rissotto a'la pirzonek:
na dwa dni albo na 4 - 5 osób - bardzo syte !!!!!!!!!!!!!!!!
2 szklanki ryżu zalać 3 szklankami wody i 1,5 szklanki bulionu z kostki
pod koniec gotowania dosypać 2 łyżeczki curry
usmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (ok 30 dag) i wrzucić do gotowego już ryżu
podsmażyć pieczarki drobno skrojone (ok 20 dag) i też wrzucić do ryżu
wszystko przyprawić po swojemu do smaku pieprzem, solą, papryką, chilli, ziołami prowansalskimi - wg uznania
przygotować sobie w misce wymieszane:
puszkę groszku zielonego,
puszkę kukurydzy
puszkę pomidorów (bez soku)
paprykę czerwoną surową pokrojoną w kostkę
ogórki konserwowe pokrojone w kostkę wg uznania: 5 - 6 sztuk
do żaroodpornego naczynia (przy tych proporcjach duże to naczynie) włożyć 1/3 ryżu i na to połowę tej naszej "sałatki" i przykryć startym żółtym serem (lub obłożyć plastrami sera żółtego - co tam akurat mamy za serek w lodówce)
i znowu na to 1/3 naszego ryżu, druga połowa sałatki i ser żółty a na górę ostatnia warstwa ryżu i dużo sera żółtego
powinno wyglądać mniej więcej tak:
i to wszystko dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut, az się nam serek ładnie stopi
my z męzusiem jemy nasze rissotto z keczupem
fajnie się sprawdza jak ktoś przyjdzie a chcemy go podjąc szybkim i prostym w zrobieniu obiadem czy kolacją
gotowe wygląda tak:
i na talerzu tak:
smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wkrótce przepis na pyszne placuszki pieczarkowo - ziemniaczane - rewelacyjne i proste w zrobieniu
cdn

:D