Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 4:43 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Site Admin
Awatar użytkownika

Witam,
Proszę piszcie Wasze opinie o szpitalach, opiece, profesjonalności i wiedzy, koszach, żywieniu. Zapewne będze dużo opinii, czasem sprzecznych, oczywiście wszystko zależy od tego jak się trafi, ale kto powiedzaiał, że szczęściu nie można pomóc?
Wasze wypowiedzi na pewno pomogom przyszłym Mamom, nie tylko wybrać szpital, ale na jakie rzeczy zwracać uwagę przy podejmowaniu tej decyzji.

Offline Wyświetl profil  

Site Admin
Awatar użytkownika

Ja polecam Szpital Świętej Zofii w Warszawie. Urodziłam tam dwa moje dzieciaczki.
Pierwsze było wcześniakiem. I muszę tu napisać, ze Pani doktor, która opiekowała się moim Maleństwem była, taka jak powinna być: ciepła, konkretna i wspierająca. Wszystkie koleżanki, które już naprawdę dużo później odwiedziły ją w Przychodni w sytuacjach krytycznych z mojego polecenia tejże Pani, były naprawdę zachwycone Jej profesonalizmem i podejściem do dzieci.
Opieka w obu przypadkach była dobra, choć w drugim mogę powiedzeć, że wręcz super! Pewnie przyczyniła sie tu opieka, prowadzącego moją ciążę lekarza, który szczęśliwie dla mnie miał w dzień narodzin dyżur. Ale położna, która nami sie opiekowała pokazała nam wspaniały sposób na zmniejszenie bóli. Być może wszyscy go znają, jeśli chodza do Szkoły Rodzenia, my niestety przy naszym piewszym dziecku nie dokończyliśmy edukacji, a przy drugim stwierdziliśmy że nie warto drugi raz zaczynać. A jednak myślę, teraz ze warto.
Poza tym można wcześniej obejrzeć sale porodową. My wybraliśmy poród rodzinny, w tych salach są wanny, drabinki, piłki, worki, stołeczki i składane na różne sposoby łóżko, fotel dla Męża ;-) muzyczka, przyciemnione światełko i sale są kolorowe, co jeszcze nie pamietam.
Warto też wcześniej wypełnić sobie papierki, to jest możliwe na pewno jak sie ma położną lub lekarza z tego Szpitala.
Po narodzinach dzidziuś jest z Mamą, chyba że Mama wymaga opieki lub np. prosi o pomoc położną. Tylko wcześniaczki są w specjalnej sali oddzielnie, zazwyczaj w inkubatorach, co jest smutne dla Mamy która jest oddzielnie, ale zawsze moze do Maluszka póść o każdej porze.
Jedzonko z tego co pamietam też zupełnie smaczne. Dzieki temu Mama będzie wiedziała, mniej wiecej, co może jeść w domu :-), Oczywiscie wszystko bez przesady jeśli chodzi o ilość.
Pobyt jest krótki max 3 dni jeśli Mama i dziecko są zdrowe. Chyba prawie każda Mama, szczególnie przy pierwszym dzicku, che jak najszybciej wrócić do domu, choć różnych obaw jest wtedy dużo.
W ciągu tych 3 dni na pewno nauczą jak kąpać dzidzię, myć, smarować kremem pupkę, opatrywać pępuszek, pomogą przystawiać do piersi,poradzą jak radzić sobie z popękanymi brodawkami i z nawałem pokarmu.
Minus to koszty, niestety to chyba jeden z droższych Szpitali w Warszawie.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

:D
Witam...
mam pytanko co do Szpitala na Żelaznej. Czy z usług tego szpitala nie ma możlwości korzystać za darmo??? Pomijam oczywiście jakieś specjalne oferty. Mam na myśli podstawową opiekę w zakresie porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja akurat korzystałam z sali indywidualnej. Ale z tego co wiem jest również sala, na której mogą być dwie rodzące Mamy. Sala ta jest przedzielona parawanem. Przy założeniu ze druga Mama się zgodzi, możesz rodzić tam również razem z osobą towarzyszącą. Czasem oczywiście jest tak, że nikt obok nie rodzi, więc nie ma problemu :) I ta sala jest bezpłatna z tego co wiem. Ale na wszelki wypadek najlepiej sobie zadzwoń i zapytaj, ja w końcu rodziłam tam 2 lata temu, może coś się pozmieniało :)
Telefon na blok porodowy: (22) 53-69-330.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

czesc dziewczyny! mam jeszcze czas do porodu, ale chcialabym byc spokojniejsza co do szpitala juz wczesniej. Slyszy sie ze nie ma miejsc i odsylaja już rodzące kobiety z braku łóżek - chcialabym sie przygotowac wczesniej - zreszta szkola rodzenia juz niedlugo i chcialabym CHYBA zeby byla przyszpitalna... a nie wiem jaki szpital wybrac.

