Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 1:59 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dziewczyny zakładam ten temat bo po dzisiejszej scenie w Rossmannie przelała się czara goryczy.
Rozumiem, że czasy komuny, kiedy w każdym sklepie wisiała kartka, że ciężarną nie obowiązuje kolejka się skończyły... ale do ch..., żeby dochodziło do walki na łokcie..?
W ostatnim czasie, a więc kiedy mój brzuch jest ewidentnie widoczny a ja ledwo dyszę oczekując ostatnia w kolejce do kasy, miałam parę sytuacji, gdzie "prawo dżungli" wygrało z minimalną , zwykłą uprzejmością.
Ustawiłam się w Rossmannie jak zwykle ostatnia, kolejka niedługa, ale nieoczekiwanie otworzono drugą kasę, a że byłam blisko, to się tam skierowałam... ale, niestety zabrakło mi polotu bo Pan ostentacyjnie wsunął się przede mną i zabukował sobie i żonie miejsce. Moje zdumienie trwało tak długo, że nie zdązyłam zareagować ,,, zresztą ... jak ?
Podobnie było w aptece, tam dostałam z łokcia od postawnej babeczki .. a mięsnym i innych sklepach nie wspomnę.
Luuuudzie!!! co jest!? Nie oczekuję traktowania Nas jakoś szczególnie ulgowo , ale chamska rywalizacja ?
Jestem zdruzgotana , myślałam, że ciąża to dla większości ludzi stan wyjątkowy..... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ahh Zarka, ciaza czy nie ciaza, niestety spoleczenstwo chamieje na potege... ja mialam taka sytuacje, ze w 5 miesiacu, z synem w wozku, chcialam kupic JEDEN produkt. poszlam z nim do kasy ekspresowej - do 10 artykulow. a tam wszyscy z pelnymi wozkami przede mna... kiedy sie upomnialam, to nie tylko nikt mnie nie puscil, ale jeszcze zostalam chamsko zakrzyczana, probowano mi wmowic, ze to wcale kasa ekspresowa nie jest - mimo wielkiej tablicy nad kasa..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niestety zgadzam się z Tobą ; / Ja z takimi sytuacjami spotykam się w autobusach,często jeżdżę gdy jest tłok i upał a wtedy trzeba w autobusie stać bo nikt się nie ruszy i jeszcze ludzie pchają się,leża mi na plecach doprowadza mnie to do szału szczególne ze jestem w 34 tyg więc brzuch jest widoczny ale na to nie wiele osób zwraca uwagę i nie ustępują miejsca tylko się patrzą..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak jak napisała athe, chamstwo się szerzy i dziś ani starość, ani ciąża, ani kalectwo nie robi na nikim takiego wrażenia, by zechciał okazać odrobinę empatii. Nie powiem, że zupełnie nikt nigdy..., bo zdarzyło się, że ktoś mnie przepuścił w kolejce, gdy byłam w ciąży, a nawet cała kolejka się zmobilizowała, żeby mnie ośmielić do skorzystania z przywileju, zdarzyło się, że w tramwaju ktoś ustąpił... Ale niestety o regule trudno mówić.
Gdy byłam w pierwszej ciąży, koleżanka uczyła mnie, jak się upominać w autobusie czy tramwaju, by ktoś ustąpił, bo ja zwyczajnie nie byłam w stanie. Najgorzej było, gdy jeszcze ciąża nie była widoczna i co rano w drodze do pracy miałam niesamowite mdłości i zawroty głowy. Wtedy trudno się nawet na ciążę powoływać. Co z tego, że w ciąży, jak brzucha nie widać, a jak nie widać, to pewnie nie ciężko. Bujałam się więc przy rurce w autobusie, blada i omdlewająca...
Zdarzało mi się, będąc w ciąży, ustępować miejsca starszym paniom :lol: I zdarzało się, że starsze panie chciały ustępować mnie. I jedno i drugie w obliczu braku innych chętnych... No takie czasy.
A pamiętam jak w drugiej ciąży niedługo przed porodem sterczałam w kolejce w spożywczaku i ktoś, kto stał za mną głośno skomentował, że to się nie godzi, żeby kobieta w ciąży stała w kolejce. Ale został zignorowany :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi nikt nigdy nie ustąpił miejsca gdziekolwiek, choć Brzucho naprawdę widać i nie trzeba się przypatrywać.. A z ciekawych zdarzeń...

