Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 12:47 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Przeglądając wątki o fotelikach i podobne, zauważyłam, że kilka mam nie zamierza kupować gondoli do wózka, tylko wychodzić na spacery z dzieckiem w foteliku samochodowym przypiętym stelażu wózka. Twierdzą, że wszystko jest w porządku, bo fotelik, który zamierzają kupić rozkłada się do pozycji leżącej - wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
I tu mam pytanie do Pani Eli: Czy to aby na pewno jest zdrowe i bezpieczne jak to myślą owe mamy? Bo mnie to trochę jednak niepokoi - osobiście bym tak nie postąpiła. Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Wandzik :lol: :lol: :lol:
Bardzo ci dziękuję za to pytanie.Jak to dobrze cze mamy myślą,a nie tylko kupują to co jest w sklepach i ktoś powie,że tak będzie świetnie.
Już odpowiadam:
Fotelik samochodowy jak sama nazwa wskazuje słóży do przewożenia dziecka w samochodzie.Są tak pomyślane, aby dziecko było przewożone w sposób bezpieczny.W foteliku samochodowym można przewozić dzieci już od razu po urodzeniu.Foteliki są wyposażone w specjalne wkładki zmniejszające wnętrze fotelika,a kiedy dziecko rośnie wyjmuje się wkładkę i maluch jeździ dalej.Można stosować w fotelikach TYLKO te wkładki,które są w wyposażeniu fotelika.Niedopuszczalne jest "wypychanie" fotelika poduszkami wkładanymi pod wkładkę zmniejszającą,ręcznikami i innymi pomysłami,aby dziecko w foteliku położyć.To może mieć wpływ na bezpieczeństwo jazdy.Ta pozycja jest przemyślana i nie ma tam żadnych obciążeń na kręgosłup-o co martwią się mamy.To nie jest siad prosty.Można tylko włożyć ruloniki z pieluszki pod ramionka,aby wyprowadzić rączki dziecka do przodu.
Podczas jazdy należy robić przerwy co 2-3 godziny i wyjąć dziecko ABY ROZPROSTOWAŁO KOŚCI I PORUSZAŁO SIĘ SWOBODNIE.Tak jak my.
Fotelik samochodowy montowany na podwoziu wózka został zrobiony,aby ułatwić mamie zakupy.Mama wyjmuje dziecko z samochodu,montuje fotelik na podwoziu i do hipermarketu-ale super spacerek :? :?
Ale tylko do tego :!: :!: :!:
Małe dziecko-niemowle stopniowo poznaje swoje ciało w ruchu,przez nacisk podłoża na jego ciało,ruszając się uczy się że ma długość i krótkość - kiedy kopie nogami,szerokość-kiedy rozkłada rączki,czuje=uczy się że obciążana strona jest wydłużana,stópki uderzając o podłoże uczą się że pięty "biją"a potem obciążane są zewnętrzne krawędzie stóp.Leżąc trzeba podnosić rączki do zabawek wiszących nad dzieckiem-praca przeciw grawitacji, można położyć dziecko w gondoli na brzuchu i ma ćwiczenia,kiedy wygląda na świat znad burty wózka.Ćwiczy pracę na brzuchu i nawet tego nie zauważy.
Kiedy jedzie się na kila godzin na spacer w foteliku samochodowym.....
1.Dzieckopowolutku pod wpływem grawitacji "zjeżdża" głową po podłożu fotelika i może spłaszczać sobie potylicę zwłaszcza dzieci o miękich kościach.
2.Siedzi absolutnie bez ruchu-bo zabawy dłońmi to nie ruch
3.Dzieci bawią się napinaniem się w wyprost-do tyłu,lub w zgięcie-do przodu
4.Mają ustawione nóżki w odwiedzeniu i położone na podłożu na zewnętrznych kostkach.Nogi i stopy nie pracują prawidłowo doświadczając stopami podłoża.
No może wystarczy :P :x :x
Nie wozimy niemowląt na spacery w fotelikach samochodowych. :!: :!:
Fotelik do samochodu. :brv:
Dziecko na spacer wgondoli. :brv: :zkr:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

że tak sobie napisze tez zauważyłam że sporo mam używa własnie tych fotelików zamiast gondoli a póxniej szybko przesadza dziecko do spacerówki
ja uważam że gondola jest odpowiednia dla dziecka
dzieci mają dużo więcej miejsca i moga sobie swobodnie leżeć i się poruszać a nie muszą być przypięte pasami nawet na spacerze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To w takim razie po co producenci mówią że fotelik może spełniać funkcję gondoli?

Chodzi o te foteliki:

Fotelik Mutsy Traveller - Play Prima
Fotelik Prima Easy Unisystem firmy Casualplay
Fotelik firmy Jane model Matrix Pro

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

klopsiczka pisze:
To w takim razie po co producenci mówią że fotelik może spełniać funkcję gondoli?

Chodzi o te foteliki:

bo on może spełniac funkcję gondoli ale nie jest to najlepsze dla dziecka
to tak jak chodziki sądladziecki ale żaden lekarz ich nie zaleca

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja jeszcze dodam, że mój synek nie cierpiał leżeć na plecach w wózku - od razu była histeria, która kończyła się zaraz po tym, jak przełożyłam go na brzuszek - a w takim foteliku jazda na brzuchu jest zdaje się nie możliwa
z resztą fotelika też nie lubił i nie lubi dalej - niemal całą trasę trzeba go zabawiać, bo marudzi i próbuje się wydostać
więc dla takiego dziecka jak mój rozwiązanie fotelik zamiast gondoli zupełnie by się nie sprawdziło (to już tak pomijając aspekty zdrowotne)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam gondole i fotelik gondolę matrix pro- rozumiem, że 2.00- 2,5 godziny jazdy w foteliku- gondoli jest jak najbardziej bezpieczne dla dziecka?
Nie planuje takich wypadów na cały dzień.

A co ze spacerówkami rozkładanymi na płasko- od kiedy można zacząć używać?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja używałam od początku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

klopsiczka pisze:

Chodzi o te foteliki:

no jak to po co??
zeby sprzedac swoj produkt, co maja mowic? ze nie wolno tego robic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Drogie Mamy :P
Producenci fotelików mają rację.FOTELIKI SĄ BEZPIECZNE.To nie w tym rzecz.Żadne dziecko w nim niczego złego sobie nie zrobi.Fotelik czy w samochodzie,czy na kółkach jest bezpiecznym fotelikiem dla dzieci.I co do tego nie ma dwóch zdań.
Mnie chodziło nie o bezpieczeństwo,lecz o brak okazji do ruchu,do ODPOWIEDNIEGO ruchu,kiedy dziecko może swobodnie machać rękami,nogami,i robić inne rzeczy,a nie musi długo pozostawać w sytuacji zablokowanego spontanicznego ruchu,który uczy dziecko wielu rzeczy.
Tylko tyle i aż tyle. :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pani Elżbieto, a co z spacerówkami rozkładanymi na płasko? Ja miałam taki od początku, małego wyciągnęłam z nosidła usztywnianego już jak miał bodajże dwa miesiące, może trzy..od tego czasu jeździł w pozycji leżącej..miał jakieś cztery, jak miał delikatnie podnoszone plecki, bo na płasko nie chciał leżeć..zdarzało się, ż podchodziły osoby i wręcz wyzywały mnie, że nie trzymam dziecka siłą na płasko.A tak mam zapisane w książeczce, więc w wieku czterech miesięcy obracał się z pleców na brzuch i na odwrót, powoli zaczynał siadać bez podtrzymywania, siedział pewnie, w wieku sześciu miesięcy wstawał i stał pewnie trzymając się np. mebli..miesiąc później zaczął chodzić przy meblach,miał 9 miesięcy jak zrobił pierwsze kroki..W boże narodzenie już biegał..Spotkałam się z tym, że ludzie oskarżali mnie wręcz, że po 1 nie powinnam była tak wcześnie go pionizować..2nie powinnam w wieku 7 miesięcy wsadzać go do chodzika(już wtedy umiał chodzić przy meblach, ja byłam w ciąży i nie ukrywajmy, było to dla mojej wygody). Więc nie wiem, czy ja zrobiłam mu krzywdę pozwalając rozwijać mu się w swoim tempie?czy drugie dziecko powinnam nie wiem jak to nazwać..wychowywać w inny sposób, skoro przy Adrianie to chyba dało rezultat?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

marysia19 a jaką masz spacerówkę? Bo ja mam jedną z wózka wielofunkcyjnego mikado, drugą chicco ct04 i żadna z nich nie rozkłada się zupełnie na płasko - oparcie nie jest pod kątem 180 w stosunku do siedzenia tylko trochę mniejszym, np 160 - a w takim wózku noworodek by zjeżdżał...
Czy istnieją w ogóle spacerówki, które mają rozkładane oparcie zupełnie na płasko?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Istnieją. Ja taką posiadam, firmy Hauck, ale nie umiem jej teraz znaleźć w necie, więc nie pokażę zdjęcia.
marysia myślę, że przy drugim dziecku pomiń po prostu chodzik ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Generalnie jednak chyba trzeba mieć i fotelik i gondolę.
W gondoli na spacerki, a foteliku do auta.
Ale jak jedziemy na zakupy, to fotelik bardzo przydatny.
Bez ruszania dziecka przekładamy fotelik z auta na stelaż i robimy zakupy.
Takie okazyjne wożenie fotelika na stelażu chyba nie powinno zaszkodzić.

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wandzik pisze:
marysia19 a jaką masz spacerówkę? Bo ja mam jedną z wózka wielofunkcyjnego mikado, drugą chicco ct04 i żadna z nich nie rozkłada się zupełnie na płasko - oparcie nie jest pod kątem 180 w stosunku do siedzenia tylko trochę mniejszym, np 160 - a w takim wózku noworodek by zjeżdżał...
Czy istnieją w ogóle spacerówki, które mają rozkładane oparcie zupełnie na płasko?

Mam Graco.Nie rozkłada się całkiem na płasko, ale wkład do wózka dla noworodka jest tak wyprofilowany, że dziecko ma prosto pod pleckami.
Jak wyjęłam go z nosidła i przełożyłam przodem, to po prostu zapinałam pasy i nie było opcji, żeby zjechał..po to są pasy.zresztą szybko musiałam zrezygnować z tych na ramiona, bo za bardzo mu ruchy krępowały i nie mógł się ruszać.Teraz używam tylko tych w pasie, a te górne zdjęłam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no właśnie ja mam foteliko - gondolę jane matrix i na początku wydawała mi się super bo dzieciątko może w niej leżeć na płasko(jak w gondoli) bo jest iny system zapięcia i można jeśli trzeba delikatnie podnieść część podpierającą plecki - Iga mocno ulewała i krzusiła się - ale teraz kiedy ona ma już trzy miesiące widzę że zupełnie się nie sprawdza ten fotelik - gondola bo właśnie - jak pisała pani Ela - krępuje jej ruchy jest za wąski i zastanawiam się nad przeniesieniem małej do spacerówki tylko mam pytanie : czy trzy miesięcze niemowlę może leżeć tak niezupełnie na płasko tzn oparcie pod plecy ok 160* .Po 1. bo ulewa, a po 2. bo wózek do którego mam dostęp tak właśnie ma.

Prosze o odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

mi-mi :P
Na ulewanie najlepsze jest kładzenie na brzuchu i odpyczanie się.Jak maleńka to robi napinają się mięśnie brzucha-te głębokie też i zwieracz żołądka także.To dotyczy zwłaszcza dzieci z niskim napięciem.Muszą na starcie więcej -ciężej pracować, ale potem jest super.
Nie podnoś jej w gądoli-zacznie się wyginać do tył i będziesz miała dziecko ze WNM.Sprawdz w tym wózku,ąlbo tamtej gondoli leżenie na brzuchu i na spacerze niech wygląda zza burty.Będzie i fascynujący spacer i dużo ćwiczeń.Moje dzieci to uwielbiały kiedy załapały że "opłaca się" popracować i cały spacer łebek wystawał zza burty.Nie trzeba wtedy pchać wózka i nosić dziecka.Ale jak zacznie się wyżej podnosić koniecznie szelki,żeby nie byleciało.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pani Elżbieto
tak dokładnie jest Iga od kilku dni zaczęła ładnie podnosic główkę no jeszcze nie idealnie ale ćwiczymy( od początku miała słabe napięcie) i od tego momentu bardziej polubiła leżenie na brzuszku właśnie zauważyłam że owiele mniej jej się ulewa i od tygodnia nie zadławiła się co jej się zdarzało i mnie przerażało.....a także dodatkowo jej się odbija jak leży na brzuchu.
tylko trochę ucieka jej prawa rączka bardziej w bok czy pomagać jej i układac ją bliżej ciałka(łokieć pod barkiem) i mam jeszcze do pani kilka pytań:

1.Jga dużo leży ale na łóżku lub w łóżeczku nie na podłodze bo jakoś nie mam jej gdzie kłaść i mam wrażenie że tam strasznie zimno a ona szybko marznie czy tak może być czy jednak kłaść ją na ziemi a jesli tak to na czym na kocu?

2.od kiedy można dziecko nisic spokojnie w pionie na rękach lub w nosidełku

3.czy takie nosidło sportowe jest zdrowe jak juz się nosi w pionie?

4.jak pisałam mam ten foteliko- gondolę i nie jestem z nie zadowolona bo jest za wąska i mała ma małotam miejsca i mam pytanie czy mogę ja przełożyc do spacerówki która ma rozkładane oparcie prawie na płasko tzn: najdalsza krawędź oparcia jest uniesiona od poziomu jakieś 3,4 cm czyli nie ma 1808 tylko ok170* ....pytam bo mam kłopot co wybrać(mniejsze zło) - czy ciasną gondolę czy szeroką ale lekko uniesioną spacerówkę....instynkt i obserwacja podpowiada mi że to drugie ale proszę o radę

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

no dobrze mi-mi :P spotkajmy się w pół drogi

ad 1. Zawsze wolę podłogę,bo daje dziecku poczucie głębi i,że świat jest wielki i do zdobycia.Ale i tak Iga wyląduje w końcu na podłodze nie ma ratunku.Bardzo źle by było gdyby miała do momentu pójścia siedzieć w "klatce"
Piszesz,że zmarznie-włóż jej spodenki.
Nie masz gdzie,jak naprawdę nie ma gdzie to może być pod stołem.Tam jest miejsce zawsze.
Na czym:na kocu,podwójnym kocu,karimacie.Byle twardo.
Jeśli naprawdę nie masz gdzie niech będzie jej łóżeczko,ale niech patrzy na świat zza szczebelków,niech nie leży w "studni".Można też pomyśleć,żeby do łóżeczka przyciąć sklejkę,na to koc i już masz namiastkę podłogi
ad 2/3 Dziecko można nosić w pionie od ok.7-8 miesiąca co de facto jest kiedy samo usiądzie,czyli zacznie pracować z miednicy przeciw grawitacji.I wtedy nosidełko w którym Iga będzie siedziała.i wtedy jest OK.Wcześniej nie polecam.Wcześniej chusta.Iga ma być przytroczona do twojego ciała.
ad 4.Ok spacerówka niech będzie,ale popróbuj,kiedy mała nie śpi kłaść ją na brzuchu -niech patrzy na świat i ......pracuje.Nawet tego nie zauważy.
Jeśli ma leżeć na pleckach daj jej mikroskopijną podusię,lub jeśli się da to bez.I obserwuj,czy nie zacznie wyginać ci się do tył,bo tak może być przy uniesionej spacerówce pod głóką.
Powodzenia :pipi: :loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuję pani za odpowiedź
oczywiście zdaję sobie sprawę że Iga wyląduje na podłodze :D ...taka kolej rzeczy :D mam jeszcze pytanie ...co sądzi pani o kojcach wiele moich znajomych używało i były zadowolone bo dziecko ma swobodę ruchu a jednak jest trochę bardziej bezpieczne niż na podłodze no i można coś zrobić w domu jak dziecko się bawi

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]