galaretka z kurczaka z dedykacją dla Natalijki
należy kupić paczkę żelatyny (np Dr Oetker czy jakakolwiek spożywcza do mięs i ryb na litr wody)
ja gotuję duża pierś z kurczaka z rosołkiem grzybowym (bo lubie grzybki) ale mozna też w zwykłym rosołku, do tego 3 marchewki i pietruszka by był aromat jak z rosołu + przyprawy: ziele ang, pieprz, liść laurowy - doprawiam na koniec jak pod rosół
wyjmuję warzywa i kurczaka i odcedzam ten rosołek - biore z tego litr (nawet trochę ponad litr bo 4 duże kubki) i zagotowane ściągam z gazu i do tego daję paczkę tej żelatyny i mieszam. Dajesz do wystudzenia - żeby lekko ciepłe jeszcze się ostało
potrzebne 6 - 7 salaterek:
układam w tym: groszek zielony, kukurydzę, skrojoną ugotowaną marchewkę z rosołu, jajka na twardo w plasterkach i na to wszystko pokrojonego drobno kurczaka
i zalewam taką lekko ciepłą żelatyną - potem jak wystygnie do lodówki
i za 3 h gotowe
tu fotaski:
