Ciasteczka:
-1 margaryna
- 1/2 kg mąki
- 1 jajo
- łyżka śmietany
- 2/3 szkl. cukru
Margarynę z mąką POSIEKAĆ!! Nie rękoma mieszać, bo się roztopi pod wpływem ciepła. Trzeba pokroić i wrzucić do misy z mąką i siekać drobniutnko i wymieszać z mąką. Do tego dodać śmietanę.
Z cukru i jajka zrobić kogel-mogel i następniępnie dodać do masy z mąką.
Wszystko potem dokładnie wymieszać- już można rękoma.
Ciasto ostudzić. Można nawet na noc wynieść do zimnego pomieszczenia.
Kawałki ciasta rozwałkować cienko i foremkami wycinać wzory.
To w jakiej temp. zależy w jakim piekarniku, jakiej grubości są ciasteczka i kto jakie lubi- ja wolę bardziej przypieczone.
Plusem jest to, że w trakcie pieczenia można wyciągnąć jedno ciasteczko z blachy i spróbować i wtedy wiadomo jak długo piec.
_________________

|