ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-GRZYBOWA
80 dag ziemniaków
50 dag kurek
10 dag boczku
2 cebule
5 łyżek oleju
1 pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany
150 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać i pokroić. Boczek pokroić w paski. Cebulę i czosnek posiekać. Kurki pokroić. Boczek przesmażyć na patelni, zdjąć. Kurki wrzucić na ten sam tłuszcz, przesmażyć, zdjąć z patelni. Ziemniaki podsmażyć na patelni z każdej strony. Dodać do nich cebulę, po chwili boczek i grzyby. Smażyć 10 min. przyprawić. Szczypiorek pokroić. Śmietanę połączyć z jogurtem, dodać czosnek i połowę szczypiorku, wymieszać. Potrawę posypać pozostałym szczypiorkiem. Sos szczypiorkowy podawać osobno.
Ps. ja nie lubię boczku, więc go nie daję.
|