TORCIK JARZYNOWY
1 mały kalafior
50 dag brokułów
40 dag marchewki
20 dag mąki
3 jaja
12 dag żółtego sera
8 dag smalcu
1 opakowanie śmietany kremówki (200g)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Rozdzielić 1 jajo. Wsypać mąkę do miski, dodać zółtko, smalec oraz pół łyżeczki soli. Wlać 3-4 łyżki bardzo zimnej wody. Wyrobić wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Przykryć ciasto, wstawić na 30 min. do lodówki. Oczyścić warzywa, kalafior i brokuły podzielić na różyczki, marchew pokroić w cienkie słupki. Wszystkie warzywa zalać szklanką gorącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu 10 minut, odsączyć potem na sitku. Przygotować sos serowy: rozmącić w śmietanie białko i pozostałe jaja. Doprawić, dodać połowę startego sera. Wyłożyć ciastem żaroodporną formę, zawinąć do góry brzegi ciasta. Rozłożyć warzywa i polać sosem serowym. Piec w rozgrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez 30 min. W połowie pieczenia posypać resztą startego sera.
|