Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:50 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sob gru 30, 2006 6:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 04, 2006 12:32 pm
Posty: 414
Lokalizacja: G.
Płaczący sernik

Polecam, jest pyszny, wilgotny, najlepszy na ciepło :wink:

Ciasto:
25 dkg maki
7 dkg cukru
10 dkg margaryny
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
2 cukry waniliowe
pół szklanki oleju

Beza:
5 białek ( 1 od ciasta i 4 od masy serowej)
pół szklanki cukru do białek

Technika wykonania:
- ciasto:
mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryną, żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną, dodać do mąki, dokładnie wyrobić rękoma. Schłodzić ok. 10 - 15 min.
Schłodzonym ciastem wykleić natłuszczoną, wysypaną mąką prostokątną blachę. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 10 minut.

- masa serowa:
2 jaja i 4 żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z twarogiem ( najlepiej mikserem). Budynie upłynnić w mleku z dodatkiem oleju, dodać do twarogu, dobrze wymieszać. Masa będzie płynna - to nie pomyłka.
Masę przelać na podpieczone ciasto ( najlepiej to robić w pobliżu piekarnika, żeby nie rozlać tej masy).
Piec 25 minut.

W czasie, kiedy ciasto się piecze, ubić pianę z pieciu białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Ubitą pianę wyłożyć na wierzch goracego ciasta i dalej piec jeszcze 50 minut. Jeśli bedzie się zbyt szybko rumieniło, nakryć papierem.
Ten czas pieczenia wystarczy, bo ciasto będzie i tak wilgotne. Jeśli pozostanie zbyt długo w piekarniku, to będzie wysuszone.
A nazwa tego sernika wzięła się stąd, że z tej bezy z piany po nakrojeniu ciasta płyną takie sopelki, czyt. łezki :( . To nie oznacza, ze ciasto jest niedopieczone :D

_________________
Jusia
http://www.marcowki.yoyo.pl/
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra