ZAPIEKANKA TRÓJKOLOROWA
dla ga_jo ( i nie tylko

)
50 dag mieszanego mięsa mielonego
25 dag pomidorów
cebula
olej
2 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki rosołu z kostki
10 dag puree ziemniaczanego gotowego
10 dag sera startego
szcypiorek
przyprawy
Cebulę zeszklić, dodać zmielone mięso i przecier pomidorowy, podsmażyć. Zalać bulionem i dusić 5 min. bez przykrycia. Doprawić. Puree zalać 2 szklankami gorącej wody, po minucie dodać starty ser. (Ja zrobiłam sama puree-ubiłam ziemniaki z mlekiem, masłem i dodałam ser). Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mięsem wyłożyć żaroodporne naczynie. Położyc pomidory i na nie puree. Piec w nagrzanym piekarniku 25 min. w temp. 225 stopni. Posypać szczypiorkiem. Aby mięso było pulchniejsze można dodać przed smażeniem parę łyżek wody gazowanej.