PLACEK JAROSZA
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
15 dag chudego twarogu
2 jaja
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
2 duże żółte paryki
2 średnie marchewki
1 1/2 opakowania kwaśnej śmietany (300g)
1 jajo
1 żółtko
sól, biały pieprz
słodka paryka
gałka muszkatołowa
W miseczce wymieszać twaróg z olejem, wbić jaja, dodać łyżeczkę soli. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy twarogowej. Wyrobić składniki na gładką jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na blacie o średnicy ok. 24 cm. Okrągłą fromę (śr. 22cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Marchew pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie krążki. Śmietanę rozmieszać z jajkiem i żółtkiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa włożyć do formy, polać śmietaną i udekorować pietruszką. Piec w temp. 200 stopni ok. 40 minut na złoty kolor.
|