Jak jest na Czerniakowskiej? Jak jest na Wołoskiej?

Moze slyszalycie lub jeszcze lepiej chodzilyscie do dobrej szkoly rodzenia? Dajcie znać! Bede wdzieczna...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja rodziłam w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym
im. Mikołaja Kopernika w Gdańsku

Porodowka

*trzy indywidualne sale porodowe przygotowane do porodów rodzinnych,mozna wybrac kolor scian sali porodowej
*jedna z sal z możliwością odbycia porodu w wodzie
*każda sala wyposażona jest w nowoczesne łóżko porodowe , najwyższej klasy aparaturę medyczną , najnowszy sprzęt , drabinki gimnastyczne , worki sako , materace , stołki do porodu
*dysponują salą do cięć cesarskich z nowoczesnym wyposażeniem
*cięcia cesarskie w znieczuleniu zewnętrznoporowym lub ogólnym
*dla rodzących odrębne WC

Przy moim porodzie była jedna połozna i lekarz. Atmosfera bradzo ciepla i przyjazna. Personel bardzo kompetentny.

Oddział położniczy

Oddział jest po remoncie kapitalnym
Pilegniarki zapewniaja fachową pomoc w karmieniu i odpowiednie poradnictwo . Istnieje możliwość zakupu ręcznego i elektrycznego odciągacza pokarmu oraz odpowiednie maści na brodawki .
Zawsze sa sklonne pomoc młodym mamusiom. Atmosfera rowniez bardzo przyjazna.
Po porodzie dzieci sa na sali razem z mamusiami.Sale sa dwucosobowe dla dzieci sa lozeczka na kółkach
Na kazdej sali jest teleofn stajonarny czajnik elatryczny herbatki dla kobiet karmiacych.
Odwiedziny w specjalnej sali odwiedzin codziennie od 8.00-22.00
Na jedzenie tez nie narzekałam.Urodzilam w piatek a wyszlam juz w niedziele.Rano kapiel noworodka przy pomocy pielegniarek. Tlumacza jak postepowac w higienie pepuszka i chetnie odpowiadaja na pytania.

Opłaty dodatkowe:
poród rodzinny - 100 zł
poród w wannie - 200 zł
poród w znieczuleniu - 600 zł
pobyt w sali jednoosobowej na położnictwie (własna łazienka , toaleta ) - 200 zł
pobyt na sali jednoosobowej na ginekologii - 300 zł

Ja osobiscie jestem bardzo zadowolona z warunkow i opieki personelu. Moj prod trwał zaledwie godzinke ale pamietam wsyztsko doskonale. Z mezem wybralismy porod rodzinny a do porodu sale zielona:-) Przed skurczami partymi moglam isc do wanny i pomoczyc sie chwile w wodzie by zlagodzic bole.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy jest jakas forumowiczka, ktora rodzila dziecko we Wrocławiu? Bo ja slyszalam kiedys opinie na temat paru szpital i chce je porownac :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: szpitale-opinie

Cześć ja znam szpitale we wroclawiu.Miałam okazję przeleżeć na podtrzymaniu na 1-go maja,nie polecam tego szpitala.Ztego co słyszałam od znajomego lekarza to już go zamknęli.Rodziłam natomiast na Brochowie i bardzo sobie chwalę ten szpital,a miałam trudny poród.Czułam tam troskliwą opiekę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bajeczka1, a slyszalas cos moze o Szpitalu Wojewódzkim na Kamieńskiego? Tam mialabym najblizej :)

Offline Wyświetl profil  

Witaj . Tak słyszałam bo tak się składa,że w ubiegłym roku rodziła tam moja koleżanka.Pamiętam że sobie chwaliła,a przedewszystkim jest tam bardzodobra opieka dla noworodków.Podchodzą do nich bardzo rzetelnie.W przyszłym tygodniu bedę się z nią widziała to podpytam dokładnie i natychmiast dam ci znać.Wszystkiego dobrego tymczasem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki :) bede czekac :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

na kaminskiego rodzila moja siostra i była bardzo zadowolona ale to bylo lata temu. moje kolezanki tez teraz tam rosziły ale zdania maja odmienne. skoro tam masz najblizej to calkiem mozliwe ze mieszkamy niedaleko siebie
wiekszosc kobitek ktore szykuja sie teraz do porodu wybieraja sie rodzic na dyrekcyjna bo tam jest ponoc najlepszy oddzial dla noworodkow- jest dobrze wyposazony w sprzet dla malych pacjentow.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tez mi jedna kolezanka wspominala cos o szpitalu na Dyrekcyjnej :) Ale ja i tak bym sie sklaniala na Kamienskiego, bo tam jest swietna koradia kardiologiczna a ja mam wade serca. A o ten szpital tak pytam bo najbardziej chcialabym tam, ale jak cos mi sie nie spodoba to wybiore inny :wink:

KAFFA ja mieszkam niedaleko Mostu Milenijnego i jak by nie patrzec tam mam najblizej :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to faktycznie tam po najmniejszej linii oporu i korkow wrocławskich. ja mieszkam na psim polu i jak narazie to tez mi tak najwygodniej. narazie co prawda nie mysle o szpitalach bo moze duzo sie zmienic zanim zajde w ciaze ale kiedys zastanawiałam sie wlasnie pomiedzy kaminskiego a brochowem, bo o tych placówkcha sa dosc pozytywne opinie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CZeść!!
A ja polecam szpital na Karowej w Warszawie. Salowe są poprostu przmiłe lekarze bardzo profesjonalnie podchodzą do każdej błąchostki, no i są kolorowe ściany:) np. tam gdzie ja leżałam były pomarańczowe:) bardzo pozytywnie nastrajaja takie kolorki.
Naprawdę polecam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam!
ja rodziłam na Solcu jakieś 5 lat temu... rok temu tam rodziła moja siostra. Miała własną salę do dyspozycji, oczywiście odbył się poród rodzinny ;)
W każda sala jest kolorowa.... jest jednak mały problem... to nie jest szpital położniczy lecz znajduje się tam oddział. Nie wiem jaka jest forma dostania się tam, czy tak z ulicy mozna rodzic za darmo w osobnej sali wraz z rodziną tak jak ja czy moja siostra :) my tak miałyśmy, gdyż prowadził nas tamtejszy lekarz
ale może warto się tego dowiedzieć :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam!
Oj dziewczyny - zazdroszcze Wam, że jesteście z dużych miast. Macie wybór szpitala. Ja niestety jestem z ogromnej "dziury" i nie mam wyboru tzn. mam, ale inny najbliższy - można powiedzieć - dobry szpital jest oddalony ode mnie o jakieś 80 km.
Moje pierwsze dziecko rodziłam w najbliższym szpitalu tj. Busko-Zdrój (pewnie nawet nie oriętyjecie się gdzie to jest). TOTALNA KATASTROFA - GORSZEGO SZPITALA Z ODDZIAŁEM PORODOWYM CHYBA NIGDZIE NIE MA. Poniżenie, poniżenie i jeszcze raz poniżenie, a dlaczego??????? Bo nie dałam w "łapę". Mogę nawet zacytować wypowiedzi położnej "co tak wrzeszczysz! Jak rozkładałaś nogi to nie wrzeszczałaś. Więc może byś się teraz zamknęła! Kawy w spokoju nie można wypić" Pamiętam to jak dziś. Najgorsze upokorzenie w życiu - może dletego tak długo zastanawiałam sie nad drugim dzieckiem. Moja córka ma obecnie 9 lat
Z tego co słyszałam - niewiele zmieniło sie w tym szpitalu. Teraz dopiero zastanawiam się jak przeżyje drugi poród, ale jestem starsza i na pewno się nie dam. Powodzonka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja również polecam szpital na Karowej. Rodziłam tam dwa moje Skarby i jeśli miałoby kiedykolwiek pojawić się trzecie to tylko tam :P. Na sali porodowej super opieka (Arka rodziłam z mężem, Julia była zbyt szybka i nie chciała czekać aż Tatuś po schodach przybiegnie :lol:) i nie mieliśmy swojej położnej :P. Na oddziale położniczym super warunki i opieka :P. Dla mnie również ważne było to że w razie jakichkolwiek komplikacji Dzieci będą bezpieczne, bo wszystko było na miejscu :)

Offline Wyświetl profil  

Cześć Mmarzena.No i widziałam się z koleżanką,która rodziła na kamieńskiego i potwierdziła,że ze wszystkich szpitali w których rodziła(a ma czworo dzieci),ten jest najlepszy,a przedewszystkim jest super opieka dla noworodków

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mieszkam za Psim Polem i tez sie zastanawiam nad wyborem szpitala pomiedzy Brochowem a Kaminskiego bo slyszalam wiele pozytywnych opinii na ich temat. Tak czy inaczej trzeba sie tam przejechac i zobaczyc co i jak, gdzie jest lepiej. Ja jestem bardziej zdecydowana na Brochow, podobno to najlepszy szpital, tylko dosyc daleko, a jeszcze te korki we wrocku - masakra :( :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]