zapiekanka makaronowo - mięsna:
składniki: (ja podaję na 4 duże porcje - robię to dla naszej dwójki na dwa dni) - połowa spokojnie na dorosłą dwójeczkę wystarczy

:
ugotowany makaron kolanka albo rurki - 40 dag
mięso mielone 40 dag
duża: marchewka, pietruszka, połowa selera dużego, 2 duże cebule, pomidory 2 szt (lub 4 łyzeczki konc. pom. Pudliszki)
śmietana (kubeczek 150 ml)
żółty ser wg uznania (do posypania na koniec)
makaron ugotować z łyzką oleju
mięso opruszyć mąką i usmażyć, dodać starte na grubych oczkach warzywa i podsmażyć chwilę - wlać 2 szkl. wody, dusić do miękkości i przyprawić: pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie - i pod koniec dodać koncentrat pom. i śmietanę wymieszaną z łyzką mąki
wymieszać i zagotować
do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, na to wylać sos mięsny (nie mieszać) i posypać całość żółtym serem startym
wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego wczesniej na 180 stopni na 20 minut
podawać z keczupem
zapiekanka przed włożeniem do pieca:
zapiekanka gotowa: smacznego:
