słodyczy nie można, ale ziemniaczki ZAWSZE !!!
BABKA ZIEMNIACZANA
(Przepis na dużą blachę)
2 kg ziemniaków,
1 jajo, cebula,
1/4 kostki (5 dkg) masła,
oliwa,
szklanka mąki pszennej,
15 dkg szynki, kiełbasy lub boczku, sól.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Na patelni rozpuścić masło z 2 łyżkami oliwy i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Boczek, kiełbasę lub szynkę (wg uznania, może być też oczywiście wersja
wegetariańska, bez mięsa) pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć.
Starte ziemniaki posolić, dodać rozmącone jajko, cebulę z tłuszczem, wędlinę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej brytfanki. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż wierzch ładnie się zarumieni. Można też posypać po wierzchu bułką tartą.
s m a c z n e g o
