Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:09 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: rtg a ciąża
Awatar użytkownika

Mam pytanie jaki wpływ na wczesną ciążę-5tyg. może mieć rtg ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dodam że nie chodzi o mnie tylko o moją koleżankę.Bardzo ją lubię i mam nadzieję że wszystko będzie OK.Może jednak ktoś udzieli mi odp.Z góry dzękuję.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Edyta.com pisze:
Mam pytanie jaki wpływ na wczesną ciążę-5tyg. może mieć rtg ?

ja slyszalam ze nie mozna miec go w ogole w ciazy...

kiedy mialam miec przeswietlony korzen zeba...nie zgodzila sie kobitka mi zrobic rtg,chyba ze przyniose na papierku od lekarza zgode bo ona nie chce tego brac na siebie...bo mowila,ze moze cos potem byc z dzidzia,a i moze byc wszystko dobrze..

a mi cos swita ze nie wolno w pierwszym trymestrze ciazy :?
i w ogole u mnie w moim miescie na kazdych drzwiach rtg jest wywieszona karteczka...przed rtg zgos czy nie jestes w ciazy :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z tego co wiem nie można za bardzo. Jak Mój Synek miał przświetlenie płuc i musiałam Go trzmać to pierwsze pytanie które usłyszałam. 'Czy nie jest Pani w ciąży, bo jak tak to pielegniarka Go potrzyma'.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

NiuŚka pisze:
Z tego co wiem nie można za bardzo. Jak Mój Synek miał przświetlenie płuc i musiałam Go trzmać to pierwsze pytanie które usłyszałam. 'Czy nie jest Pani w ciąży, bo jak tak to pielegniarka Go potrzyma'.

w 100% zgadzam sie z Toba.nie mozna :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie można narażac sie na działanie promieni rtg w czasie ciąży a zwłaszcza w poczatkowych tygodniach!!Mam nadzieje że u Twojej kolezanki wszystko będzie dobrze!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja miałam rtg we wczesnej ciąży - nie wiedząc o niej... I to dwa razy, wychodzi na to, że jak muszę zrobić prześwietlenie zęba, to u mnie to jest jeden z objawów ciąży. Za pierwszym razem facet mnie pytał, czy jestem, odpowiedziałam zgodnie ze stanem mojej wiedzy, że nie. I mi nie założył fartucha. Za drugim razem sytuacja sie powtórzyła, ale powiedziałam, że ma mi założyć fartuch. Kobieta w drugiej fazie cyklu nigdy nie może być pewna, czy w ciąży nie jest. zakładanie fartucha ołowianego powinno być rutyną.
Aaaaa, obie dziewczyny w porządku, choć obie były prześwietlone... No, czasem im troche odbija :wink: :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W ciązy zamiast rtg powinno sie robić rezonans magnetyczny - cłakowicie bezpieczny

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
W ciązy zamiast rtg powinno sie robić rezonans magnetyczny - cłakowicie bezpieczny
..jasne..rezonans magnetyczny zeba.. :roll:
teraz dawki promieniowania sa tak niskie ze pewnie nic sie nie stanie... :wink: ale jezeli sie wie ze jest sie w ciazy...lepiej sie nie przeswietlac... :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

decia pisze:

Ja miałam robiony rezonans magnetyczny głowy a mimo to musiałam podpisać oświadczenie że nie jestem w ciąży :shock: .
Więc nie wiem czy ten rezonans jest taki całkowicie bezpieczny dla płodu bo po co by było wymagane takie oświadczenie?????

Czekamy na Ciebie okruszku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

po to, żeby w razie czego mogli się wypiąć - po prostu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Felka w pierwszym poście nie ma nic na temat zeba , a poza tym mam opinie dr neurochirurgii i mijej ginki - można robić rezonans w ciazy - a oświadczenie to formalnośc - czasem przy rezonansie podaje się kontrast - i moze tego kontrastu nie wolno podac .Poza tym przy rezonansie jak ktoś ma klaustofobię to podają środki uspokajające - i tych nie wolno podac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bo mi wydaje sie,ze to tak do konca nie wiadomo...ale wiadomo kazda z Nas ma swoj rozum i zrobi jak uwaza..ja bym raczej byla daleka od rtg w czasie ciazy.
emila----robila i nic niestalo sie...dzieki Bogu<bo ja wierzaca jestem>
moja znajoma robila i...dziecko z porazeniem mozgowym urodzilo sie...choc do konca uwazam ze nie wiadomo czy to od tego??moze poprostu lekarzom latwiej wine zwalic na rtg,a nie,przyznac sie do jakiegos niedotlenienia podczas porodu...
wiadomo,ze lepiej w ciazy nie cudowac...choc nieraz jak widac sie nie da..

oczywiscie to ten poczatek mojej wypowiedzi "to tak do konca nie wiadomo..."
chodzi mi jaki ma rtg wplyw na dzidzie w brzusiu..
bo ja jestem za tym aby nie robic w ciazy rtg :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki Dziewczyny za odp.SzczególnieEmilaTwój przykład nastraja mnie bardzo pozytywnie i wierzę że dzidzia koleżanki urodzi się zdrowa.
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja znajoma miał guzy mózgu i robili jej rezonans-była w ciązy-ale obłozyli ją całą ołowiem.Więc chyba nie za bardzo mozna robić!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny, oczywiście że rtg się w ciąży nie robi... Bo to jednak dawka promieni, które mogą powodować różne mutacje... niemniej jednak czasem się robi rtg, bo się o ciąży nie wie lub sie robi, bo ryzyko niezrobienia jest większe niż ryzyko prześwietlenia. Jeśli koleżanka Edyty zrobiła prześwietlenie to prawdopodobnie dlatego, że MUSIAŁA lub dlatego, że NIE WIEDZIAŁA o ciąży. W obu wypadkach mówienie, że w ciąży się nie powinno robić rtg jest bez sensu :lol:
POrażenie mózgowe raczej bywa spowodowane urazami okołoporodowymi lub chorobami. A Lila ma rację, dawki promieniowania w dzisiejszych, nowoczesny aparatach są tak niewielkie, że nie niosą ze sobą wielkiego ryzyka. Ale jeszcze raz podkreślę, to oczywiście nie znaczy, że można sie prześwietlać bez uzasadnionego powodu... Podobnie jest prawdopodobnie z rezonansem... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To ja sie wtrace z moim przypadkiem. Jestem w usa i tutaj standardowo robia kazdej kobiecie w ciazy probe na gruzlice. I oczywiscie mi jako, ze bylam w Pl standardowo szczepiona w dziecinstwie proba wyszla pozytywnie. Wiec zaczeli mnie namawiac na rtg pluc na poczatku III trymestru wszyscy zgodnie twierdzac, ze w tym okresie plod jest juz dobrze rozwiniety,a jest jeszcze na tyle nisko, ze zabezpieczajac go fartuchem nie ma zadnego zagrozenia. Oczywiscie sie nie zgodzilam wiec bede miala rtg zaraz po porodzie bo inaczej dzieciatka mi ze szpitala nie wypisza. Czytalam jednak dosyc duzo na ten temat i faktem jest, ze dzisiejsza dawka promieniowania jest tak niska iz nie stwarza zagrozenia. Aczkolwiek jesli mozna to nalezy unikac, a zwlaszcza w I trymestrze.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]