Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 1:57 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam!
Panie doktorze mam mały problem mianowicie: termin porodu z ostatniej miesiaczki 02.11.2005 mam wyznaczony na 11 sierpnia-co wskazywałoby obecnie na końcówke 30 tyg. a z USG wyszedł mi termin na równe 3 tyg. później czyli na 01 wrzesnia-co dawałoby teraz koniec 27 tyg.! Problem mój polega na tym, którym wyliczeniem mam się sugerować-a chciałabym wiedzieć żeby móc się za wczasu przygotować do szpitala!! Czy dzidzia może się urodzić juz w pierwszej połowie sierpnia tak jak wskazuje na to termin porodu z miesiączki czy dopiero w drugiej połowie najwcześniej?? Mam nadzieje,że poradzi mi Pan,bo mam mały zamęt w głowie- w szpitalu ordynator stweirdził,że 3 tyg róznicy to jest mało,że tyle może być(co mi zresztą nic nie wyjaśniło) dlatego prosze Pana o pomoc!!Aha co do miesiaczek to przed zajsciem w ciążę brałam tabletki antykoncepcyjne przez 2 lata a wczesniej były one nieregularne wiec trudno mi stwierdzic ile trwał wczesniej cykl mniej wiecej mioedzy 27 a 30 dni czasami dlużej!!Czytałam tu jeden post ale też nie daje mi żadnego wyjasnienia dlatego prosiłabym o odrebną odpowiedz! Z góry dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Nic nie powiem bez wiedzy na temat wczesniejszych badań USG.
Jeśli np. w 12 tyg USG było zgodne z wiekiem miesiączkowym, to taka 3-tygodniowa różnica w 30 tyg. może świadczyć o rozpoczynającej się hipotrofii - najogólniej umując dziecko jast za chude. W takim przypadku należy wykonac kontrolne badanie USG za 2-3 tyg.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak byłam pierwszy raz w szpitalu z miesiaczki obliczyli mi wysokość ciązy na 15 tydzien a USG wykazało ze jest to 12 tydzien(robione 18.02.06)-GSD-55mm,BPD-20mm,CRL-50mm, za drugim razem w szpitalu z miesiaczki wyliczyli ze jestem w 26 tyg a z USG wyszło że to jest 23 tydzień(robione 02.05.06)- FL-40mm,BPD-57mm,THD-53mm ,2 tygodnie pozniej miałam robione USG w przychodni i zgadzało sie ono z USG w szpitalu czyli wychodzil 25 tydzien-lekarz stwierdził że maluszek jest zdrowy! Pierwsze USG jakie wykonałam,mialam robione w prywatnej przychodni w 8 tygodniu i zgadzało sie ono w dalszym liczeniu z wynikiem z USG szpitalnego!!Wg USG teraz koncze 27 tydzien!!Za pierwszym razem w szpitalu kłociłam sie z lekarzem bo niezgadzał mi sie wiek ciazy wyliczony na podstawie miesiaczki-oni twierdzili ze to wlasnie jest 15 tydzien a ja wlasnie ze 12 tydzien(co potwierdziło sie w momencie gdy zrobili mi USG)-orientacyjnie wiedzialam kiedy "maly był zrobiony"!
Mam nadzieje,że te dane cos panu daja!! Troche sie zmarwtilam tym co pan napisał,wiec starałam sie podac wszystko jak najdokladniej!! Byłabym wdzieczna za kolejna odpowiedz z góry dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Uznając, że Usg były wykonane prawidłowo, to ma Pani ciażę mlodszą o 2-3 tyg - bazujemy na usg w 12 i 23 tyg. Pózniejsze badania nie są dokładne, bo widełki norm wielkości dzieci się rozszerzają. Optowałbym za 25.08.2006 lub nawet nieco później.
SW

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]