Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:08 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ja też łykam codziennie od 3 miesięcy folik i do tego od tygodnia jakiś zestaw witamin dla starających się i karmiących. Więcej warzyw i owoców w diecie i myślę, że w zupełności starczy :)

Offline Wyświetl profil  

Ja brałam folik i witaminę D3.

No i staram się zdrowo odżywiać

Offline Wyświetl profil  

Widzę, że nie tylko ja jestem za folikiem przed ciążą. Teraz się przestawiłam na folik mama 1, bo już pierwszy trymestr (jupiiiii :D ), więc dołączam jod i dha. Brała może któraś z Was? Dobrze się czułyście? Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Brak folianów w organizmie mamy może źle wpłynąć na rozwój mózgu u dziecka, spowodować wodogłowie czy rozszczep kręgosłupa, to lepiej nie ryzykować :)

Offline Wyświetl profil  

no tak tak, im wcześniej zacznie się brać tym lepiej, czytałam, że najlepiej to nawet na rok przed już zacząć :) ogólnie nie tylko w kontekście ciąży jest potrzebny więc myślę, że warto łykać profilaktycznie skoro to jedyna witamina której się z pożywienia nie przyswaja w koniecznej ilości

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Przy mojej pierwszej wizycie u lekarza usłyszałam bardzo nietaktowne pytanie: "Czy pani w ogóle planowała tą ciążę?", a to właśnie po tym, jak pani doktor dowiedziała się, że nie brałam nigdy kwasu foliowego i nie wiedziałam w ogóle, że mam go brać :)
Od tego czasu do końca 6 miesiąca brałam kwas foliowy, jednak czasem sobie myślę, że przecież nasze mamy nie brały takich rzeczy i może to wymysł dzisiejszego świata, że wszystko musi być w tabletkach... Co myślicie?

Offline Wyświetl profil  

Nie wiem, ja też nie planowałam ciąży, nawet się jej nie spodziewałam szczerze mówiąc. Myślę że to taka profilaktyka, bo wiele mam nic nie bierze w ciąży, sama też sceptycznie to tabletek podchodzę zawsze

Offline Wyświetl profil  

wlasnie podbono warto brac :)
kwas foliowy magnez i potas :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Może i warto. Jednak o wiele bardziej warto zadbać o dietę.

Offline Wyświetl profil  

Przede wszystkim trzeba chronić się przed przeziębieniem. Tutaj jest więcej informacji na ten temat: <ciach!>

Offline Wyświetl profil  

Kwas foliowy już pół roku przed planowaną ciążą brałam, a do tego zawsze mi spadał po ciąży poziom żelaza i wypadały włosy , to Biovital z żelazem i głogiem zażywałam i potem po ciąży też zamierzam ponownie to brać.

Offline Wyświetl profil  

Wiele dziewczyn nie zdaje sobie sprawy jak ważne jest przyjmowanie kwasu foliowego w trakcie planowania ciąży. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej. .Ja już w okresie starania się o dziecko zaczęłam- polecił mi ginekolog, a będąc w ciąży przeszłam na...

Offline Wyświetl profil  

No dokładnie.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Saba pisze:
Kwas foliowy już pół roku przed planowaną ciążą brałam, a do tego zawsze mi spadał po ciąży poziom żelaza i wypadały włosy , to Biovital z żelazem i głogiem zażywałam i potem po ciąży też zamierzam ponownie to brać.

Ja też jakiś czas temu brałam biovital bo mój organizm najłatwiej go przyswajał. Po niektórych witaminach miałam silne bóle głowy i mój żołądek ich nie tolerował, a akurat biovital był - jakby to ująć - delikatny :P
Najlepiej chyba przetestować na własnej "skórze" co komu odpowiada. Każdy organizm inaczej toleruje :)

Offline Wyświetl profil  

Masz rację, wiele z suplementów stosuje się wielopokoleniowo, babci stosowała, mama a teraz ja. Co sprawdzone to sprawdzone.

Offline Wyświetl profil  

To racja, co sprawdzone, to sprawdzone - dlatego my z rodziną juz od kilku lat łykamy jedną, sprawdzoną, wszystkim znaną suplementacje :) biovital :)

Offline Wyświetl profil  

Kaprysik pisze:
Saba pisze:

Ja też jakiś czas temu brałam biovital bo mój organizm najłatwiej go przyswajał. Po niektórych witaminach miałam silne bóle głowy i mój żołądek ich nie tolerował, a akurat biovital był - jakby to ująć - delikatny :P
Najlepiej chyba przetestować na własnej "skórze" co komu odpowiada. Każdy organizm inaczej toleruje :)

Kochana, a co to był za specyfik, którego nie tolerowała Twoja skóra? Miałam podobnie, dlatego przerzuciłam się na bio :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re:

luna1 pisze:
Zapewne nie ma na to jakiejś super reguły. Niektórzy w ciąży piją palą i jeszcze gorzej i mają zdrowe dzieci , podczas gdy inni dbają o siebie jak o jajko i coś z maluchem jest nie tak ;)

Niestety (dla dzieci) picie i palenie w ciąży zazwyczaj kończy się zespołem FAS. Większość dzieci z takich ciąż wcale nie rodzi się zdrowych, oprócz FAS są one też obciążone zwiększonymi predyspozycjami do kilku paskudnych chorób.

Offline Wyświetl profil  

Saba pisze:
Masz rację, wiele z suplementów stosuje się wielopokoleniowo, babci stosowała, mama a teraz ja. Co sprawdzone to sprawdzone.

U mnie było podobnie. Wiele kobiet z mojej rodziny jak i grona znajomych brało właśnie ten kwas foliowy ;)

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Moja Monia poza tym, że regularnie brała kwas foliowy, to nie zrezygnowała z ćwiczeń fizycznych. Dzięki temu, że cały czas przed ciążą, w trakcie i po ciąży ćwiczyła jogę, to zniosła ciążę bardzo dobrze. Drogie Panie, myślę, że sport też jest rozwiązaniem :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]