Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci
wszystko o ciąży i dzieciach

RegulaminRegulamin forum   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciąża Mustela
Rady w sprawie Odstawiania Smoczka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci -> Wychowanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaatra

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny może komuś mój sposób przypadnie do gustu.
Synek miał 1,5 roku... Założyliśmy karmik na balkonie i pewnego dnia jak przyleciał ptaszek poprostu obcięłam połowę gumy ze smoczka <oczywiście miałam chyba trzy w zapasie jakby się nie udało> i wielce zdziwiona powiedziałam, ze chyba ptaszek był tak głodny że wydziobał smoczusia...oczywiście dałam małemu smoczek, ale ten z obciętą gumą... Nie mógł ciumkać więc nosił chwilę go ze sobą aż rzucił w kąt Smile Wieczorem zasypiając <oczywiście z misiem> tylko wspomiał że ptaszek mniam mniam zrobił...nawet nie zawołał...
Kiedyś gdzieś przeczytałam o takim sposobie i u nas zadziałał rewelacyjnie.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
pscola

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja planowałam odstawić smoczek jak maly skończy dwa latka, ale pewnego wieczoru jak mial 1,5 roku tak mi przyszlo do glowy sprobowac... Zastosowalam zmodyfikowany sposob superniani co do odstawiania butelki, czyli wzięłam smoczki i udałam że mi przypadkowo spadły na podlogę... W takiej sytuacji maly zawsze wolal, że smoczki sa fe i nie bral do buzi... I tak tez bylo tym razem... Więc powiedzialam, że skoro sa fe to trzeba je wyrzucic do śmieci... Smile A miał wtedy manie latania do kosza i wyrzucania różnych rzeczy Rolling Eyes Więc z wielką chęcią wyrzucil smoczki, nie mysląc o tym że to JEGO SMOKI Laughing Jak go polozyłam to pokazal na półkę gdzie leżały smoczki i zawolał AM... Więc mu przypomnialam, że smoczki byly fe i że sam je wyrzucil... Trochę się skrzywił, ale nie marudził... Zanim zasnął jeszcze ze dwa razy zawołał AM, ale zawsze powtarzałam to samo... I zasnął bez problemow... Nastepnego dnia zawolał może raz przy zasypianiu, a potem juz wcale Smile A tez sie bałam odstawienia smoczka Smile

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy odstawienie od smoka połączyć z pożegnaniem butelki?

Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo – Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lola21

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nosferatu po pierwsze powinnaś zakazać mamie dawania smoczka, skoro wytrzymał kilka dni bez niego to juz nie powinniście do tego wracać.. Ja miałam taki sam problem z tesciowa jak córa była w wieku Twojego syna, Córa miała go TYLKO do spania a tesciowa dawała jej kiedy tylko chciała żeby była spokojna (opiekowała się nią kilka dni w tygodniu) Na nic się zdały moje krzyki i błagania, zawsze jak wracałam do domu córa z cycorem w buzi.. Jakoś przed 2 urodzinami tesciowa stwierdziła że to nie ładnie że cały czas Jula chodzi ze smoczkiem ( SAMA JĄ TEGO UCZYŁA ) No ale nic nie mówiłam starałam sie to przemilczeć.. 7 stycznia córa jakoś się bawiła przy wc i wrzuciła gumową kałczukowa piłeczke, mój M później udawał że wrzuca smoczka, a w rezultacie schował go do kieszeni, Mała spuściła wode a później już mówiliśmy że teraz rybka ma smoczka i sobie go ssa, po 1 przespaniu spokojnie nocy i drzemki w ciągu dnia, smoczek został schowany..Nastepnego dnia pojechaliśmy na wies do teściów na weekend i teściowa po wysłuchaniu naszych rewelacji o pożegnaniu smoczka, stwierdziła że nie powinniśmy go narazie wyrzucać że powinien zostać w pogotowiu :/ a że za tydzień mielismy z M wesele i córa miała zostać z babcią to po tygodniu spokoju smoczka zostawiłam u moich rodziców bo stwierdziłam że w chwili krzyku mojej córki teściowa jej odda i zaprzepaści całe nasze starania :/ Tak więc kochana pamietaj to TY i TWÓJ MĄŻ wychowujecie wasze dziecko, nikt nie powinien narzucać Wam swojej woli tak jak w naszym przypadku moja tesciowa(obecnie może wyrażać tylko swoje zdanie, ja i tak robie po swojemu).. a co do smoczka i butelki to w naszym przypadku była butelka a później smoczek

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lola moja mama daje mu bo przecież on inaczej usnąć nie może. Moja odpowiedź: To niech nie śpi Evil or Very Mad jak będzie odpowiednio zmęczony to padnie i bez tego. Na razie nie pracuję więc u babci bywa sporadycznie, nie zmienia to faktu że już jej kilka razy zwracałam uwagę.

Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo – Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam.
Powrót do góry
Lola21

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nosferatu Nie wiem czemu ale ja odnosze wrażenie że matki i teściowe uważają że skoro wychowały swoje dzieci to lepiej wychowają wnuki Shocked Confused bo one wiedza wiecej i w ogóle.. Co do smoczka u Was to na razie jak mały potrzebuje to dawaj mu ale tylko do spania bo jednak 1,5 roczne dziecko potrzebuje spokojnej drzemki w ciągu dnia, jak bedzie miał TYLKO do spania to mysle ze ok 2 lat juz sie pozegnacie Smile

PostWysłany: Czw Sty 28, 2010 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lola ja uważam, że bez sensu. Skoro raz odebrałam to po co dawać na nowo. A matki i babki...racja. Korzystam z wiedzy ale smoczek i tak zabiorę Twisted Evil

Powrót do góry
agusbuj

PostWysłany: Czw Sty 28, 2010 10:28 pm    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

Odnośnie smoczka to wydaje mi sie ze 2 lata to lekka przesada . Tomek miał skończony rok i juz dla mnie dziwnie ze smokiem wyglądał. Moze sie to wyda dziwne ale schowałam smoka na tydzien - upominał sie ale mówiłam ze nie ma. Po tygodniu zeby mnie nie kusiło wyrzuciłam do śmieci. I po kłopocie. Było pare nocek niespokojnych wołał no ale co jak nie ma w domu to i mnie nie pkusi dac. Zastąpiłam to swoją obecnością przy zasypianiu. I udało sie Very HappyVery HappyVery Happy powodzenia życzę napewno jakis dobry sposób znajdziecie Cool Cool Cool

PostWysłany: Nie Sty 31, 2010 8:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agusbuj no 2 lata to jest przesada zgodzę się z Tobą Smile sama miałam w planach zabranie smoczka przed 2 urodzinami bo córa śmiesznie wyglądała, tutaj taka duża a tu cycor w buzi Very Happy Laughing no ale jak widać w praktyce nie jest tak łatwo..Każde dziecko jest jednak inne, jedno w wieku 1 roku juz nie bedzie chciało a drugie bedzie latac 3 lata.. tu nie ma reguły, dziecko musi samo zdecydować Smile

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli dasz dziecku zadecydować o ssaniu smoka którego nie potrzebuje to i do 4 roku będzie go ssało. To juz nie jest odruch niemowlęcy ale przyzwyczajenie i łatwy sposób na uspokojenie dziecka. Ty znasz swoje dziecko najlepiej i metodą prób i błędów dojdź do tego w jaki sposób pozbyć się silikonowego intruza. Masz racje ze każde dziecko jest inne ale nie musi to świadczyć o tym jak długo ma smoczka moim zdaniem rodzice za długo z tym zwlekają dla mnie rok u mojego syna już był wiecznością.

Pozdrawiam wszystkie mamy i życzę wytrwałości i cierpliwości w odzwyczajaniu. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja postanowiłam że córcia pożegna się z gumowym przyjacielem przed 2 urodzinami i udało mi się
kilka razy przygotowywałam ją że wyrzucimy niuńka do kosza aż pewnego razu wstałą z drzemki poszła i wyrzuciła do wieczora był spokój ale jak przyszła pora spania przypomniała sobie i zaczął się płacz
powiedziałm sobie przetrzymam te 2 nocki i będzie spokój
i tak było
pierwszej nocy męczyła się z zaśnięciem prawie 3 godz aż usnęła
na drugi dzien były już tylko pytania odp że "sama wyrzuciłaś do kosza i nie ma" i na tym się kończyło szybko zapomniała

Powrót do góry
kokoko

PostWysłany: Nie Kwi 18, 2010 12:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój syncio ma 19 mcy i nadal ciumka, ale tylko przy zasypianiu, potem wypluwa i śpi bez. Czy w zwiazku z tym tez to jest tak niebezpieczne da zgryzu? sumujac zaypianie wieczorne i dzienne ma smoka na dobe jakies pol godzinki. Poki co poczekam z odstawianiem bo pierwsze to nauka nocnika a potem dopiero bede probowac obcinac stopniowo koncowke smoka zeby zobaczyl, ze jest fuj.

Powrót do góry
calineczkaa

PostWysłany: Nie Kwi 25, 2010 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale macie dylematy Wink ja go nie będę miała,bo jak mój maluch wypluł kilka razy smoczek to juz go nie dostał znowu i jesteśmy bez smoczusia i świetnie dajemy radę Very Happy chociaż nie będę musiała go oduczać ciumkania Laughing ale za to chyba z butelą będzie problem,zobaczymy

7.11.2009 Kubuś 57cm 4200g Very Happy
Powrót do góry
Agoos
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

calineczkaa-fuksiara Laughing
My nadal ze smokiem przy zasypianiu, ostatnio mlody powtarza takie zachowanie- wola smoka i swoj kocyk-przytulanke, do lozeczka polozyc sie nie da, tylko lata tak po domu (jest to zwykle w godz. popoludniowych, spi w11-13). I wrzeszczy i piszczy jak mu sie go zabiera, ewentualnie zaciska tak mocno dziasla, ze nie da rady mu go zabrac.
pscola- sprobujemy Twoj sposob z wyrzuceniem do kosza, bo ostatnio mlody uwielbia wyrzucac, wszystko co mu upadnie Smile trzym kciuki wirtualnie Smile

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)
Powrót do góry
pscola

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agoos trzymam trzymam Smile

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u nas sprawdziła się metoda właśnie z odcięciem smoczka, brał go i wypluwał przez pierwszy wieczór a później już nie chciał
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Maj 19, 2010 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na razie jest zle...zrobilismy jak pscola wczoraj wieczorek, i sie zdziwilam, bo po 10 min od wlozenia do lozeczka cisza jak makiem zasial...zagladam-a on zuje drugiego, zachomikowanego najprawdopodobniej pod materacem...ech...dzis rano powtorka-oderwalam smoka, bo i tak nadgryziony byl, Maks stwierdzil, ze jest beee i wywalil go do kosza. Problem w tym, ze jak zwykle padal maksymalnie o 11 jest juz po 14 a on dalej urzeduje w lozeczku...2 razy zapytal o smoka, powiedzialam mu,ze przeciez wyrzucil, bo byl beee, on na to rozlozyl raczki, ze nie ma, ale nadal nie spi... Rolling Eyes
byl w miedzyczasie przewiniety, napojony, nakarmiony i zabawiany-zeby nikt nie pomyslal, ze jak go o 11 w lozeczku zostawilam tak tam, bidulka siedzi do teraz Smile
Usnal...ale jeszcze noc przed nami...

Powrót do góry
Agoos
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 1:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za posta pod postem...
Mam pytanie-jak zmienil sie rozklad dnia Waszych dzieci po odstawieniu smoka tzn. pory snu?
U nas wczoraj bylo lepiej-maly padl wieczorem o 8.30 i zasnal bez rykow, ale usypianie w ciagu dnia to porazka...
Wstaje o 5, ( a spal do 6), zasypia ok 13 (a do tej pory najpozniej o 11) i to po godzinie ryku, choc smoka juz nie wola. Wczoraj tylko oswiadczyl, ze go wyrzucil, bo byl beee i tyle.

Powrót do góry
Anetan

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też miałam obawy jak to bedzie z tym smoczkiem. Mój synek używał smoczka tylko do zasypiania, w dzień jak nie zauważył gdzieś smoczka(zawsze strarałam sie chować) to nie wołał ale do zasypiania musiał być. U nas może odbyło sie to troche drastycznie bo mały jak nie mógł zasnąc to wyrzucał smoczek z łóżeczka i miał wielka frajde jak przychodziłam i mu podawałam. Podczas drzemki w dzień poprostu mu go nie dałam. Powiedział, że Wyrzuciłeś i piesek zjadł. Szukał we wszystkich miejscach gdzie chowałm smoczek i rozkładał ręce w geście że nie ma. I zasnął bez smoczka. Wieczorem też mu już nie dałm i zasypiał dłużej ale zasnął. Szukał jeszcze ze 2 dni i teraz spokój.

Agoos u nas też sie troche rozregulowały drzemki w dzień jak nie sasnie do 14 to juz go nie kłade bo wieczorem zasypia bardzo pózno ok.23 i wstaje następnego dnia o 10. A tak to ok 20.30 juz spi i wstaje o 8 albo pózniej. Drzemka w dzień była zawsze ok 11.30 a teraz jest różnie.

Powrót do góry
Agoos
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Maj 22, 2010 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anetan-no to bardzo podobnie sie u nas porobilo tzn. ta dzienna drzemka przesuwa sie na ok. 14, a spac na noc idzie o 8.30. z tym, ze wstaje ok 5-5.30, za wczesnie, ech...dzis byl cyrk z popoludniawa drzemka- usnal dopiero na spacerze w wozku ok 16...ale spac poszedl 8.30 i mam nadzieje, ze nocka minie jak poprzednie czyli spokojnie Smile O smoczku jeszce pamieta ale juz go nie wola, tylko wszystkim po kilka razy opowiada, ze go wyrzucil co w jego jezyku brzmi: "aaa am-am beee!" i robi gest raczka, ze wyrzuca Laughing

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci -> Wychowanie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 8 z 9

Skocz do: