No to dokładam kolejny świąteczny przepis!
PIEROGI Z KAPUSTA
50 dag kapusty kiszonej
30 dag pieczarek
1 duża cebulka
1 jajko
wegeta, pieprz, majeranek, ew.przyprawa do kapusty
2 łyżki oleju
Kapuste wyplukac, włożyć do garnka i wlać tyle wody, aby ją zakryło.Gotowac ok 30 minut.Nastepnie odsączyć na durszlaku.Pieczarki pokroic i na lyżce oliwy poddusić, aż woda odparuje.Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na łyżce oleju.Nastepnie odcisnąć kapustę i przepuścić przez maszynkę do mięsa.To samo zrobić z pieczarkami.Kapuste, grzybki i cebulkę wymieszać, dodac przyprawy i jajko.Farsz jest gotowy.
CIASTO:
50 dag mąki pszennej
ciepła woda
szczypta soli
1 jajko
Mąkę wsypać do miski, dodać sól,jajko i stopniowo wlewać wodę.Zagniesć ciast jak na makaron, czyli dość zwarte, ale sprężyste.Rozwalkować ciasto, szklanką wycinać koła, nakładac farszi sklejac brzegi.W dużym garnku zagotować ok 3 litrów wody, posolić( 1 łyżka) i wlać odrobinę oleju.Pierożki wrzucać na wrzątek i gotować na wolnym ogniu kilka minut.Ugotowane pierogi wybierać na sito i przelewać zimną wodą.A na koniec okrasić stopionym masłem.
Mam nadzieję, ze będą smakowac.!!!
|