WOłOWINA PO NELSOńSKU
Sładniki:
Wołowina, cebula, ziemniaczki, duża kwaśna śmietana, suszone grzyby
Wcześniej namoczyć suszone grzyby
Ziemniaki w łupinkach gotować na pół twardo- około 10 minut. Obrać pokroić w plastry.
Cebulę obrać i posiekać.
Grzyby - zagotować w wodzie w której wczesniej się moczyły. Gotuję kilka minut i tą wodę wylewam. Biorę świeżą wodę i kolejny raz gotuję te grzyby z dodatkiem soli, pieprzu i daję kostkę grzybową Knorr.
Wołowinę rozbijam. Sypię solą i pieprzem. Obtaczam mąką. Obsmażam z dwóch stron.
Biorę taką głęboką patelnię, jak nie macie to może być garnek.
Na dnie obsmażam cebulę. Na nią kładę pokrojone w plastry ziemniaki (posypuję je Wegetą). Na ziemiaczki kładę naszą obsmażoną wołowinę. To wszystko zalewam tymi grzybami razem z wodą. NA wierzch daję śmietanę. I dusimy aż ziemniaki i mięcho będą miękkie. (w razie potrzeby podlewam wodą, ale raczej nie trzeba) Przed podaniem posypuję zieleniną.
U mnie w domu zajadają się tym
