnac.

Jesli chodzi o muszelki to zbawienie jesli chodzi o spanie (2 noce zalalam w szpitalu przescieradlo, dopiero jak zalozylam musze i wetknelam tam jeszcze wkladke to udalo mi sie przespac na czysto)

monitor biore bez zastanowienia - nasza mała o maly wlos by nie odjechala godzine po porodzie przez bezdech, od porodu minelo 8 dni a ona nadal pod respiratorem - nie odwaze sie zasnac bez takiego urzadzenia.

Co do ubranek ... zalezy od rozmiaru, jeszcze swojej nie ubieralam ale urodzila sie z waga 2365 i dlugoscia 50 wiec jak sadze potrwa zanim wyrosnie. Wszystko co mam wydaje sie byc takie strasznie duze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

margolcia82 kołyska dobra rzecz, na pewno nie wolno dziecka kłaść w leżaczku dopóki nie skończy 3 miesięcy, bo to niezdrowe dla kręgosłupa. Ja swoją w kuchni trzymam w wózku, mam dużą gondolę z płaskim dnem.
Jeżeli chodzi o kącik do przewijania, to bez niego ani rusz. My mamy przewijak na łóżeczku, a obok szafkę ze wszystkimi akcesoriami. Ważne, żeby nie było za nisko, bo odbije się na kręgosłupie (Twoim i tatusia). :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk-Ty "świeżo" po porodzie-napisz proszę co Twoim zdaniem przydaje się w szpitalu?Na poród i po?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mialam ze soba takie majtki pakowane po 7 sztuk
Spedzilam w szpitalu 7 dób i mialam ze soba 2 opakowania (zostaly mi zdaje sie 2 sztuki). Zakladalam to juz w 1 dobie po porodzie bo z gigantycznym podkladem dotelepac sie do toalety i spac ... to było dla mnie niewykonalne.
Oczywiscie kupialam PODKłADY POPORODOWE BELLA BABY
Najpierw jedna potem druga. Pozniej w ok 4 czy 5 dobie poprosilam o dobiesienie zwyklych podpasek na noc bo juz sam ten wielki podklad mi podraznial rane. Ale polowe paczki ktora mi zostala wykorzystalam dosc sprytnie moim zdaniem przynajmniej ;). Niespecjalnie wiedzialam jak sie zabrac za przemywanie tantum rosa bo chusteczki plywaly, wata niespecjalnie i przylozylam nieokrwawiona polowe podkladu - bingo. Tak wiec pozostale 4 podklady zanioslam do pielegniarki proszac o rozciecie na pol (byla dosc zaskoczona jak jej wyjasnilam co wymyslilam) - strzal w 10 ;).

Poza tym w 3 dobie po porodzie odpuscilam koszule i nosilam pizamke ze spodenkami - od razu lepiej mi sie chodzilo. Za skuche uwazam stanik laktacyjny (bez drutow) - napewno nie bede nosic tego badziewia, niewygodny biust w nim wyglada koszmarnie (mam jak juz wspominalam 75E w chwili obecnej) a ja czuje sie wyjatkowo niekomfortowo.

O i bardzo wazna rzecz - dostalam to dopiero ok 4 dnia bo sobie przypomnialam ze mama z czegos takiego korzystala przy jakims stluczeniu kosci ogonowej:
Obrazek
Nieocenione to było mimo ze nie karmilam przeciez malej ale dziewczyna z sali to wogole to blogoslawila

Ach tak propo teog laktatora ... dobrze jest w czasie sciagania druga reka lekko masowac piers tak na calej powierzchni, przyspiesza schodzenie no i schodzi bardziej rownomiernie (zwlaszcza jak sie zrobi nawal)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk_Natury z tymi stanikami to jest tak, że trzeba sobie dobrać na prawdę wygodne, bo od samego stanika, drutu w staniku, czy jakiegoś ozdobnika można mieć zastój pokarmu. Ja mam dwa rodzaje staników do karmienia. Przy jednych odpina się cała miseczka, a przy drugich zostaje taka obwódka u góry i właśnie przez tą obwódkę dostałam po tygodniu zastoju (gorączka, dreszcze, ból). No i chodzi o to, żeby się na przyszłość piersi nie odkształciły.
Patent z podkładami do Tantum Rosa świetny :) Czytałam, że dziewczyny używały do przemywania plastikowej butelki. Po prostu polewały ranę z flaszki.
Te majtki poporodowe to cudny wynalazek. Tam gdzie rodziłam, tępili majtki wszelkiego typu, więc do obchodu ściągałyśmy ;) No bo kurde, póki się nie ruszasz z tym podkładem to jest ok, ale jak się tylko człowiek ruszy, to mu zaraz leci :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth Wiesz mi najlepiej w najnormalniejszej w swiecie bardotce, przynajmniej mi ten biust trzyma jakos. Przy sciaganiu rozmasowuje dokladnie cała piers (no duza jest wiec i tak musze zeby porządnie sciagnac a nie tylko z czesci) tak wiec zastojow sie raczej nie obawiam a naprawde nawet w zwyklym materialowym z drucikiem bylo mi o niebo sygodniej niz w tym cholerstwie do karmienia. Nie wiem moze one sie sprawdzaja do pewnej wielkosci a moze akurat mi nie spasowaly zreszta jak mowilam wygladalo to jakbym chodzila bez stanika wogole czyli za przeproszeniem co ma kobieta karmiaca miedzy piersiami - pepek. A mam taki z obwodka i wlasnie wybitnie mi nie pasuje.

Tez slyszalam ze probowaly polewac na rane ale zastanawiam sie jak stojac pod prysnicem :| ani usiasc ani sie jakos zaprzec zeby sie nie wywalic ... zreszta mi ogolnie na bol pomagal "masaż prysznicem" (po kazdej wizycie w toalecie robilam, czesto tez przed zeby zalatwianie bylo choc troche mniej bolesne). Na poczatku robilam w miare ciepla (rowniez masowalam podbrzusze) potem jak bylo mniej bolesne zimna.

Co do podkladu - dokladnie :/ a jak sie chcialo polozyc na boku to bł problem. A pozniej te zakichane podklady przynajmniej u mnie juz same z siebie podraznialy dlatego wsadzilam zwykle podpaski (darly te majtki jak diabli ale co tam, zapas mialam i mi jeszcze zostaly :P)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk_Natury :lol: tekst z pępkiem między piersiami mnie powalił :lol: No fakt, że te staniki to trochę lipa, ale mnie z kolei nie wygodnie wydłubywać cycek ze zwykłego stanika na karmienie. Ale piersi mam "tylko" D, więc jeszcze daję radę ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk-ja blondynka więc poproszę o dokładniejsze wskazówki-normalnie rozcięłaś podkład wzdłóż czy w poprzek?I te pół podkładu polanego tantum rosa połozyłaś na podpaskę? A co do staników-to mam takie jak Ty-i już zaczynam panikować-tylko że ja teraz śmigam w miseczce B(nie chcą mi jakoś nic nabrzmieć od początku ciąży:( -więc może nie będzie tak żle)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

clover pisze:
Wybryk-ja blondynka więc poproszę o dokładniejsze wskazówki-normalnie rozcięłaś podkład wzdłóż czy w poprzek?I te pół podkładu polanego tantum rosa połozyłaś na podpaskę? A co do staników-to mam takie jak Ty-i już zaczynam panikować-tylko że ja teraz śmigam w miseczce B(nie chcą mi jakoś nic nabrzmieć od początku ciąży:( -więc może nie będzie tak żle)

w poprzek ;) (ciecie rownoległe do krótszej krawedzi). Nie kladlam na podpaske, jak szlam pod prysznic bralam naczynie w ktorym to mialam rozpuszczone, maczalam ta polowke podkladu i przykladalam delikatnie, przeplukiwalam woda co jakis czas i tak ile chcialam.

Ciezko mi powiedziec ale wydaje mi sie ze z mniejszym biustem jednak latwiej i przy laktatorze i muszelkach i tez staniku. No ale mowie nie mam porownania no bo jak ;)

ps: przed ciaza mialam 75D teraz mam 75E

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a propos Tantum Rosy - ja rozpuszczałam w butelce 0,7litra z dzióbkiem (chyba po nałęczowiance sport) i polewałam po każdej wizycie w toalecie i pod prysznicem. bardzo wygodnie i poooomaaaaga :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No mi tak bylo niespecjalnie wygodnie zreszta ciagle sie balam ze wywine orla ;)

Ropuszka Ewa - 12.07.07 g.13:50 50cm 2365g .. 07.01.08 -> 1 dzien w domu ;)
Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Witam.
Xezbeth mam pytanie bo jak dobrze kojarze to Ty na 1 stronie mowiłas ze nie polecasz Baldachimka??
Bo ja sie wybieram na poczatku sierpnia na zakup łozeczka z posciela i miałam kupic z baldaśkiem. Teraz mam metlik,bo ładnie to wyglada ale czy nie szkodzi dziecku? W sensie tym ze własnie ten kurz itp??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie dużó osób nie poleca baldachimu nad łóżeczkiem dziecka-bo to podobno zbieranina kurzu...mi i mojemu M.bardzo się taki baldachim podoba i zdecydowaliśmy że będziemy go mieć-a niedawno jeszcze usłyszeliśmy( jak dla mnie) w miarę mądre słowa że taki baldachim to właśnie zbiera kurz -chroniąc w ten sposób dziecko przed kurzem:)Więc osobiście poczułam się rozgrzeszona-położna mówiła że taki baldachim jeśli już się zdecydowaliśmy trzeba często wytrzepać i raz na dwa tygodnie wyprać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My baldachim już kupiliśmy w zestawie od znajomych. Ponoć fajnie odsłania dziecko od głosów i światła. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie wszyscy w jednym pokoju i oglądacie TV, a dzieciak śpi... Albo jak w dzień śpi, to też taki półmrok robi. :D

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monisien pisze:
My baldachim już kupiliśmy w zestawie od znajomych. Ponoć fajnie odsłania dziecko od głosów i światła. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie wszyscy w jednym pokoju i oglądacie TV, a dzieciak śpi... Albo jak w dzień śpi, to też taki półmrok robi. :D

Odnosnie baldachimu zdania sa bardzo podzielone.... w wielu książkach piszą że baldachim jest zbędny, trzeba go prać raz w tygodniu bo gromadzi się z nim kurz i dziecko może się go delikatnie bac... gdyż nie widzi nic dookoła tylko jakaś płachta zasłania mu wszystko... to teorie z książek osobiście bardzo mi się podoba:) aha... w którym miesiącu zaczynacie już robić większe zakupy???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Ja wybieram sie na pierwszw zakupy w sierpniu.
Ja juz sie boje zakupowego szalenstwa. 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale fajnie, że znalazłam ten temacik :) Właśnie skonczyłam czytac wszystkie 9 stron i juz wiem, że kilka rad mi sie przyda. Będę tu często zaglądać :) To bedzie moje pierwsze dziecko i chyba wszystko albo niemal wszystko wydaje mi sie potrzebne. Obłęd jakiś. I tak już mam mnóstwo rzeczy kupionych i pewnie sie okaże, że polowa sie wcale nie przyda.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 159  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]