To jeszcze dodam przepis na nasz (już można powiedzieć) forumowy Murzynek
PUSZYSTY MURZYNEK
- 1/2 kostki margaryny (nie masła)
- szklanka cukru
- nieco mniej niż pół szklanki wody
- 3 łyżki mocnego kakao
Razem rozpuścić i zagotować. Do ciepłej masy dodać:
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 szkl wiórków kokosowych (jeśli ktoś nie lubi wiórków - uzupełnić mąką)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- ew rodzynki jeśli ktoś lubi
Dokładnie wymieszać, do ciasta dodać:
- pianę ubitą na sztywno z 4 białek
Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy (u mnie okrągła 21cm). W ciasto wkładać wiśnie z kompotu (bez pestek) lub całe wiśnie z konfitury. Latem można wkładać świeże wiśnie(bez pestek), ale muszą być obtoczone w mące ziemniaczanej.
Piec ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka.
Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową (przepis ponizej).
Ciasta nie nalezy zbyt długo piec, żeby nie wyschło. Jest niezwykle puszyste, długo świeże i wilgotnawe. Rozpływa się w ustach. Doskonałe zarówno na codzień jak i z polewą na Święta.
Smacznego
P.S.
Polewę polecam zrobić tak:
1/4 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. wody
2 łyżki kakao
Wszystko zagotować i po ostudzeniu polewac ciasto.
Ostatnio zmieniony śr lis 29, 2006 11:25 am przez mamabeata, łącznie zmieniany 1 raz
|