1) U fryzjera. Poszłam sobie włosy zafarbować, bo dobrze czuję się w rudościach, a swoje blond mam. No i siedzę na fotelu, pani fryzjerka mi nakłada tę farbę. Wchodzi inna klientka. Patrzy na mój brzuchol i obraza normalnie. Jak pani może w ciąży włosy farbować? Dziecko się rude urodzi... No to jej odpowiedziałam, że przynajmniej farbować się nie będzie musiało.. (mój mężuś jak mu opowiedziałam to stwierdził, że powinnam jej odpowiedzieć, że czarnego rudego to jeszcze nie widziałam, więc może być spokojna)... (nie mam nic do ciemnoskórych osób i bynajmniej nie mam żadnych uprzedzeń... i nie mamy więcej pigmentu w skórze. tak się mężowi powiedziało)...

2) Babka w sklepie, jak pieczywo kupowałam, zaczęła się pchać z rękami do mojego brzucha (taka pani koło 40-50 lat)... A że ja bardzo cenię swoją prywatność i nie lubię jak mnie obcy dotykają to jej powiedziałam, że to mój brzuch i niech może sobie swój pomaca jak czuje taką potrzebę. Babka coś o szczęściu zaczęła mówić, o "zarażeniu" się (Boże mam nadzieję, że ona nie chciała już w ciąży być).. To jej powiedziałam w przypływie emocji, że ja w niepokalane poczęcie to nie wierzę i myślałam, że dzieci to nie przez dotyk się biorą...

Ale ja kurcze niewyparzony język mam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

O tak.. niestety jest coraz gorzej z kultura naszych Rodaków, i co ciekawe tych starszych data.. ah..
Jeszcze 4 lata temu jak bylam w I ciazy jakos bylo bardziej miło..
Teraz, ah lepiej nie pytac..
Sytuacje gdzie proszona jestem bez kolejki - zawsze w banku WBK, jak tylko Pani mnie zauwazy czy tez dopatrzy mojego brzucha woła mnie i stac nie musze - wiec plus dla nich.
W Piotrze i Pawle gdzie czesto robie zakupy jest wyrazna, duza informacja przy kazdej kasie ze kobiety w ciazy i inwalidzi sa obslugiwani bez kolejki.. o ile kolejka mala to sobie czekam jesli dobrze sie czuje itp.. ale jak juz jest ogromna kolejka, a ja mam 5 rzeczy do kupienia i jedna kasa otwarta, wtedy korzystam ze swojego przywileju - a co.. i przechodze za osobe ktora np akurat placi ...
Niestety autobusy to temat rzeka.. Na szczescie w moim miescie, prawie kazdy autobus ma pieknie podpisane miejsce dla kobiet w ciazy i matek z malymi dziecmi.. I wiecie co? Juz sie nie pierdziele i podchodze do tego miejsca, jesli jest zajete przez osobe ktora ani nie jest w ciazy ani nie ma malego dziecka to mowie wprost (ostatnio do faceta w wieku okolo 50rz): czy jest Pan w ciazy? odpowiadam sobie sama: NIE, no to bardzo pana przepraszam ale mam zamiar usiasc na to miejsce...
Mina faceta bezcenna, ale grzecznie wpuscil.. gdyby nie wpuscil, pewnie by kierowca zwrocil uwage, bo miejsce jest ze tak powiem tuz obok niego..
Ale w I ciazy mialam i taka sytuacje w autobusie ze mnie zamurowalo..
Siedziala kobieta w wieku kolo 60-65 lat.. i wszystko byloby ok, ale na miejscu wolnym obok niej "siedzialy" jej ZAKUPY! Podeszlam wiec, spytalam czy moglaby wziac zakupy bo chce usiasc (koncowka ciazy, wielki brzuch) a ona mi na to NIE! "zakupy były pierwsze"... Hah nie wiedzialam czy sie smiac czy plakac, wiec podjelam dyskusje: a czy zakupy maja bilet? Spojrzala na mnie, cos pod nosem obrazliwego powiedziala a zakupow nie zdjela.. wtedy moja kuzynka podrozujaca ze mna nie wytrzymala, wziela te zakupy i "wywalila" je na korytarz autobusu... a ja siadlam na chama i siedzialam.. Pani cala droge pod nosem gadala, a innym w autobusie pojawily sie usmiechy na twarzy :)

