ZAPIEKANKA RYBNO-POMIDOROWA
80 dag filetów z dorsza
sok z 1 cytryny
3 cebule
2 łyżki oleju
8 pomidorów
sól,pieprz
1 łyżeczka bazylii
1-2 łyżeczki posiekanej pitruszki
1 opakowanie kwaśnej śmietany
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 min. Cebulę zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę, pomidory, na nich rybę. Oprószyć solą, pieprzem, połową bazylii, zapiekać 15 min. w temp. 200 stopni. Do śmietany wsypać pozostałą część bazylii, wymieszać, zapiekankę wyjąć polać śmietaną, posypać pietruszką i zapiekać jeszcze 5 minut. Zapiekankę podawać z bagietką i surówką sezonową.
|