Serenity odnośnie tej kapusty z grzybami z winem to tak: robię tradycyjną kapustę z grzybami, dodaje trochę podsmażonej cebulki, rodzynki, pokrojoną suszoną śliwkę i dodaję półwytrawnego wina.
Śleżyki - ja za nimi nie przepadam i ich nie jem. Szykuje je moja ciotka więc przepisu nie znam. Jest to coś na zasadzie pieczonych kluse4k z makiem
Ale dam Wam za to przepis na naszą ulubioną sałatkę. Sam przepis brzmi dziwnie, ale ja ją na prawdę uwielbiam. więc tak. Potzrebujemy:
-tuńczyk w sosie własnym (puszka)
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa
-rodzynki - garść
-śliwka suszona tzw. kalifornijska - kilka sztuk
-czosnek - 2 ząbki
-koperek
-majonez i jogurt naturalny
Tuńczyka odsączam dodaję do niego odsączoną kukurydzę i pokrojonego ananasa. Rodzynki zalewam wrzątkiem żeby nasiąkły i trochę zmiękły. Jeżeli śliwka jest twarda również ją zalewam wodą. Jak rodzynki zmiękną dodaję je do sałatki, śliwki kroję i dodaję. Wciskam czosnek i dodaję posiekany koperek. Dodaję majonez i troszkę jogurtu naturalnego. i gotowe. Ja tego już nawet nie przyprawiam
|