Składniki:
1/2 kg filetu z udek kurczaka lub piersi kurczaka
olej do smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
4 ząbki czosnku wyciągnięte
Ciasto:
2 jaja lekko ubite
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda
Wykonanie:
Potnij kurczaka w kostkę 2,5 cm. Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso min. godzinę.
Wymieszaj składniki ciasta, dodaj tyle wody aby uzyskać gęstą papkę. Maczaj w nim kawałki kurczaka i smaż. Ale najlepiej jest wlać po prostu ciasto do pojemnika gdzie marynuje się kurczak i zostawić w lodówce na dzień następny. Jest wtedy bardziej aromatyczny.
Smaż na głębokim oleju, na niewielkim ogniu. Osącz z oleju na papierowym ręczniku.
Podawać z ryżem np. ryż ze szczypiorkiem. Oczywiście można do tego kurczaka dodać sosik, najlepiej pasuje ze słodko-kwaśnym.
Smacznego
|