Skladniki:
3-4 srednie papryki (kolor jaki tam kto sobie chce)
3/4kg miesa mielonego (najlepiej wolowo-wieprzowego)
1 mala cebula
1 woreczek ryzu
1 jajko
1 czerstwa bulka
troche sera tartego
natka pietruszki
sol, pieprz, papryka w proszku, jarzynka
Farsz
Cebule i pol papryki pokroic w kostke; natke posiekac; bulke namoczyc w cieplej wodzie, jak zmieknie, to dobrze osaczyc z wody; ryz ugotowac w lekko solonej wodzie. Calosc poloczyc z miesem, przyprawic do smaku, jak kto woli.
Papryke umyc, pokroic na polowki i lekko posolic od srodka; wlozyc farsz do polowek papryki. Calosc wylozyc na blache wczesniej wysmarowana olejem i piec w temperaturze 180° przez okolo 45 minut. Po 30 minutach posypac kazda papryczke startym zoltym serem.
Smacznego
