Dzisiaj jest pt cze 05, 2026 3:56 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Napletek...
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Dziewczeta jak to jest trzeba odciagac napletek u niemowlat czy nie...spotkalam sie z roznymi opiniami i nie wiem co myslec...jedni pisza ze bron boze nie majstrowac nic! inne mamusie twierzda ze jak sie to zaniedba to grozi to stulejka a poznijszym czasem zabiegie.....mam synka i nie chce zeby potem bylo za pozno...wypowiedzcie sie...doradzcie...moja mama pracuje w domu dziecka i wczoraj powiedziala mi ze im pielegniarki kaza odciagac napletek juz u tych najmlodszychh chlopaczkow...
Co myslicie mamusie.......?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

PUK PUK czy to forum w ogole zyje.....????????????? :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam serdecznie,
ja uwazam ze trzeba, mojej mamie lekarz tego za wczasu nie powiedzial i mielismy z moim braciszkiem problem, dlatego uwazam, ze trzeba!
pozdrawiam serdecznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Ja rowniez slyszalam, ze lepiej odciagac za wczasu...jak jest jeszcze maly to po prostu najlepiej zadbac o to w kapieli...Sama spodziewam sie synusia, wiec niedlugo tez mnie to czeka:)
Pozdrawiam!Pa

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A nam ostatnio położna w szkole rodzenie powiedziałą że nie wolno odciągać napletka. Dokładna higiena pachwinek i to co na wierzchu (jakieś wydzielinki itp).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja mam synka, co prawda już jest duży, ale opinie lekarzy w interesującym czasie były sprzeczne. Chbya najbardziej przekonała mnie opinia, że należy w kąpieli odciągać napletek, aby zachować higienę, ale tylko tyle ile sie da, tzn. chodziło o to, aby nie odciągać go za wszelką cenę do końca, bo to z czasem powinno samo odejść. Stosowałam się do tej opinii i mój synek nie miał problemów. Teraz wszystko jest ok.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja wprawdzie jestem matką dziewczynki, ale moja lekarka ma taką opinię jak napisała Eva. Gdyby mi się synek trafił na pewno bym ściągała... w zasadzie przez analogie... dziewczynkom też się odchyla wargi sromowe, żeby wyczyścić w środku, a nie tylko z wierzchu... a nieraz jest z czego czyścić oj jest. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zwężenie ujścia pediatra stwierdził już w szpitalu po porodzie synka. Zalecenia: Należy odciągać podczas kąpieli. Choć stosowaliśmy się do zaleceń pediatrów, jednak nie obyło się bez zabiegu nacięcia napletka u synka, gdy miał cztery lata (w znieczuleniu ogólnym). Wcześniej chirurg w znieczuleniu miejscowym oczyścił gdy miał on 3 lata. W dalszym ciągu lekarze zalecają odciąganie podczas kąpieli (syn ma obecnie 8 lat i robi to samodzielnie). Spotkałam się z teorią, iż chłopcy, u których występuje tzw. krótkie wędzidełko mają również kłopotu z napletkiem. U mojego syna potwierdziła się ta teoria. Również podcięcia wymagło wędzidełko. Pierwszy raz w wieku 10 miesięcu, po raz drugi, gdy miał 4 i pół roku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej!!!
Na początku tak do około 6 tygodnia życia dziecka nie powinno sie ingerować w narządy. a potem to najlepiej spytać lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Jestem mama 10-letniego chlopca i wkrotce ponownie zostane mama , znowu chlopca - przynajmniej instrukcje obslugi znam :lol: . Napletka absolutnie nie odciagac . Do okolo 3 roku zycia . Przez ten czas napletek sam sie oddziela (dlatego u chlopcow mamy taka biala maz na ptaszku , to wlasnie wynik tego procesu). Dopiero po tym czasie lekarz moze stwierdzic czy cos jest niewporzadku i dopiero wtedy zalecic odciaganie - ja tak mialam ze swoim synem . Codziennie po kapieli musialam mu skorke odciagac zeby nie bylo problemow . No chyba ze odrazu po urodzeniu widac zwezenie , ale to musi ocenic lekarz . Jesli lekarz stwierdzil ze wszystko jest ok , to nie radze robic niczego na wlasna reke , mozna wiecej klopotow narobic .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tam nie wiem dokladnie bo mam coreczke ale wiem co moja ciotka miala z moim kuzynem. tez nie odciagala do konca itd i w koncu mail az takiego czerwonego i wogole. przyszla je kolezanka ktora jest ordynatorem w spzitalu na oddziale neonatologii i sama wziela odciagnela doslownie na sile do samego konca i ze trzeba bylo czyscic itd bo juz jakies zapalenie bylo czy cos. dokladnie nei wiem neistety :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eva pisze:
Ja mam synka, co prawda już jest duży, ale opinie lekarzy w interesującym czasie były sprzeczne. Chbya najbardziej przekonała mnie opinia, że należy w kąpieli odciągać napletek, aby zachować higienę, ale tylko tyle ile sie da, tzn. chodziło o to, aby nie odciągać go za wszelką cenę do końca, bo to z czasem powinno samo odejść. Stosowałam się do tej opinii i mój synek nie miał problemów. Teraz wszystko jest ok.

mój perdiatra tez kazał w kąpieli delikatnie odciągać i myć - ale nic ponad to co przy delikatnym odciaganiu "samo sie pokazuje"
z wieloma sprawami jest tak, ze co pediatra to inna opinia, więc same musimy zrobic to co uważamy za najlepsze dla nszego bobasa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi pediatra na pierwszej wizycie powiedziála, ze nic nie robic. Jak bede miala cos robic to ona mi pozniej powie co i jak :wink: to czekamy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas, jak synaek miał 6 tygodni, pani doktor kazała przy kąpieli, albo po kąpieli delikatnie odciągnąć. No to odciągamy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

witam Ja dla swojego Gabrysia zaczelam odciagac ok 4 tyg Nic na sile tylko delikatnie tyle co odejdzie zeby oplukac woda z mydelkiem Na ostatniej wizycie zapytalam lekarza i powiedziala ze wszystko ladnie wyglada Jest tak jak powinno byc Moja siostra tez tak robila i u jej synka tez jest wszystko w porzadku ( to ona a nie lekarz powiedziala mi ze trzeba tak robic) natomiast znajoma nie odciagala i jej synek ma stulejke i czeka go mini zabieg

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej,
ja Jaśkowi odciągam delikatnie przy kąpieli, nasza pediatra powiedziała, żeby tak własnie postepować

a co do czekania do 3 roku, to właśnie w tym wieku napletek powinien się juz odkleic i jeśli się nie odkleja to za pierwszym razem faktycznie lekarz naciąga, co wcale nie wydaje mi się przyjenme ani dla dziecka i dla rodziców , którzy muszą co tak dużo mówić rozranione miejsce naciągać , aby utrzymać efekt, a jeśli to nie pryniesie porządanych efektów , to zalecany jest zabieg, co z kolei też nie jest małym zabiegiem , bo w znieczyleniu ogólnym , albo podpajęczynówkowym

a faktem jest również to , że niektórzy chłopcy absolutnie nie mają z tym problemów i wszystko się samo odkleja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja M odciągam napletek delikatnie przy kąpieli. Nie ma z tym problemu. Tylko syn mój już bardziej świadomy i widzi i czuje, że ja mu koło sprzęta coś majstruję :D to bardzo się nie daje. Ale z tego co widziałam u nas wszystko oki z napletkowymi sprawami.
A tak w ogóle to w mojej miejscowości pediatrzy do .... Tyle razy byłam na wizytach i nikt ani razu nic mi na ten temat nie mówił... :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też odciągam od samego początku, zaraz po kąpieli, bo w kąpieli już się nie da. Mój wprawdzie jeszcze nie bardzo kumaty, ale już też czuje, że coś tam się mu gmera i narazie na szczęście sie chichocze, ale nagimnastykować się muszę 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam dwie duże córki i wiem jak pielegnowac cipuszki... tymczasem jak urodziłam mojego synia zapytałam położnej noworodkowej co i jak...i tu zaskoczenie - ona do mnie mówi, ze noworodkom w szpitalu to nic nie robią (no to zrozumiałe) a co dalej to ona nie wie... bo ma też córki :twisted:
podpytałam przyjaciółke - mamę dwóch synów - polecała odciąganie delikatne w kąpieli od małego i już to robię... mam nadzieję, ze wszystko bedzie ok. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny, wszystko zależy od napletka :) Mam dwóch chłopców i mają inne napletki. I należy każdego siusiaka traktować indywidualnie.
Paweł ma fizjologicznie zwężony napletek. Lekarz przy każdej wizycie go oglądał, odciągał ile uważał, ale nie na siłę, a nam nie kazał odciągać. Paweł siusiał prawidłowo, więc patologii w tym nie było. Ale przez otwór w napletku ledwo widać było ujście cewki. Co jakiś czas tylko sprawdzaliśmy w miarę naszych możliwości, czy nic nie dzieje się pod napletkiem. Zaufałam lekarzowi, choć dla mnie wyglądało to tak, jakby napletek nigdy miał się nie rozszerzyć. Obecnie w każdej kąpieli odciągamy, schodzi bardzo ładnie z żołędzi. Do ideału jeszcze ciut ciut brakuje, ale jest super w porównaniu z tym, co było na początku. A przecież nic nie robiliśmy.
Michał natomiast ma napletek otwarty. Dlatego też lekarz kazał odciągać po każdej kąpieli i przecierać gazikiem z oliwką. Napletek schodzi tak, że widać ujście cewki i trochę dookoła, ale jest jeszcze fizjologicznie przyklejony, więc nie zsuwa się całkiem. Oczywiście nie staramy się walczyć z jego napletkiem, bo wiemy, że z czasem będzie się odklejał.
Niestety... nieumiejętne odciąganie napletka może doprowadzić do powstania mikropęknięć, to bliznowacieje i napletek zwęża się jeszcze bardziej. Jakiś czas temu w którymś temacie wypowiadała się mama, która pod okiem lekarza takim właśnie odciąganiem doprowadziła do stopniowego zwężania napletka...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]