Wedle zyczenia
Strogonow
50 dag poledwicy wieprzowej (ponoc ma byc wolowa ale mi wieprzowinka jakos bardziej podchodzi)
25 dag pieczarek,
5 luzek oliwy,
lyzka masla,
1 cebula,
niepelna szklanka smietany 22%.
mala puszka koncentratu pomidorowego,
pol lyzeczki mielonej papryki,
lyzka posiekanej natki,
sol, pieprz,
ryz, ogorek konserwowy
Poledwice pokroic w paseczki okolo 1/2 cm na 1/2 cm. podzielic na dwie porcje. cebule pokroic na polplasterki, pieczarki w platki.
Na glebokiej patelni rozgrzac maslo i lyzke oliwy, rozmieszac. Zrumienic cebule i pieczarki na dosc duzym ogniu. Przelozyc do rondla.
na patelni usmazyc jedna porcje poledwicy, dorzucic do rondla, przesmazyc druga porcje pod koniec posypujac ja maka. wszystko na duzym ogniu.
calosc wymieszac w rondlu, dodac smietane, koncenrat i przyprawy. Zagotowac.
ryz ugotowac na sypko, rozlozyc na talerzu polewajac mieskiem z sosikiem mieso posypac natka, zjesc z ogorkiem i smakiem
mozna jesc takze z bulka
