Porcja na dużą blaszkę / a na okragłą tortownicę ( tą wiekszą) z połowy niżej podanej porcji
Ciasto:
45 -50 dag mąki tortowej
1/3 kostki masła, margaryny i smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki duże kwaśnej śmietany
3 żółtka
10 dag cukru pudru
farsz: 1,5 kg jabłek strtych na duzych oczkach, 1 cukier wnilinowy duży, 2-3 łyzeczki cynamonu - sporo
Ciasto posiekać nożem a potem szybko zagnieść, połowe rozwąłkować i wyłożyć na posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszce, ponakłuwać widelcem i podpiec na blado

wyłozyć jabłka i położyć rozwałkowane ciasto na wierzch i ponakłuwać widelcem dość gęsto.
piec 40-50 min w 190-200 st - do zruminienia wierzchu
posypac cukrem pudrem nawierzch jak ostygnie lekko - po doświadczeniu Ilonki :
NIE PIEC Z TERMOOBIEGIEM!!! a poniewaz ciągle mam najzwyklejszy piekarnik świata , który na dodatek sie nie domyka i wszystko piekę na oko

to do głowy mi nie przyszło to dodać!
PALCE LIZAĆ I ZAWSZE SIE UDAJE!!!