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A z drugiej strony... ciąża nie upoważnia do chamstwa i rezygnowania z grzeczności ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xez nie upoważnia, ale do niektórych inaczej nie dociera - trzeba używać ichniego języka, żeby zwoje mózgowe zdołały przetrawić wiadomość ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zarka niestety ciaza to nie ulga, chociaz bysmy chciały.
ja juz jestem na koncowce,brzuch mam taki ze ślepy by zauwazył a mimo to przez cała ciaze zdarzyło mi sie tylko 2x ze ktos "nas" przepuscił.
1- w sklepie po chleb, mimo ze było 6 osob przede mna to tylko i wylacznie dzieki kasjerce poszłam na przod. reszta ślepakow odwracała głowy.
2- na poczcie.

w marketach mozna zapomniec ze ktokolwiek przepusci :|
z 2str jak ma to zrobic skoro wywalone juz sa zakupy na taśme? przeciez ich nie zrzuce zeby sobie ulatwic dostep..
mało tego nie przecisne sie przez tłum, za szeroki bebenek mam :P

jmijeczka pisze:

W Piotrze i Pawle gdzie czesto robie zakupy jest wyrazna, duza informacja przy kazdej kasie ze kobiety w ciazy i inwalidzi sa obslugiwani bez kolejki..

w stokrotce tez taka inf jest a mimo to nikt sie do niej nie stosuje :|
takze pogodź sie z tym ze ciezarne traktuja tak samo jak innych. bez wyjatku.
no moze czasem zdarzy sie cud, a tak.. stój,czekaj i męcz sie.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

black_cherry pisze:

jmijeczka pisze:

W Piotrze i Pawle gdzie czesto robie zakupy jest wyrazna, duza informacja przy kazdej kasie ze kobiety w ciazy i inwalidzi sa obslugiwani bez kolejki..

w stokrotce tez taka inf jest a mimo to nikt sie do niej nie stosuje :|
takze pogodź sie z tym ze ciezarne traktuja tak samo jak innych. bez wyjatku.
no moze czasem zdarzy sie cud, a tak.. stój,czekaj i męcz sie.

No dwa razy z czystego przypadku jak szlam do kasy to pojawila sie pani kasjerka i powiedziala ze mnie prosi do kasy obok (ktora wlasnie otwierala)...
No i racja, pogodzilam sie z tym ze trzeba czekac jak kazdy, w 99% placowkach publicznych.. :)

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pasia oczywiście. Gorzej, jak ciężarna na dzień dobry startuje, że tak powiem, z buzią albo uszczypliwościami.

Ale jak już stwierdziłyśmy, społeczeństwo chamieje, więc to się rozkłada równomiernie na wszystkie płcie i różnych ich przedstawicieli ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam wrażenie, że to chamienie to się do mnie odnosi... No cóż. Ja nie lubię jak mnie ktoś obcy dotyka.. I uważam, że jest to naruszenie mojej prywatności i się na to nie godzę po prostu. Jeszcze jakby ktoś spytał, a nie od razu z rękami do brzucha.. A takie zabobony i ludowe mądrości to także nie dla mnie. Mam swój rozum i gdy potrzebuję zgłaszam się po pomoc, poradę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Straszne to co się czyta ale takie społeczeństwo.
Po prostu Polacy są zawistni i niekulturalni.
Zwłaszcza tyczy się to osób starszych :/
U mnie jeszcze nic nie widać ale wczoraj zostałam staranowana przez babę
w przychodni, ja szłam korytarzem a ona wyszła z drzwi obok.
To poczekałam niech idzie.
A ta w tył zwrot i na mnie. Czasami wydaje mi się że Ci ludzie są ślepi.

madziatko no i brawo dla Ciebie.
Ja jestem z natury cichą osobą ale jeśli będzie chodziło
o bezpieczeństwo maluszka o którego tak długo walczyłam
nie ręczę za siebie :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dodajmy tylko, że ciężarnym hormony nie ułatwiają życia i często powodują zmiany w nastroju ;)

No cóż, ciąza nie choroba i w sytuacjach kiedy ciężarna dobrze się czuje może spokojnie postać w kolejce i nie domagac się przywilejów z racji samej ciąży. Co innego, gdy ma jakieś dolegliwości ciązowe - wtedy warto upomnieć się o swoje. Ludzie w kolejce nie musza sami z siebie proponować ustapienia miejsca kobiecie w ciązy, która stanęła na końcu i nic nie mowi. Moze wcale nie chce, żeby ją przepuszczono?
Więc jeżeli chcemy, żeby nas przepuszczono grzecznie o to poprośmy :)

