Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 12:18 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wspierajmy się

Witajcie dziewczyny

Mam pytanie wykryto u mnie w wymazie pochwy bakterie Escherichia coli - liczne szczep ESBL(-).
Czy możemy się starać o dzidziusia mając tą bakterię Escherichia coli? Czy ma ona wpływ na zajście w ciążę ? Czy jest ona grozna i trudno się jej pozbyć ? Lekarz przepisał nam czyli mi i mężowi antybiotyki ale my nie chcemy ich brać. Wiecie że antybiotyki mają tyle skutków ubocznych, najgorsze to że moge dostać grzybicy pochwy i wtedy dopiero będzie. A ja nigdy nie miałam żadnych problemów.

Może któraś z Was miała taki sam problem. Dodam że leczę się w Macierzyństwie w Krakowie. Tak pragniemy dzidziusia, tak samo jak Wy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam
skoro lekarz przepisał antybiotyki to trzeba je wziaść
jeśli obawiasz się pojawienia grzybicy pochwy po kuracji antybiotykami - to poprostu musisz brać jakiś probiotyk
dla kobiet najlepsza jest LaciBios Femina /zawiera szczepy znajduące się w pochwie, które utrzymują jej prawidlową biocenozę/, a dla swojego męża jakiś inny - jest ich bardzo dużo na rynku, np. Acidolac
bezpieczniej będzie wziąść serię antybiotyków, gdyż nieleczona infekcja bakteryjna może spowodować groźne powikłania
jesli będziesz w ciąży infekcja taka może doprowadzić do pęknięcia pęcherza płodowaoego, porodu przedwczesnego, a w trakcie samego porodu siłami natury dziecko może zostać zarażone
mąż też niech weźmie antybiotyk, bo może się zdarzyć, że np. u niego skolonizowała cewkę lub ma ją w nasieniu - a to może pogarszać jego jakość i plemniki mogą nie być w 100% w porządku

musisz zaufać lekarzowi :wink:

poza tym w trakcie ciąży kiedy śluzówka jest znacznie lepiej ukrwiona, odzywiona i "pulchniejsza" bardzo łatwo o infekcję
oczywiście życzę Ci ciąży bez "przygód" z bakteriami, ale wiel kobiet dotykają takie dolegliwości i bardzo często lekarze stosują antybiotyki

w trakcie kuracji jedz dużo jogurtów naturalnych bez cukru, ogranicz spozycie cukrów /drożdzaki bardzo lubią słodycze/, jedz duzo "kwaśnych" rzeczy, np. kiszoną kapustę, kiwi, jabłka, aby drożdzaki nie niały pozywki do rozwoju, poza tym zastosuj probiotyk

na pocieszenie dodam, że bakteria E.coli występuję we florze bakteryjnej pochwy, ale w małych ilościacg i nie powoduje żadnych efektów uboczbych, dopiero jak jest jej dużo i wzrost jest obfity to trzeba z nią walczyć
ja miałam E.coli /wyszła mi przez badaniem HSG/, ale antybiotyk dał radę :)

duzo zdrówka dla Was obojga i szybkiego zafasolkowania :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zapraszam tutaj

http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... tart=35280

oraz do korzystania z opcji szukaj
wystarczy wpisać bakteria E.coli

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]