RYBA W ZIELONEJ POTRAWCE
60 dag łososia (lub innej ryby o łagodnym smaku)
4 żółtka
2 średnie cukinie
15 dag masła
2 łyzki białego wytrawnego wina
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
cukier
sól, biały pieprz
Wymieszać żółtka i wino, dodać skórkę z cytryny (niewiele) i 2 łyżki wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.Masę podgrzać na małym ogniu, stale ubijając, aż osiągnie gęstą, płynną konsystencję. Po kawałku dodawac masło, ubijać aż masło się całkiem rozpuści. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Rybę podzielić na 4 równe porcje, skropić sokiem z cytryny. Cukinie oczyścić, zetrzeć na grubej tarce. W 2 garnkach zagotować osoloną wodę, w 1 blanszować cukinie przez 2-3 minuty, po czym osączyć, w 2 gotowac kawałki ryby przez 8 min. na bardzo małym ogniu. Zieleninę posiekać. Wsypać do sosu i wymieszać. Cukinie przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać pieprzem. Położyć osączone ryby. Polać przygotowanym sosem i zapiekać ok. 5 min. w temp. 220 stopni. Udekorować cytryną i koperkiem.
|