składniki:
- kukurydza z puszki, fasola z puszki, pieczarki, papryka surowa, ryż, kurczak, trochę oleju, por, curry, zioła prowansalskie, papryka ostra i łagodna, 1-2 kostki rosołowe, bazylia, oregano,
NA głęboką patelnię (lub wok) wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy na rozgrzany olej surowy ryż i na małym ogniu smażymy aż uzyska złoty kolor. W kubeczku gorącej wody rozpuszczamy 1 lub 2 kostki rosołowe - do mniejszej ilości ryżu jedną, może byc za słone. i jak kostka się rozpuści a ryż będzie miał złoty kolor - wlewamy zawartośc na patelnię. i mieszamy mieszamy mieszamy.
Pozostałe składniki kroimy na kawałki -
Do gotującego się ryżu dodajemy duuuużo dużo curry, zioła....przyprawy wg uznania, jesli ryż nadal jest twady a wody jest za mało to dolewamy gorącej wody, potem wrzucamy warzywa i dusimy, dusimy na małym ogniu i często mieszamy.
Gotujemy tak długo aż ryż i wrzywa będą miękkie (jesli trzeba dolewamy po trochę wody) .
najlepsze jest jesli pozwolimy ostygnąc i podgrzejemy - wtedy zrobi się bardziej sypkie.
Taki ryż mozna robic z mniejszej ilości składników, lub bez warzyw i kurczaka - tylko z przyprawami - jako dodatek to innego dania
Ja sypię mnóstwo przypraw,, a szczególnie curry
wydaje się skomplikowane ale warto chociaz raz zrobic i sprobowac
|