Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:11 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: pt sty 19, 2007 12:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob wrz 02, 2006 9:59 am
Posty: 7915
Lokalizacja: lubuskie
* piersi z kurczaka
* pieczarki
* majonez
* ketchup (pikantny lub łagodny - jak kto woli)
* cebula
* ser żółty


Piersi rozbijamy i układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę (mięsko doprawić ;)). Tworzymy "kotlety piętrowe" ;) Na piersi kładziemy (na całą długość i szerokość) wcześniej podsmażone pieczarki (ja preferuję pokrojone ;)). Następnie smarujemy "sosikiem" majonezowo - ketchupowy (wcześniej należy wymieszać ketchup i majonez w równych proporcjach; można dodać ząbek czosnku). Na to cebulę pokrojoną w grube (ok. 0.5 cm) krążki(również na całą długość i szerokość). Całość do piekarnika (150 - 180 stopni) na ok. 10 minut. Jak mięsko się "zrobi", kładziemy na wierzch kazdej piesi ser żółty (grubość ok. 1 cm). ponownie do piekarnika aż ser się rozpuści :)

Można robić jako pojedyńcze kotlety albo zapiekać wszystkie warstwy w naczyniu żaroodpornym ;)

Podaję z frytkami lub talarkami ziemniaczanymi. Do tego można zrobić surówkę z marchewki (3 - 4 marchewki surowe zetrzeć na grubej tarce, dodać 1 - 2 łyżki majonezu zmieszanego z 1 - 2 ząbkami czosnku).

SMACZNEGO :D

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn sty 22, 2007 8:42 am 

Rejestracja: czw lip 06, 2006 4:46 pm
Posty: 2416
Lokalizacja: opolskie
Gingeros, ja też robię piersi, ale inaczej.Oto przepis:

piersi przekrajam na cienkie platy, rozbijam je cieniutko jak schabowe, nastepnie smaruję je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sypię delikat i pieprz. Piczarki duszę do miękkości, aż woda wyparuje.Do gorących pieczarek daje ser żółty starty na tarce(ilość wg upodobań), przecier pomidorowy, majeranek, wegetę.Na rozbitych piersiach kładę trochę frszu i zwijam roladki, ktore potem związuję nitką lub wykalaczką.Wkladam je do rękawa foliowego , polewam 3 łyżkami oliwy i pieke w piekarniku ok.1 godziny w temperaturze 150 stopni.Acha, przed włożeniem do rękawa, piersi obsypuję obficie majerankiem.
Piersi te najlepiej smakuja z frytkami i surówka z jablka i selera.Polecam :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 24, 2007 11:58 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob wrz 02, 2006 9:59 am
Posty: 7915
Lokalizacja: lubuskie
Diana dam mamie przepis do przetestowania ;) Mój ślubny niestety jest antymajerankowym człowiekiem, więc u mnie odpada :roll:

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 30, 2007 5:00 pm 

Rejestracja: czw lip 06, 2006 4:46 pm
Posty: 2416
Lokalizacja: opolskie
Gingeros, nie ma problemu, mężowi zamiast majeranku, możesz dodać oregano lub słodką paprykę.Też będzie super!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw lut 01, 2007 9:44 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob wrz 02, 2006 9:59 am
Posty: 7915
Lokalizacja: lubuskie
Wersja z papryką brzmi najlepiej ;) Tylko trzeba będzie przetestować przy najbliższej okazji ;)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra