OK, to i ja - co prawda nie ciasta, ale mam nadzieję, że będzie smakowało
sałatka z kurczakiem i winogronami:
(porcja na 4 osoby)
2 podwójne filety (piersi) z kurczaka
Zioła prowansalskie (KAMIS)
Majonez kielecki
Migdały (paczka)
Winogrona - kiść
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju (najlepiej oliwa z oliwek) - dosyć mocno posypujemy ziołami prowansalskimi skruszonymi w palcach (musi paaachnieć).
kurczaka odstawiamy, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu prazymy migdały (mały ogień, często mieszać, nie mogą ściemnieć bo będą gorzkie). odstawiamy z ognia i dorzucamy do kurczaka.
Winogrona przekrajamy na pół i wyciągamy pestki (albo i nie jeśli się spieszymy, albo mamy lenia
Wrzucamy do kurczaka i dodajemy majonez lekko zaprawiony wodą (dosłownie jedna łyżeczka).
Mieszamy i gotowe. U mnie idzie jak woda.
Łosoś w migdałach - u mnie danie na wigilę
Filet z łososia umyć, posolić, oprószyć pieprzem, obtaczać w mące. Obsmażyć lekko na maśle (nie może się przypalić, tylko mąka ma się lekko zarumienić). Na pozostały po smażeniu maśle podgrzewamy śmietanę kremówkę (od 18% w zwyż). Ma wyjść z tego taka złamana brązem jasna masa. Na osobnym maśle prażymy migdały (jak w przepisie powyżej).
Usmażonego łososia kładziemy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietaną, posypujemy migdalami i zapiekamy 10 -20 minut w około 150 stopniach (ja to robię "na czuja" - śmietana się nie może przypiec).
Iśka