Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:42 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Nikamo pisze:
Eee tam. Po co szkoly ... :) U mnie instynkt macizynski sie sprawdzil :)

no nie mowie ze instynt sie nie sprawdza
ale zawsze pare rad sie przyda
zwlaszcza dla meza, ktory instynktu nie posiada a chce pomagac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Najlepszy byl Moj P. Zobaczyl ja dopiero po 2 tyg od jej narodzin ( boprzebywa za granica ) i jego pierwsze slowa to: " Monika ona rusza raczka, nozka, ona ziewa... " no myslalam ze sie posikam ze smiechu, stary chlop, prawie trzydziesci lat a chyba myslal ze to lalka bedzie. Ale nastepnego dnia to mi nie dal sie do niej dotknac. On ja bedzie nosicl, przwilaj, zabawial, usypial. Gorzej jak narobila cos wiecej w pampersa to na mnie popatrzyl i powiedzial: " co mi w zyciu zostalo, wynoszenie zas.... pampersow"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

poczatki są trudne ale jakoś sobie poradisz a z czasem nabierzesz takiej wprawy ,ze z zawiazanymi oczami bedziesz kapać i przewijać -(to tak w przenośni-nigdy nie spuszczaj dziecka z oczu bo to male wiercipietki)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Ja uczęszczałam na szkołę rodzenia, ale akurat zajęcia z przewijania i pielęgnacji ominęłam.
Oczywiście wszystko przeczytałam w internecie i na ulotkach.
Jak poszłam do szpitala to i tak byłam "zielona" jak mam przewijać i pielęgnować własne dziecko.
Jednak jak tylko miałam maluszka na rękach wszystko stało się prościutkie.
Po przyjściu do domu ustaliliśmy schematy co kiedy, w jakiej kolejności. Było nam łatwo i myślę, że Jasiowi też.
Oczywiście z czasem doskonaliliśmy swoje umiejętności, nabraliśmy wprawy. Niektóre rzeczy się pozmieniały dla wspólnej wygody, inne stosujemy do dziś.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Marta wszystko bedzie dobrze samo przyjdzie a instynkt ci podpowie to wcale nie jest takie trudne.

powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja przerobiłam szkołę rodzenia, gazetki - a mimo tego, bałam się w szpitalu przewinąć własne dzieciątko :(
zaraz po wyjściu ze szpitala przez tydzień była u mnie mama - pierwszą kąpiel zrobiła ona, ja trzymałam małego M. a ona myju myju - na następny dzień duzi M. trzymał ja myju myju, a potem to już poleciało z górki ;-) wolałam i trzymać i myć
zmianę pieluszek opanowałam - ale i tak zdarzały się wpadki, że siki wyleciały bokiem, albo jakaś kupa :roll:
metodą prób i błędów - pielęgnacja Matiego doszła do prawie perfekcji ;-) - wyszłam z założenia - czego nie domyję dzisiaj jutro zacznę właśnie od tego ;-))))))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No a ja sama wszystko robilam, chociaz byla u mnie mama ale powiedziala, ze sie boi takie malenstwo kapac :shock: i w ogole trzymac :shock: przez pierwsze dni. Ja tez sie balam jak to bedzie ale jakos tak na wyczucie wszystko robilam i chyba dobrze, tak mysle... Postepowalam tak jak mnie nauczyli w szpitalu. Mysle, ze kazda z nas zostajac mama dostaje tez w prezencie to cos co sprawia, ze wiemy jak postepowac :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

shulah a ja Ci zazdroszcze ze od poczatku moglas wszystko sama robic. Moja tesciowa jest osoba bardzo energiczna i we wszystkim chciala by brac udzial. Wiec przez dwa pierwsze tygodnie mialam Mala tylko do karmienia, a tesciowej jest sie trudno sprzeciwic :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nikamo to nie zazdroszcze tesciowej...ale to i tak Twoj maluszek, nie jej... :) Poza tym troszke moglas dojsc do siebie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jak któraś ciężarówka chciałaby trochę teorii to w internecie można ściągnąć w pdfie "Poradnik opieki i pielęgnacji małego dziecka" (wpisać w google to wyskoczy). Ja nie miałam czasu na szkołę rodzenia i ratowałam się takimi książeczkami. Co prawda jak się synuś urodził i przyszło do praktyki, to niczego już z książek nie pamiętałam, ale czytaniem poradników jakoś załagodziłam obawy, że sobie nie poradzę. A umiejętności, tak jak piszą dziewczyny, okazało się, że mam je w genach :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem ze moj, ale mam wrazenie ze czasami ona sobie z Tego nie zdaje sprawy. Ja jestem dosc nie smiala osoba wiec czasami nie mam odwagi zwrocic jej uwage.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przed porodem nie obawialam sie czy sobie poradze z pielegnacja niemowlaka, poneiwaz nieraz juz to widzialam ale... wlasnie mialam nieplanowana cesarke, wiec przez pierwsze godziny w szpitalu przewijal mala jarek, tutaj sie nie kapie dziecka w szpitalu :shock: :shock: (wiec ja po trzech dniach na wlasne zadanie wyszlam) byly tylko pieluchy. Gdy lekarz po 24h kazal mi spacerowac, wziac prysznic bylam pelna obaw ze chca mnie wykonczyc :oops: ale jakos sobie poradzilam. Najbardziej pamietam pierwsza zmieniana pieluche, byla to noc, pielegniarki byly zajete, ja ledwo chodzilam ale podeszlam do mojego olbrzyma i przewinelam sama. Hmmm potem pielegniarka przyszla i smiala sie bo mala miala kupe na plecach- moja niezgrabnosc wynikala jednak z bolu po cc :oops: potem z kazdym dniem bylo lepiej, jednak ja malo sie zajmowalam dzieckiem bo pierwsze dwa tyg bylam dentka- dwa razy zapalenie piersi :(

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja miałam cesarkę, w dzień porodu bałam się dotknąć Małego, za to mój mąż choć nigdy nie miał małego dziecka na rękach ciągle się nim zajmował! Przewijałam go sama dopiero następnego dnia, jedynie bałam się wziąć go do odbicia. Odważyłam się dopiero 4 dnia :) Wszystko przyjdzie samo!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wszystko przychodzi samo :D My do pomocy nikogo nie mieliśmy, śmiałam się po wyjściu ze szpitala- miałam cesarkę- że od razu na głęboką wodę ale jakoś daliśmy sobie radę, nie utoneliśmy :wink: Pewnie że na początku strachu trochę było ale szybko mija i dochodzi się do wprawy :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]