Powiem wam, że jak chodziłam w ciąży to nie spotkałam się z sytuacją, żeby mi ktoś odmówił kiedy poprosiłam o przepuszczenie, bądź ustąpienie miejsca :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madziatko oczywiście, nie musisz się godzić na to, żeby Cię ktokolwiek dotykał. Kwestia formy rekcji. Można powiedzieć asertywnie, że sobie nie życzysz, a możesz być złośliwa i niegrzeczna. To jest naprawdę Twoja wola i masz prawo wyboru :)
Ja uważam natomiast, że jeśli idąc przez życie, wymagamy od ludzi, żeby byli względem nas uprzejmi, to również taką uprzejmością powinniśmy się wykazywać. Jeśli natomiast sami jesteśmy względem ludzi niemili, nie oczekujmy, że świat będzie nam się kłaniał. No chyba że mamy syndrom księżniczki....
Ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiesz co ja wiem, że za mocno zareagowałam, ale nerwy po prostu. Nie wiadomo skąd nagle ktoś mnie macać zaczyna. No halo to dla mnie nie jest normalna sytuacja. W końcu Brzucho jest częścią mnie i żyje i czuję, a nie jakimś balonem wsadzonym pod bluzkę.. Zresztą chce sobie kupić koszulkę z napisem: nie dotykaj, ja żyję i czuję...

Ja czekam grzecznie w kolejce, nie przepycham się w sklepach ani nie oczekuję nie wiadomo jakich przywilejów. Gdy muszę gdzieś podjechać środkami komunikacji publicznej to tez stoję, gdy nie ma miejsca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety kobieta w ciąży jest traktowana zupełnie normalnie... Nie miałam sytuacji w których ktoś by Mnie przepuszczał czy ustąpiłby mi miejsca...
W poprzedniej ciąży Pani kasjerka w Tesco skierowała Mnie do innej kasy bo miałam o 2 artykuły za dużo...(było po 22.00 więc druga kasa była po drugiej stronie sklepu) mało tego wyjście które o tej godzinie było otwarte było po tej samej stronie co ta pierwsza kasa... miałam ładny spacerek po sklepie a weszłam tylko po coś do picia i na śniadanie ;)

Teraz nie dopuściłabym do takiej sytuacji... Koleżanka która pracuje w podobnym sklepie powiedziała mi że powinnam była poprosić o kierownika zmiany i jeszcze ona mialaby nieprzyjemności bo nie miała żadnego prawa mnie tak potraktować nawet jakbym miała pełen wózek jestem w ciąży i ona musi mnie obsłużyć...

W tej ciąży stałam w kolejce w ZOO do sklepiku żeby kupić synkowi soczek. Jakaś Pani w dzieckiem (ok 12 lat) powiedziała że muszę jej ustąpić kolejki bo ona jest z dzieckiem :?: :?:

To takie najciekawsze a ile razy jest tak że człowiek ledwo stoi (np w aptece czy w urzędzie) a inni się przyglądają i pchają jeden na drugiego żeby tylko nie zrobiła się mała luka w którą mógłby się ktoś wcisnąć :/

Dobrze że mam w US znajomą to chociaż przy składaniu pita ominęła mnie kolejka w której musiałabym stać conajmniej godzinę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no w tej ciąży jakoś nie doświadczyłam uprzejmości ani też "uprzejmości"
ale wczoraj był pierwszy raz -miły, w "piotrze i Pawle" stałam w kolejce do mięsnego, miałam mało czasu bo synek tylko godzinkę rehabilitacji miał, przede mną same panie w wieku różnym i pani sprzedawczyni podeszła do mnie przepraszając pozostałe osoby , że najpierw mnie obsłuży . Miło mi się zrobiło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przypomniało mi się jak podczas badania na glukozę , po odczekaniu godziny , uprzjmie uprzedziłam Pana, że za minutę będę wchodzić bez kolejki bo mam akurat takie badanie, to .... poszła taka wiązka na mnie ,,, że aż ...że on czeka, że się wpycham, że brak kultury....ot.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zarka najlepiej to sie nie odzywac :P
nie wiesz na kogo trafisz, jak na jakiegos zgreda to tylko nerwy Ci poszarpie i tyle bedzie.

ja nie umiem "żebrac" o przepuszczenie :|
no ile razy mi sie nadarzyła okazja tak z zadnej nie skorzystałam.
jakos brakuje mi albo odwagi albo tchu :P

niech sie pocałuja w nos - wszyscy ktorym ciezko ustapic ciezarnej.
jak urodzimy i bedziemy z maluchami w kolejce to myslicie ze sie cos zmieni???
słaboooo

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]