Dzisiaj jest pt lis 28, 2014 5:48 pm


Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czw gru 28, 2006 6:49 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 08, 2006 4:24 pm
Posty: 1306
Wczoraj dowiedzialam sie ze moj poziom TSH wynosi 0,42 (norma 0,5-0,52). W zwiazku z tym mam dwa pytania:

1. Czy to moze miec wplyw na zupelne rozegulowanie sie moich cykli (ostatnia @ 5 List)?

2. Czy da sie ten poziom wyregulowac tak abysmy sie od nowa mogli zaczac starac o dzidize?

Bardzo dziekuje za odpowiedz bo umieram ze strachu :cry:

Ata


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw gru 28, 2006 6:55 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 21, 2006 1:59 pm
Posty: 300
Lokalizacja: Pila
nie jest tak tragicznie ja mialam w 13tc 0,01 a w tej chwili 27tc 0,20. oczywiscie jestem na lekach, koniecznie zrob ft3 i ft4 bo to jes bardzo wazne.

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 28, 2006 7:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 08, 2006 4:24 pm
Posty: 1306
tak, tak, to wiem. Dzis bede sie rejestrowac do kolejnego lekarza i kolejne badania robic, ale lekarka u ktorej robilam badania i ktora podala mi wyniki mowila mi cos o nieplodnosci i sie zalamalam. Nie powediala konkretnie ze sie mnie to tyczy, ale ze to moze prowadzic :cry: TRAGOS!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 28, 2006 8:26 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 21, 2006 1:59 pm
Posty: 300
Lokalizacja: Pila
z tego co wiem nieplodnosc wiaze sie z niedoczynnoscia tarczycy a Ty prawdopodobnie masz nadczynnosc a co do norm tsh u nas w labor.-(0,4 - 4,0)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 28, 2006 8:35 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 08, 2006 4:24 pm
Posty: 1306
Czytalam na necie, ze te normy roznia sie w zaleznosci od labolatorium, ale na jakiej zasadzie to wszystko dziala to nie mam pojecia. W kazdym razie na 100% to sprawdze bo nadal nie mam @ i musze dojsc do ladu i skladu z tym wszystkim bo sie strasznie zaczelam martwic.
Wielkie dzieki za odpowiedzi Andziunia :)
Pozdrawiam.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 28, 2006 11:47 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2006 6:49 pm
Posty: 3694
Lokalizacja: Pyskowice
ata, to TSH nie jest tragiczne dlatego nie wiem skąd to straszenie niepłodnością. do takiej diagnozy moim zdaniem daleko.

_________________
Obrazek


Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 29, 2006 3:32 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 08, 2006 4:24 pm
Posty: 1306
Dzieki Iska :) .
W kazdym razie ide w przyszly czwartek do kolejnego lekarza i wszystko mu wyluszcze co i jak...niech mnie chlop naprawia bo dzidzie chce miec BARDZO!
Dziekuje wam bardzo za wszystkie odpowiedzi bo naprawde dziewczyny pocieszylyscie mnie troszke i az sie lepiej czuje :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 29, 2006 12:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2006 6:49 pm
Posty: 3694
Lokalizacja: Pyskowice
Ata, powodzenia. I moja osobista rada - znajdź najlepiej ginekologa - endokrynologa. Masz istne 2 w 1, a ja biegam jak szalona i konsultuję decyzje jednego i drugiego (w ciąży skaczą hormony tarczycy i muszę kontrolować ich poziom i regulować dawkę leku bo jestem po operacji)

_________________
Obrazek


Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 29, 2006 3:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2006 6:49 pm
Posty: 3694
Lokalizacja: Pyskowice
Ata, tak patrzę na normy w Twoim badaniu TSH i jakiś mały ten zakres - na pewno masz 0,5 - 0,52? To raptem 0,02 różnicy pomiędzy dolną, a górną granicą.

w moich wynikach norma jest od 0,27 - 4,20 uIU/ml

_________________
Obrazek


Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 29, 2006 4:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 08, 2006 4:24 pm
Posty: 1306
Oj Iska juz sama nie wiem jakie te normy. Kobieta mi przez telefon podawala te wyniki, wiec moze to ja cos skiepscilam :( . Ja jestem tymczasowo w Stanach, wiec najpierw musze isc do ogolnego, ktory mnie zbada i stwierdzi czy dalej sa potrzebne testy. Inaczej ubezpieczenie mi tego nie pokryje, a jak bym chciala prywatnie to sie nie wyplace. Wiec zobaczymy jak to bedzie, ale jakos tak mysle, ze bedzie dobrze.
Ironiczne w tym wszystkim jest to, ze zaczelam sie "psuc" zaraz jak zaczelismy starania, wiec kto wie, moze mojaj dzidzia jeszcze nie gotowa, zeby sie na tym swiecie pojawic :lol: .

Pozdrawiam bardzo cieplo!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 29, 2006 4:19 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2006 6:49 pm
Posty: 3694
Lokalizacja: Pyskowice
Ata, w takim razie zupełnie na spokojnie idź do lekarza. Dla pocieszenia powiem Ci, że ja też zaczęłam się "psuć" jak zaczęliśmy myśleć o dziecku. W efekcie zamiast na sali porodowej wylądowałam na operacyjnej, ale teraz jest już ok (oprócz tych wstrętnych hormonów tarczycy, za którymi nadążyć nie mogę)

powodzenia!

_________________
Obrazek


Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob gru 30, 2006 9:32 pm 
Expert
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sty 06, 2006 9:02 am
Posty: 2791
Lokalizacja: Warszawa
ATA - od TSH - 0,42 do niepłodności droga daleka - potrzebne cały zestaw badań.
SW

_________________
Kontakt z lekarzem


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt wrz 18, 2007 5:47 pm 

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:42 pm
Posty: 1
witam
mam pytanko moje TSH wynosi 2,409
czy jest prawidłowe??


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt wrz 18, 2007 8:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 06, 2006 9:14 am
Posty: 3570
Lokalizacja: Gdańsk
Wynik ok. :)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr wrz 19, 2007 5:35 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob wrz 01, 2007 4:05 pm
Posty: 674
Lokalizacja: Warszawa
Ata, tak jak już Ci wiele osób tu pisało troszke Cię ta lekarka nastraszyła. Ja na swoich normach mam od 0,35. Moje tsh wynosi 0,31, czyli trochę za mało. Moja pediatra nie widziała w tym żadnego problemu, ale ponieważ mnie to zaniepokoiło (w okresie dojrzewania miałam problemy z tarczycą) to poszłam prywatnie zrobić usg, okazało się że mam subkliniczną nadczynność tarczycy, ktorej nie trzeba na razie leczyć tylko obserwować. także nie martw się tą tarczyca bo Twoje tsh nie jest złe. Zrób sobie pozostałe badania tarczycowe: usg, Ft3 i Ft4 i sytuacja się wyjaśni. Myslę, że chodziło lekarzowi o to, że przy problemach z tarczycą rozregulowują się cykle przez co mogą wystąpić trudności z zajściem w ciążę. Poważne problemy tarczycowe mogą się więc przyczynić do bezpłodności, ale tutaj chodzi o naprawdę poważny stan tarczycy.
Natomiast jeśli chodzi o Twoje cykle to musisz moim zdaniem zbadać te hormony, które mają wpływ na płodność i regularność cykli m.in. prolaktynę.
Nie zamartwiaj się, zrób badania i zobaczysz co i jak w Twoim organizmie. Być może wszystko jest oki, tylko stres poprzestawiał Twoje cykle i stąd nieudane starania.
Trzymam kciuki :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr wrz 26, 2007 7:58 am 

Rejestracja: śr wrz 26, 2007 7:50 am
Posty: 1
witam,
wczoraj dowiedziałam się, że mam mam bardzo niskie TSH 0,27 a Ft4 12,36, jutro idę na USG tarczycy :( dopiero czytając wcześniejsze wypowiedzi na forum przeraziłam się.... :( mam nadzieję, że bedę mogła mieć dzidzię...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr wrz 26, 2007 9:19 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 06, 2006 9:14 am
Posty: 3570
Lokalizacja: Gdańsk
Mata będziesz mogła mieć dzidzię :) Twoje wyniki nie są złe - endokrynolog przypisze Ci odpowiedni lek i wszystko się unormuje :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr paź 03, 2007 5:11 pm 

Rejestracja: śr paź 03, 2007 4:34 pm
Posty: 15
Witam :)
mam pytanko.
Jestem w 10 tygodniu wyczekanej ciąży.
Dzisiaj odebrałam kolejne wyniki badań.
Wszystko jest OK poza wynikiem TSH.
Ostatni wynik, czyli z około 9 tygodnia ciąży to 0,009 ulU/mL.
Poprzedni wynik z 7 TC to 0.289 ulU/mL.
Wynik zanim zaszłam w ciążę to 0,732 ulU/mL.
Nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą. Nie odczuwam też żadnych dolegliwości z nią zwiazanych.
Czy to normalne, że wynik jest poniżej normy? Słyszałam różne wersje :( Wizytę u lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu.
Strasznie się boję o moje maleństwo :cry:

Z góry dziękuję za informację
pozdrawiam


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr paź 03, 2007 5:14 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 06, 2006 9:14 am
Posty: 3570
Lokalizacja: Gdańsk
Spokojnie. Lekarz przypisze Ci odpowiedni lek i wszystko będzie dobrze. A fT4 robiłaś, bo dla pełnej diagnostyki przydałoby się :)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr paź 03, 2007 5:16 pm 

Rejestracja: śr paź 03, 2007 4:34 pm
Posty: 15
Robiłam tylko TSH

PS. dzięki za ekspresową odpowiedź :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Moderator: Moderatorzy Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies